Od svojej premiéry na Pohode 2005 hrali už trikrát v Bratislave, no hoci už nie sú pre slovenské publikum takí vzácni a ich vplyv na aktuálnu hudbu postupom času značne upadol, koncert na 20. ročníku trenčianskeho festivalu bude nepochybne patriť k jeho vrcholom. Posledným albumom totiž potvrdili, že aj keď už trendy v elektronike udávajú iní, energie majú na rozdávanie.

Ich najzaujímavejším obdobím z hľadiska tvorby boli 90. roky, no povesť skvelej a nekompromisnej koncertnej kapely si udržiavajú aj v 21. storočí. Svedčí o tom anketa časopisu Mixmag, v ktorej v roku 2012 desaťtisíce fanúšikov rozhodlo, že sú najlepšou tanečnou kapelou v dejinách (za nimi nasledujú mená ako Daft Punk, The Chemical Brothers či Faithless). To však nie je dôvod, prečo sa organizátori festivalu Pohoda, ktorý tento rok oslavuje významné jubileum, rozhodli označiť za headlinera kapelu, ktorá už na najväčších svetových festivaloch hráva pomenej a stáva sa skôr tromfom podujatí, ktoré by o tomto mene v čase najväčšej slávy mohli len snívať.

"Dôležitejšie ako veľké dejiny a ankety je naše presvedčenie, že ak sa má niektoré veľké meno zopakovať na dvadsiatom výročí Pohody, najlepším kandidátom je táto 'nebezpečácka' trojica. Tí, ktorí boli na ich pamätnom koncerte v roku 2005, vedia prečo, tí ktorí neboli, to zistia. Prichádza šialene sa valiaci buldozér zvuku, v ktorom je premyslený každý detail," hovorí riaditeľ Pohody Michal Kaščák. Pred jedenástimi rokmi to blýskalo a hrmelo nielen na pódiu, ale aj okolo celého festivalu. Aj vďaka tomu mal koncert atmosféru, na ktorú väčšina jeho návštevníkov do smrti nezabudne.

Bude to také elektrizujúce aj tentoraz? Uvidíme, no atmosféru tvoria okrem kapely hlavne ľudia a samotný festival, takže možno očakávať, že to nebude "obyčajný" koncert starnúcej legendy. A hoci nový album The Day Is My Enemy (2015) nepriniesol ani náznak hudobnej revolúcie, jednu vec trojici Liam Howlett, Keith Flint a Maxim uznali aj tí najväčší kritici - naživo majú pecky ako Nasty, Wild Frontier, Ibiza alebo titulná skladba potenciál priniesť rovnako výbušnú dávku energie ako kultové hity z 90-tych rokov Voodoo People, Out of SpaceFirestarter, Breathe či Smack My Bitch Up. Čo napokon dokazujú aj live videá z posledných mesiacov.


Organizátori okrem zverejnenia kapely, ktorá zatiaľ patrí spolu s Islanďanmi Sigur Rós a britskou rockerkou PJ Harvey medzi najväčšie lákadlá dvadsiatej Pohody, informujú aj o blížiacom sa spustení rezervácií drevených chatiek, ktoré budú dostupné od piatka 12. februára. Zároveň každý, kto si od spustenia akcie do konca týždňa kúpi dva lístky na festival, bude zaradený do súťaže o ubytovanie v chatke na Pohode 2016.

Ďalšími potvrdenými menami sú Gogol Bordello, Odesza, Bazzookas, Dub Pistols, Chicks on Speed, Hańba, Parov Stelar, K-X-P, Saul Williams, Spor, HO99O9 a My Baby.


Text: Patrik Marflák (zdroj: Anton Repka za agentúru Pohoda Festival)
Foto: Pohoda Festival

Súvisiaci interpreti: The Prodigy