Na 11. ročníku Topfestu, ktorý sa uskutoční od 26. do 28. júna na letisku v Piešťanoch, vystúpi aj trojica punkových legiend. Na jednom pódiu sa stretnú škótski The Exploited, britskí Toy Dolls, ale aj formácia Marky Ramone's Blitzkrieg s pôvodným bubeníkom The Ramones.

"Máme radosť, že môžeme potešiť priaznivcov žánru takýmito menami. Sú to skupiny s hudobníkmi, ktorí sa nezmazateľne zapísali do hudobnej histórie. Je skvelé, že ich všetkých naraz uvidíme na našom festivale. Punk's not dead," uviedol Dušan Drobný z organizačného tímu Topfestu.

The Exploited vo svojom debute Punks Not Dead (1981) zaujali nekonvenčným prístupom a razantnými textami kritizujúcimi všetko, čo medzi ľuďmi vytvára konflikty. Z albumu sa napokon stala legendárna nahrávka zlatej éry punku, nasledovaná ďalšími ôsmimi štúdiovkami. Škótska formácia funguje dodnes. Jej frontmanom je spevák Wattie Buchan, na bicie hrá jeho brat Wullie, na elektrickú gitaru Matt Justice a na basgitaru Irish Rob.


Na Topfeste sa predstavia aj Toy Dolls, ktorí sa sformovali vo Veľkej Británii koncom 80. rokov. Trojčlenná skupina v zložení Michael Algar (spev, gitara), Duncan Redmonds (bicie) a Tom Blyth (basgitara) má na konte 16 albumov, pričom posledný z nich - The Album After The Last One - vyšiel v roku 2012. Kapela je známa aj vďaka prerobeným verziám hitov ako The Final Countdown, I'm Gonna Be (500 miles) či Livin' La Vida Loca.


Americkú formáciu Marky Ramone's Blitzkrieg stmeľuje bubeník Marky Ramone - jediný žijúci člen pôvodnej zostavy kultovej skupiny The Ramones, ktorá sa s hudobnou scénou lúčila v roku 1996. Posolstvo The Ramones, ktorých v roku 2002 zapísali do rock'n'rollovej siene slávy a o deväť rokov neskôr im udelili aj cenu Grammy za celoživotné dielo, nesie ďalej práve Marky hrajúci staré hity, ale aj svoje nové skladby.


Potvrdenými účinkujúcimi na 11. ročníku festivalu Topfest sú aj formácie Sabaton, 30 Seconds to Mars a Kabát, no nebudú chýbať ani mená ako Helloween, Tomáš Klus, Mandrage, Horkýže Slíže, Zóna A, Desmod, Heľenine oči či Zuzana Smatanová.

Zdroj: Topfest.sk, archív Hudba.sk
Foto: Facebook.com/The-Exploited-the-real-exploited-page

Súvisiaci interpreti: The Exploited, Toy Dolls