Slovenský spevák gitarista Jerguš Oravec svojej prvej EP nahrávke Aries s dlhohrajúcim sólovým debutom, o ktorého produkciu sa postaral prakticky sám. Veľkolepo poňal aj samotné prevedenie albumu. Na trh prichádza okrem štandardného CD formátu aj v trojfarebnej vinylovej verzii.

Jerguš Oravec o albume hovorí ako o pocte svojim vzorom, čo vyjadruje aj samotný názov Na Ramenách Otcov. "V tomto názve predovšetkým reflektujem to, že vždy vychádzame z minulosti. Jimi Hendrix, Jimmy Page, Peter Lipa, Jaro Filip a nakoniec aj môj vlastný otec - všetci títo a ďalší mnohí sú pre mňa otcami, ktorí vytvorili dnešnú podobu mňa samého. Touto formou im tak vzdávam môj hold," vysvetľuje umelec.

Vo vlastnej réžii a takmer sám 

V štrnástich skladbách popretkávaných vlastným autorským rukopisom sa nachádza množstvo inšpirácií, myšlienok či odkazov vo forme textov, ale tiež rôznych inštrumentálnych kreácií. Talentovaný hudobník sa na albume ukazuje ako zvukár, producent, skladateľ, textár a v neposlednom rade multiinštrumentalista. Pri jeho tvorbe a nahrávaní využil nástroje ako klavír, organ, gitara, basa, bicie či ústna harmonika. Svoj príbeh tak vypovedal naplno a ukázal, že bluesová gitara, s ktorou sa primárne prezentoval doteraz, nie je jediným nástrojom jeho umeleckého vyjadrovania.

Napriek tomu, že väčšinu hudby si Jerguš na album nahral sám, v niekoľkých pesničkách mu sekundujú spoluhráči z jeho kapely 3JO Matej Ruman (bicie) a Denis Pagáč (basa) a pri dychových sekciách mu pomáhal trubkár Tibor Ďuriak. Na album prispela aj hudobníkova partnerka a líderka jeho ďalšej skupiny The Youniverse, Tammy Nižňanská, ktorá naspievala jednu z dvoch anglických piesní. Druhou je singel Cry, ktorý spolu s videoklipom zverejnil ešte minulý rok.

Prečítajte si rozhovor: 

Dvojica, ktorú len tak neprehliadnete. Jerguš a Tammy z The Youniverse


Oslava slovenskej identity aj fyzických formátov hudby

Ostatné piesne sú v rodnom jazyku a celkovo je nahrávka vytvorená ako oslava národnej identity. Limitovaná vinylová edícia totiž symbolicky odkazuje na slovenskú trikolóru - platne sú vyhotovené v bielej, modrej a červenej farbe. "Album som sa rozhodol vydať najskôr na vinyle, pretože sám som zberateľom a fanúšikom platní. Tento formát mi totiž pripomína, že hudba nie je iba niečo abstraktné, ale je rovnako hodnotné a hmatateľné ako sochy, maľby či iný druh umenia. Trikolórou, v ktorej platne vyšli, sa zároveň snažím udržať slovenskú kultúru aj po vizuálnej stránke, keďže na albume sa nachádzajú prevažne slovenské piesne," vysvetľuje Jerguš.

Obaly albumu už tradične navrhoval jeho otec, akademický maliar Juraj Oravec. CD aj vinylová verzia zobrazujú portrét Jerguša Oravca v rôznych obdobiach života, čím autor vytvára prirodzený tandem. Album Na Ramenách Otcov si môžete objednať na oficiálnej webovej stránke umelca jergusoravec.com. Až do konca tohto roka bude album dostupný len vo fyzických formátoch. Po prvotnej distribúcii vinylovej aj CD edície bude album od januára zverejnený na hudobných streamovacích službách či na Youtube, kde neskôr pribudnú aj sprievodné klipy.

Zatiaľ si môžete pozrieť trailer, ktorý približuje atmosféru nahrávania, alebo navštívte už dnes večer release party v Nu Spirit Bare, na ktorej album zaznie priamo z čerstvo vydaného vinylu.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol manažér hudobníka Matúš Kvas. Novinky Jerguša Oravca môžete sledovať na jeho oficiálnom webe a sociálnych sieťach ako Youtube, Facebook, Twitter či Instagram.

Foto: Welin Nagyová

Súvisiaci interpreti: Jerguš Oravec