Chodiť na neznáme kapely sa oplatí. Fanúšikovia, ktorí sú v hudbe otvorení novým skúsenostiam, nechodia len na koncerty svojich obľúbených kapiel a dajú šancu aj pre nich neznámym menám, majú veľkú šancu byť pozitívne prekvapení. V prípade skupiny Dehaan, o ktorej existencii ešte pred týždňom nikto nepočul, to platilo mnohonásobne.

TIP: Týždeň v hard & heavy: Sabbath Bloody Sabbath

Ideálnym miestom na spoznávanie novej vzrušujúcej hudby, ktorú v rádiách nehrajú, sú festivaly. Cez víkend sa v americkom Detroite konal druhý ročník Orion Music + More Festivalu, ktorý založili členovia skupiny Metallica. Samozrejme si na ňom (popri kapelách ako Red Hot Chili Peppers, Deftones, Rise Against, Dropkick Murphys, Foals, The Dillinger Escape Plan a množstve ďalších zaujímavých mien z rôznych žánrov) aj zahrali - v nedeľu boli headlinerom najväčšieho pódia.

James Hedfield, Lars Ulrich, Robert Trujillo a Kirk Hammett však jeden koncert na svojom festivale odohrali už v sobotu. "Zamaskovaní" v nabitom programe pod úplne neznámym menom Dehaan vystúpili v poobednom čase na jednom z menších festivalových pódií. Fanúšikovia, ktorí sa tam v tom čase vyskytli, si mohli v plnej dĺžke vychutnať debut Kill 'Em All (1983) s peckami ako The Four Horsemen, Jump in the Fire alebo Seek & Destroy. Kým na začiatku bolo pod pódiom pár stoviek ľudí, správa o koncerte Metallicy sa rýchlo rozšírila po areáli a postupne sa pozliezali ďalší fanúšikovia z ostatných pódií.

Totálne tajomná kapela, o ktorej nikto nič nevie

Nečakaný koncert začal príhovorom JamesHetfielda, ktorý krátko predtým na Instagram zavesil fotografiu pódia s popisom: "Don’t miss Deehan! #MUYA #mff #UwillRegretMissingThem #IfUdoUmightKillEmAll #winkWink #getIt?" (Nezmeškajte Deehan, ak si ich necháte ujsť, budete to ľutovať). "Dobré ráno - alebo čo teraz vlastne je. Som tu, aby som vám predstavil Dehaan. Vie niekto, kto to je? Sú z Baltimore. Je to totálne tajomná kapela, o ktorej nikto nič nevie, okrem nás," povedal Hetfield a o pár sekúnd neskôr už so svojimi spoluhráčmi odštartovali takmer hodinový set, ktorého súčasťou bolo aj prvé kompletné odohratie inštrumentálnej skladby (Anesthesia) Pulling Teeth od roku 1986.


Skalní fanúšikovia vedia, že Metallica neohlásené koncerty obľubuje. Napríklad v roku 2003 zahrala nečakane na druhom pódiu britského Download festivalu. Ani falošné meno nie je novinkou - v roku 2009 na festivale South By Southwest (SXSW) vystúpila ako Volsung, v minulosti tiež použila meno Spun, či pre fanúšikov ľahšie rozpoznateľné názvy The Four Horsemen a Frayed Ends, ktoré sú inšpirované názvami skladieb. 

Thrashmetalová legenda tento rok (konkrétne 25. júla) oslávi 30. výročie vydania Kill 'Em All, ako však uviedol Hetfield na konci vystúpenia, pre Dehaan to bol prvý a zároveň posledný koncert. Mimochodom, inšpiráciou pre tento falošný názov je herec Dane DeHaan, ktorý hrá v pripravovanom 3D filme Metallica Through the Never.

Zdroj: Classicrockmagazine.com, Billboard.com, Noisecreep.com
Foto: Facebook.com/Metallica

Súvisiaci interpreti: Metallica