Britský objav Sam Smith zvíťazil v ankete BBC Sound of 2014, ktorá predurčuje najväčšie hudobné hviezdy roka. V minulosti sa z rovnakého ocenenia tešili napríklad Adele, Ellie Goulding či Jessie J. 21-ročný spevák už má vďaka spoluprácam na konte niekoľko hitov, tento rok by mal vydať debutový album.

"Úplne som stratil reč. Fakt, že ma BBC a celý tento priemysel takto vníma, je pre mňa veľkým komplimentom. Naozaj som to neočakával. Byť medzi menami akými sú Ellie, Jessie J a Adele je neskutočné, pretože práve ony ma veľmi inšpirovali v mojej tvorbe," uviedol úspešný mladík, o ktorom sme ako o  z najväčších nádejí roka 2014 písali aj v decembri.

Sam Smith, narodený 19. mája 1992, je v Británii známy najmä vďaka spolupráci na piesni Latch dua Disclosure, ktoré tento rok vedie nominácie na Brit Awards. Jeho ďalším veľkým hitom je spolupráca s producentom Naughty Boyom na singli La La La, ktorý vlani často hrávali aj slovenské rádiá. Na konte má však už aj debutový singel Lay Me Down. Vo februári plánuje vydať singel Money On My Mind a 26. mája prvú štúdiovku s názvom In The Lonely Hour. Devätnásteho februára mu v londýnskej O2 Arene v rámci Brit Awards udelia Critics’ Choice Award.

Prečítajte si viac: Británia má ďalší spevácky objav. Bude Sam Smith hviezdou roka 2014?


Na druhom mieste v ankete BBC Sound of 2014 skončila britská speváčka Ella Eyre a hneď za ňou americká R&B speváčka Banks. Štvrtú priečku obsadil spevák a hudobník Sampha a prvú päťku uzatvára blues-rockový gitarista a spevák George Ezra. Po prvý raz tak tvorili prvú päťku sóloví interpreti či interpretky. Poradie sa určuje len pre prvých päť, no nominovaných je vždy 15 mien - ďalšími tento rok boli Chance The Rapper, Chlöe Howl, FKA Twigs, Jungle, Kelela, Luke Sital-Singh, MNEK, Nick Mulvey, Royal Blood, Say Lou Lou.

Nominácie zostavilo 170 britských hudobných odborníkov, pričom každý z nich uviedol troch interpretov a najčastejšie uvedené mená sa dostali do zoznamu. V ankete nezáleží na žánri či krajine pôvodu umelcov. Nesmú však mať vo Veľkej Británii vydaný album alebo sólový singel, ktorý sa dostal do Top 20. Okrem toho by mali byť pre britské publikum nováčikmi - nesmú byť známi ako členovia iných skupín, zo seriálov či televíznych talentových súťaží.

Minulý rok prestížnu anketu vyhrala kapela Haim, ktorá tohtoročnému víťazovi odporúča hrať tak veľa, ako je to len možné a sústrediť sa na dokončenie albumu. "Po tom, ako sme vyhrali, zrazu veľmi rýchlo začalo diať veľa vecí naraz a boli sme z toho dosť vyplašené. Myslím, že ak by sme mali viac skladieb z albumu hotových ešte predtým než sme to vyhrali, vyšiel by rýchlejšie. Ale hlavne sa treba zhlboka nadýchnuť a uvedomiť si, že týmto ľuďom, ktorých si nikdy nestretol, sa páči to, čo robíš," spomína s odstupom času gitaristka a speváčka skupiny Alana Haim.


Interpreti na 2. až 5. mieste ankety:


Zdroj: SITA (bbc.co.uk), Hudba.sk (archív, Nme.com)
Foto: Universal Music

Súvisiaci interpreti: Sam Smith