Česká kapela Oceán považuje svoj najnovší album Ve smíru (2016) za kolektívne dielo. Ako prezradili jej členovia v rozhovore pre agentúru SITA, na hudbe novinky sa podieľala celá skupina a o texty sa postaral gitarista Petr Hons. Dôležitú úlohu zohral aj producent štúdiovky Armin Effenberger.

"Na albume sme začali robiť minulý rok v septembri. Chceli sme, aby piesne fungovali aj len s klavírom alebo gitarou, až potom sme začali robiť na ich štúdiových verziách s Arminom Effenbergerom, ktorý produkoval aj náš live album z roku 2011 z klubu Roxy. Výsledok teda považujeme za kolektívne dielo. V skúšobni sme zažívali euforické okamihy, cítili sme, ako keby skladby cez nás pretiekli a my sme jednoducho dokázali ich zachytiť a ďalej ich sprostredkovať," uviedol klávesák a zakladajúci člen formácie Petr Kučera.

Novinka je prvým štúdiovým albumom skupiny Oceán po takmer 25 rokoch a zároveň prvým so speváčkou Jitkou Charvátovou, ktorá sa k formácii pridala v roku 2011. Predtým mala kapela takmer dve dekády pauzu, pôvodným spevákom bol zosnulý Petr Muk. "Celý proces tvorby bol veľmi spontánny, ja som si odbehla od mojej ročnej dcérky, polovicu skúšok sme sa rozprávali a potom sme niečo urobili, a bolo to dobré. Mali sme slzy v očiach. Veci sa diali skrze nás, ale aj okolo nás. Prepojenie s producentom, ktorému sme prenechali zvukovú víziu albumu, bolo skvelé. Celé obdobie tvorby a nahrávania bolo magické," prezradila 41-ročná interpretka, ktorá predtým pôsobila v skupinách Fiction alebo Skyline.


Názov albumu inšpirovali rôzne názory na návrat Oceánu

Speváčka, známa aj pod pseudonymom JI, prišla tiež s názvom albumu. "Názov Ve smíru mi napadol aj v súvislosti s návratom Oceánu. Ľudia sú spätí s Petrom Mukom, ktorý tu zanechal veľké veci, takže návrat bez neho si veľa fanúšikov nevedelo predstaviť. Za päť rokov koncertovania sme spoznali množstvo ľudí, ktorých nová zostava kapely nadchla, a boli radi, že môžu skladby Oceánu vôbec počuť, a ja som k tomu zo začiatku aj tak pristupovala - ako hlas, ktorý len interpretoval piesne. Niekto ale jednoducho nedokázal prehryznúť návrat kapely - nie preto, lebo bol proti nám, ale pre obrovskú súdržnosť s tým, čo bolo. My sme zmierení s každým názorom. Nemáme ambície niekoho presviedčať, chápeme odlišnosť názorov, pretože to patrí k životu a k vesmíru," vyjadrila sa.

"Názov má ľahký dvojitý význam. Keď je človek v kreatívnom procese, privádza na svet novú vec a nerieši, či sa to niekomu bude páčiť, jednoducho je v stave zmierenia. Napĺňa ho to a chcel by, aby to naplnilo aj ostatných. V procese tvorby je človek iný, odlišuje sa od všetkých zlých vecí sveta. Názov takisto značí, že sú okolo nás veci, ktoré máme radi, ktoré môžeme uctievať, sme súčasťou niečoho väčšieho, vesmíru," dodal 51-ročný Kučera.

Jitka Charvátová, Oceán Zdroj: SITA/Marko ErdJitka Charvátová počas rozhovoru s agentúrou SITA

Nový zvuk aj prístup pri tvorbe textov

Nahrávka obsahuje jedenásť skladieb, ktoré sa najmä po textovej stránke líšia od predošlej tvorby Oceánu. "Petr sa v textoch presunul z básnického oparu smerom k spoločnosti. Myslím, že kedysi sme boli skôr v básnických hmlách a teraz texty viac rezonujú s tepom doby," povedal klávesák. "Našou obľúbenou skladbou je Půlměsíc. V texte Petr vyjadril môj vnútorný vesmír, keď som spievala refrén, začali mi tiecť slzy a mala som pocit, ako by ma Petr Muk chytil za ruku. Cítili sme jeho prítomnosť. Táto pieseň je pre nás výnimočná," uviedla speváčka.

"Skladba Den za dnem je o Johanke z Arku a pojednáva o tom, že bežné dni plynú a medzi nami sa stále objavujú ľudia, ktorí stoja za pravdou. Stoja pred tisícmi vojakov len so svojou vierou a presvedčením, ktoré sú tak silné, že dokážu to vojsko rozohnať. Čo je aj určitý odkaz na dnešnú dobu. Pred sto rokmi boli na obálkach vedci, ktorí propagovali svoj nový objav, v súčasnosti ich nahradili prsia, zadok a dokonalé tvary, i keď je tu otázka, aké sú vlastne dokonalé tvary," dodala. "Prvá skladba albumu s názvom Intro vznikla naozaj spontánne, keď si Petr hral len tak v štúdiu, bolo otvorené okno a Armin, ako správny producent, rýchlo postavil mikrofóny a nahral obnaženú dušu Petra Kučeru," prezradila interpretka.

Vypočujte si celý album na Deezeri:

 
Skupina Oceán vznikla v roku 1985 a jej pôvodnú zostavu tvorili Petr Muk (spev), Petr Kučera (klávesy), Jan Vozáry (bicie) a Zdeněk Pavelec (gitara), ktorý v roku 1987 kapelu opustil. V tom istom roku sa k formácii pridal Dušan Vozáry (klávesy). Skupina v roku 1993 ukončila činnosť a v roku 2011 sa vrátila na scénu. Okrem novinky vydala aj radové albumy Dávná zem (1990), Pyramida snů (1991) a 2 1/2 (1992).

Formácia sa v súčasnej zostave, ktorú tvoria Charvátová, Kučera, Hons a Vozáry, predstaví 19. augusta v Bratislave na Magio pláži, kde pokrstí nahrávku Ve smíru. Na Slovensku plánujú zahrať na jeseň v rámci turné. Nahrávku pokrstia predtým 15. júna v pražskom klube Roxy a 22. júna v brnianskej Fléde. 


Zdroj: SITA
Foto: SITA/Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Oceán