Anglický spevák Rag'n'Bone Man sa stal víťazom BRIT Award v kategórii Critics' Choice. Cenu mu odovzdajú 22. februára 2017 na udeľovaní BRIT Awards a bude to nepochybne skvelé promo pre vydanie jeho debutového albumu Human, ktorého vydanie je naplánované práve na február. Okrem toho môže zvíťaziť aj v ankete BBC Sound Of 2017.

"Myslel som, že sa pomýlili. Mojimi súperkami boli dve úžasné popové speváčky. Som neskutočne šťastný," uviedol 31-ročný spevák, narážajúc na to, že spolu s ním sa o cenu uchádzali aj Anne-Marie a Dua Lipa. Najmä druhá menovaná, britská speváčka kosovského pôvodu, má už na konte viacero hitov, ktoré zneli z rádií po celej Európe vrátane Slovenska.

Tridsaťjedenročný spevák, vlastným menom Rory Graham, bol nedávno nominovaný aj v ankete BBC Sound of 2017, ktorá predurčuje najväčšie hudobné hviezdy nasledujúceho roka.

Nováčik, ktorého neprehliadnete

Hlas Rag'n'Bone Mana ste mohli tento rok spoznať vďaka skladbe Human, ktorá sa stala jeho prelomovým singlom. Videoklip má na Youtube od júla už vyše 40 miliónov prehratí (z toho 10 miliónov za posledných 10 dní, kedy boli ohlásené jeho nominácie v oboch najdôležitejších britských "nováčikovských" anketách). Chytľavou skladbou tohto vizuálne aj hudobne neprehliadnuteľného nováčika nepohrdli dokonca ani najpočúvanejšie slovenské rádiá, ktoré ju už pred pár mesiacmi zaradili do rotácií.

Jeho album pomenovaný podľa spomínaného hitu bude určite patriť k najočakávanejších debutom prichádzajúceho roka. Hudobník, ktorý vo svojej tvorbe originálne kombinuje tradičné žánre ako blues, folk, soul, pop či rock, má zatiaľ na konte tri EP nahrávky. Prvú s názvom Bluestown vydal v roku 2012, nasledovali ďalšie dve s názvami Wolves (2014) a Disfigured (2015). Zaujímavosťou je, že začínal v pätnástich rokoch ako drum&bassový MC a jeho crew vystupovala ako support napríklad na koncertoch známych hip-hopových umelcov ako sú Pharoahe Monch alebo KRS-One.


Predchádzajúcimi držiteľmi BRIT Award v kategórii Critics' Choice sú napríklad Adele, Jack Garratt, James Bay, Sam Smith, Tom Odell, Emeli Sandé alebo Jessie J.

Ďalšie skladby Rag'n'Bone Mana:


Z vystúpenia na BRIT Awards 2017 Critics' Choice live session:


Zdroj: SITA (bbc.com) + Hudba.sk, pm
Foto: Facebook.com/ragnbonemanuk