Iba málokto si za hlbokej totality mohol dovoliť to, čo Karel Gott. Na jednom zo svojich koncertov, ktorý sa uskutočnil v roku 1971 v Gottwaldove (Zlíne), totiž zaspieval náboženský popevok Hare Krišna. Objavil ho vďaka najznámejšiemu muzikálu z obdobia hnutia hippies - Vlasy. Pozrite si video.

"A teraz to bude zmes melódií z veľmi slávneho muzikálu (mjúziklu!) tejto doby, o ktorom sa veľmi často hovorí. Tento muzikál sa volá Vlasy," povedal na úvod svojho vystúpenia Karel Gott a následne spustil mantru Hare Krišna. Je však vysoko pravdepodobné, že spevák vtedy ani netušil, že spieva náboženský popevok. Rovnako na tom bola aj Marta Kubišová, ktorá pieseň na svojich vystúpeniach v tých dobách taktiež interpretovala.

Z dnešného pohľadu je však neuveriteľné aj to, že legendárny spevák, považovaný za ikonu socialistického popu, v tých dobách mohol na svojom koncerte propagovať americký muzikál (v origináli Hair). Navyše taký, ktorý oslavuje hnutie hippies, užívanie drog a sexuálnu revolúciu a ktorý bol v čase svojho vzniku veľmi kontroverzný aj v západnom svete.

Za všetko hovorí fakt, že česká verzia dnes už kultového muzikálu mala premiéru až dávno po nežnej revolúcii - v decembri 1996. Celosvetovo sa Vlasy preslávili aj vďaka filmu Miloša Formana z roku 1979, ten však slávny český režisér natočil až po odchode do USA - v socialistickom Československu by to bolo nepredstaviteľné. V prípade Karla Gotta si však zrejme ani samotní súdruhovia neuvedomili, čo vlastne spieva.


Záznam celého koncertu:


Text: Hudba.sk (zdroj: Extra.cz, Youtube)
Foto: ČT / Youtube

Súvisiaci interpreti: Karel Gott