Dnešným dňom štartuje kampaň s názvom "hudobné piatky", keďže práve posledný pracovný deň sa stáva jednotným pre vydávanie hudobných noviniek. Tento krok, ktorý celosvetovo realizujú vydavateľstvá, maloobchodníci a umelci, znamená, že fanúšikovia v rôznych krajinách už nebudú musieť čakať niekoľko dní, než sa novinky dostanú na ich národný trh.

Až doteraz bola hudba vydávaná v rôznych krajinách odlišne. V pondelok bola vydávaná na trhoch, ako je Francúzsko a Veľká Británia, následne v utorok v USA a Kanade, a v piatok napríklad v Austrálii a Nemecku. To sa zmení práve dnes, kedy novinky začnú na celom svete vychádzať vždy v piatok o 00:01 miestneho času.

Fanúšikovia tak budú môcť získať novú hudbu po celom svete v rovnaký deň, vďaka čomu končí doba, kedy sa fanúšikovia nemohli legálne dostať k hudbe, ktorá už bola na ostatných trhoch sprístupnená. Hudobné piatky, resp. Piatky novej hudby (New Music Fridays) sú pre umelcov a vydavateľstvá príležitosťou na zvýšenie povedomia o novo vydávanej hudbe. Je jedno, odkiaľ fanúšikovia pochádzajú, odteraz už budú vedieť, že piatok nie je len "začiatok víkendu", ale je to tiež deň pre hudobné novinky.

Fanúšikovia, ktorí hľadajú informácie o prechode na piatok, ako na deň pre vydávanie noviniek, môžu navštíviť webové stránky www.newmusicfridays.com, ktoré obsahujú všetky podrobnosti o súvisiacich zmenách.

Plán zmeny

Prípravy na prechod na "hudobné piatky" sa týkali jednotlivých vydavateľstiev, distribútorov a maloobchodníkov, ktorí spoločne pracovali na prekonfigurovaní svojich dodávateľských reťazcov a marketingových zvyklostí. Došlo tiež k zmene hudobných rebríčkov v jednotlivých krajinách tak, aby zodpovedali novému medzinárodnému dňu pre vydávanie noviniek. Hitparády vydávané ČNS IFPI sú už niekoľko rokov zverejňované za obdobie piatok-štvrtok, preto u nás v tomto segmente žiadne zmeny nenastanú.

Prechod na "hudobné piatky" sa uskutočnil v rámci viac ako 45 hudobných trhov po celom svete. Len 11 krajín z tohto počtu doposiaľ vydávalo novinky v piatok, zatiaľ čo ostatní museli zmeniť deň pre vydávanie albumov a singlov. Proces významnej zmeny v globálnom hudobnom priemysle bol dozorovaný medzinárodnou riadiacou skupinou zloženej z nasledujúcich organizácií:

IFPI, reprezentujúca približne 1.300 nahrávacích spoločností po celom svete;
WIN-Impala, reprezentujúca nezávislé nahrávacie spoločnosti po celom svete;
FIM, reprezentujúca zväzy a združenia hudobníkov po celom svete;
Featured Artists Coalition, reprezentujúca britských umelcov;
Entertainment Retailers Association (ERA) - (Veľká Británia);
The Music Business Association (Music Biz) - (USA).

Frances Moore, generálna riaditeľka, IFPI, uviedla: "Prechod na 'hudobné piatky' znamená, že novinky budú fanúšikom k dispozícii v čase, keď si chcú hudbu najviac užívať, a je jedno, či sú na fyzických nosičoch alebo digitálne. Je to tiež príležitosť, ako zvýšiť povedomie o vydávaní noviniek – hlavnou správou je nasledovné motto: 'Mysli na piatok, mysli na novú muziku'. Celosvetový deň pre vydávanie noviniek tiež pomáha umelcom, vydavateľstvám a maloobchodníkom tým, že dôjde k limitácii času medzi vydávaním noviniek v jednotlivých krajinách, čím sa aspoň čiastočne zabráni pirátstvu. Tento dnešný krok je 2 skvelým príkladom spolupráce medzi sektormi, ktoré zahŕňajú vydavateľstvá, umelcov, maloobchodníkov a ďalšie subjekty vo viac ako 45 krajinách." 

Tento mesiac práve na základe nových pravidiel vydajú celosvetovo v piatok svoje nové albumy napríklad Cradle of Filth, Four Tet, Little Boots, Years & Years (všetci dnes), The Chemical Brothers, Pitbull, Tame Impala, The Bird and the Bee (všetci 17.7.), Jill Scott (24.7.), Joss Stone, Lianne La Havas či The Maccabees (všetci 31.7.).

Redakciu Hudba.sk informoval Leoš Bednář z IFPI Česká republika.