V národnom kole, ktoré sa konalo vo februári, vyhrala dievčenská skupina Vesna s veľkým náskokom hlasov. Na svoje konto si včera pripísala ďalší veľký úspech. So súťažnou skladbou My Sister's Crown, ktorá prináša myšlienku spájania, postúpila z prvého semifinálového kola do finále pesničkovej súťaže Eurovision Song Contest.

Už po zverejnení súťažnej skladby sa o skupine Vesna začalo hovoriť ako o jednom z favoritov tohtoročnej súťaže. Skladba sa okamžite stala hitom na sociálnej sieti TikTok a oslovila aj fanúšikov súťaže. Či sa českej nádeji podarí uspieť aj v liverpoolskom finále, sa dozvieme už v sobotu 13. mája.

"Je nás šesť osobností s rozdielnymi schopnosťami a často aj názormi. Napriek tomu je úžasné spolu tvoriť a hrať, pretože sa navzájom rešpektujeme. Pieseň je o sesterstve, podpore a spolupráci. Tieto hodnoty sú podľa nás kľúčové v mnohých aktuálnych témach, ktoré teraz rezonujú svetom. Napríklad otázka menšín, formy násilia a podobne," uviedla speváčka a textárka Patricie Fuxová po postupe Vesny do finále.

Doposiaľ najúspešnejším českým účastníkom pesničkovej súťaže bol v roku 2018 Mikolas Josef, ktorý obsadil 6. miesto a v diváckom hlasovaní skončil na 4. priečke. "Chceme nadviazať na úspechy Mikolasa Jozefa a We Are Domi (finalista ročníka 2022, pozn. red.). Všetci sa budú pokúšať premiestniť Eurovíziu do svojej rodnej krajiny, keby sa nám ju podarilo presunúť do Prahy, bol by to obrovský úspech," dodali členky skupiny.

Víťazka z roku 2012 Loreen je opäť vo finále

Spolu s Vesnou postúpilo ďalších deväť súťažných piesní z Chorvátska, Moldavska, Švajčiarska, Fínska, Izraela, Portugalska, Švédska, Srbsko a Nórska. Ich poradie a počet získaných hlasov však usporiadatelia nezverejnili. Vo finále tieto krajiny doplnia Francúzsko, Taliansko, Nemecko, Španielsko a Veľká Británia, ktoré majú miesto vo finále automaticky. Druhú desiatku postupujúcich finalistov sa dozvieme už vo štvrtok počas druhého semifinálového večera.

Švédskou zástupkyňou je speváčka Looren, ktorá v roku 2012 vyhrala Eurovíziu s hitom Euphoria, ktorý sa na istý čas udomácnil aj v éteri slovenských rádií. Na tento úspech sa v sobotu pokúsi nadviazať novinkou Tattoo. Práve Loreen je hlavnou favoritkou stávkových kancelárií. Ak by sa jej podarilo uspieť, pre Švédsko by to znamenalo už siedme víťazstvo v pesničkovej súťaži.

Najväčší bizár a hostka Rita Ora

Kým skupina Vesna a speváčka Looren sú vnímané ako favoritky súťaže, postupujúce Chorvátsko sa takejto priazni neteší. Napriek tomu má vystúpenie jeho zástupcov spomedzi semifinálových účastníkov najviac pozretí na oficiálnom Youtube kanáli Eurovízie. Ako to Chorváti dosiahli? Po niekoľkoročnej neúspešnej snahe dostať sa do finále so serióznymi, resp. štandardnejšími reprezentantmi si tento rok zvolili ako svojho zástupcu úplný úlet v podobe formácie Let3 a pesničky Mama ŠČ. Každý, kto vystúpenie dopozerá až do konca, je frajer!

Nestačilo? Tak si pustite aj fínskeho rapera Käärijä a jeho súťažný song Cha Cha Cha. Bizarné kostýmy, účes á la hrniec a pestrofarebná pódiová šou za tých pár nenávratne stratených minút stoja. Nehovoriac o tom, že fínsky reprezentant je podľa stávkových kancelárií druhým najväčším favoritom na víťaza Eurovízie 2023.

Špeciálnym hosťom prvého semifinálového večera bola speváčka Rita Ora, ktorá ponúkla vystúpenie zostavené z jej najväčších hitov aj nového singla Praising You, ktorý oficiálne zverejnila 19. apríla.

Pozrite si zostrih vystúpení všetkých 10 postupujúcich finalistov:

Autorka: Miroslava Rabčanová