Hudobno-tanečné dielo Karla Svobodu, Zdeňka Borovca a Richarda Hesa je jedným z najúspešnejších českých muzikálov všetkých čias. Dracula mal premiéru 13. októbra 1995 v Prahe a odvtedy ho videli takmer dva milióny divákov. Úspech slávil aj na Slovensku, v Rusku, Poľsku, Švajčiarsku, Nemecku, Belgicku či Japonsku.

Ako sme už informovali, pri príležitosti 20. výročia uvedenia muzikálu sa tento rok uskutoční niekoľko špeciálnych predstavení aj na Slovensku. Okrem toho sa však fanúšikovia môžu tešiť aj na výber skladieb na albume Muzikál Dracula s podtitulom "Speciální edice k 20. výročí světové premiéry".

Nahrávka obsahuje všetky hity od najznámejších spevákov a speváčok, ktorí počas rokov v muzikáli hrali, vrátane prvého predstaviteľa Draculu Daniela Landu. Ten sa však pre zranenie na premiére nezúčastnil a v role upírskeho grófa ho nahradil Daniel Hůlka. Nechýba samozrejme ani najväčší hit z celého muzikálu - pieseň Jsi můj pán, ktorú preslávila prvá predstaviteľka Lorraine, speváčka Lucie Bílá. Známe sú aj skladby ako Šašek a Adriana alebo Vím, že jsi se mnou v emotívnom podaní Leony Machálkovej a Ivety Bartošovej.

Tracklist albumu Muzikál Dracula: 

1. Předehra / Džber a kord - Daniel Landa, Jiří Korn 
2. Šašek a Adriana - Leona Machálková, Jiří Korn 
3. Vím, že jsi se mnou - Iveta Bartošová, Daniel Hůlka 
4. Smrt - Jiří Korn 
5. Nespravedlivý Bůh - Daniel Landa 
6. Upíří valčík - Jiří Korn, Hana Křížková, Linda Finková, Magda Malá 
7. V hrobce (Stevenův monolog) - Pavel Vítek 
8. Jsi můj pán - Lucie Bílá 
9. Hon na zlo - Daniel Hůlka 
10. Prázdné kasino - Lucie Bílá, Jiří Korn 
11. Lorraine v podzemí - Monika Absolonová 
12. Draculův monolog - Daniel Hůlka, Iveta Bartošová 
13. Snový soud - Daniel Hůlka, Lucie Bílá, Jiří Korn, Leona Machálková, Tomáš Trapl, Pavel Vítek, Zbyněk Fric 
14. Draculova smrt - Lucie Bílá, Daniel Hůlka, Leona Machálková 

Tohtoročné predstavenia slávneho muzikálu budú zároveň pripomenutím autorskej trojice Karel SvobodaZdeněk Borovec a Richard Hes, ako aj režiséra Jozefa Bednárika, ktorí sa osláv 20 rokov od premiéry nedožili. Na Slovensko Dracula zavíta s veľkolepou produkciou, ktorá prinesie nový zážitok aj tým, ktorí už muzikál videli na divadelných doskách.

V júni budete môcť veľkolepé dielo zažiť v špecifickej atmosfére kameňolomu pri Pezinku, kde vlani predstavili iný slávny muzikál Kleopatra. V novembri sa Draculu, v hlavnej úlohe s Danielom Hůlkom, dočkajú aj fanúšikovia v hlavnom meste. 
Viac info

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Redakciu Hudba.sk informovala Renáta Tomášová z vydavateľstva Warner Music. Článok bol doplnený redakciou.

Foto: Patrik Ratajský