O najväčší rozruch sa tento týždeň postaral gitarista kapely Tool, Adam Jones. Po koncerte povedal fanúšikom, že ich nový album je hotový a vyjde ešte tento rok.

Magnet a šrot týždňa

Od posledného albumu Tool s názvom 10,000 Days už uplynulo dlhých 8 rokov. Mnohí teda na novinku čakajú ako na chlieb. Zrejme aj to bolo dôvodom, prečo po slovách „nový album“ a „hotový“, ktoré vyriekol spomínaný Adam Jones, už fanúšikovia prestali počúvať. Alebo aj fakt, že informácie o novom albume už počúvame tak dlho, že si z toho začali robiť srandu aj samotní členovia kapely. Horúca správa zaplavila všetky hudobné médiá. Všetko musel neskôr na pravú mieru uviesť previnilec na Twitteri. Fanúšikom totiž po koncerte povedal aj to, že si len robil srandu. A vyjadrenie pre istotu vydala aj kapela. Takže môžeme čakať ďalej. (pm)


Novinky

Nové albumy sa chystajú nahrávať Nachtmystium, Enslaved, Barren Earth, HammerFall, Callisto či Equilibrium. Materiál nahratý a pripravený na vydanie majú Mekong Delta, Mastodon, Crowbar, Down, Whitechapel alebo Insomnium. (ak)

Kapela Hellyeah na čele s Chadom Grayom (Mudvayne) a Vinniem Paulom (ex-Pantera) za bicími zverejnila podrobnosti o svojej štvrtej štúdiovke. Blood For Blood vyjde 10. júna. Ostatné info, ako aj pár kecov k nahrávke a track list nájdete na Blabbermouth. (pm)


Celkom príjemným prekvapením pre mňa bola nová skladba od Devil You Know. Jedná sa o spoločný projekt Howarda Jonesa (ex-Killswitch Engage), Francesca Artusata (All Shall Perish) a Johna Sankeya (Devolved). Seven Years Alone je kombináciou tvrdých metalových pasáží s melodickými refrénmi. Aj keď to nie je typ hudby, ktorú by som bežne počúval, skladba určite neurazí. Ak sa vám zapáči, počkajte si aj na album The Beauty of Destruction (25. apríla). (pm)


Naozaj výborná vec je novinka od The Oath. Ženské švédsko-nemecké duo v songu All Must Die prináša atmosféru kultových metalových nahrávok. Už pri prvých tónoch vám napadne inšpirácia u Black Sabbath, či Mercyful Fate. Skladba pochádza z pripravovaného albumu pomenovaného podľa kapely, ktorý si môžete zaobstarať už o týždeň. (pm)


Bubeník Foo Fighters, Taylor Hawkins, sa asi v prestávkach nudil a tak založil kapelu The Birds of Satan. Ich prvotina Thanks for the Line je kombináciou rocku a blues a – najmä v refrénoch – nádychom Foo Fighters. (pm)


Fanúšikovia poľských death metalových veteránov Vader sa môžu tešiť. Kapela dokončila nahrávanie nového albumu Tibi Et Igni a pripravuje sa na jeho vydanie (30. Mája). Podľa vyjadrení kapelníkov to bude zatiaľ najtvrdší album. Som teda zvedavý. (pm)

Vedľajší projekt gitaristu Napalm Death – Mitcha Harrisa – s názvom Menace streamuje celý album Impact Velocity. Ak naše novinky sledujete pravidelne, tak viete, že nemôžete čakať nič podobné Napalm Death. Menace je skôr popovo-progresívno-všeliaký. Veď počúvajte sami. (pm)

Nemáte dosť djentu? Ešte Vám tento trendy žáner nelezie hore krkom? A čo chytľavé refrény jak z chlapčenských skupín? Tiež nie? Tak potom počúvajte debutový album od mladej torontskej kapely Intervals. Celú vec počúvajte na tomto odkaze. (ak)


Holandskí symphonici Stream of Passion odprezentovali lyric video k songu The Curse z albumovej štvorky zvanej A War of Our Own. Následovník počinu Darker Days z roku 2011 vyjde 18. apríla u Napalm Records. (ak)


Keď aktuálni členovia Tool prestávajú byť zaujímaví, pozrime sa na aktivity jedného bývalého. Basgitarista Paul D´Amour so svojim projektom Lesser Key vydáva debutové EP a to 1. apríla. Skladbu Intercession poznáme už rok a teraz zverejnený trailer na nahrávku ponúka náčrt ďalších štyroch. Nahrávku produkovala Sylvia Massy, ktorá stála i pri prvých dvoch nahrávkach Tool. (ak)


Skutočné skvostný sludge metal Vás čaká na novom albume od HARK. Začínajúca kapelka zo slnečného Walesu na nahrávke Crystalline ponúkne to najlepšie z Red Fang, Neurosis či Baroness. Produkoval Kurt Ballou, obal nakreslil John Baizley. Odporúčam ja. (ak)


Suicide Silence
pokračujú vo vypúšťaní videí z DVD Ending Is the Beginning (The Mitch Lucker Memorial Show). Minulý týždeň to bol song You Only Live Once, ktorý kapela odohrala s Randym Blytheom. Neviem, či je to iba náhoda, ale o tom, že „žiješ len raz“ vie Randy Blythe celkom dosť. (pm)


Haluz týždňa

Stránka Metal Injection zverejnila výborné video, ktoré síce nie je veľmi haluzné, ale za to je určite užitočné. Aspoň pre gitaristov, ktorí sa chcú zlepšiť. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.
Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Tool Dissectional

Súvisiaci interpreti: Hellyeah, Tool