V období chladnej jesene potešia novinky od excentrického Chrisa Cornera aj synthpopoví experimentátori Darkstar, o melanchóliu sa postará duo Zeds Dead so skvelým remixom Bon Iver a príjemne zahreje fakt, že nová kompilácia vychvaľovaného drum&bassového vydavateľstva Samurai Music bude aj so slovenskou účasťou.

Projekt IAMX bývalého speváka Sneaker Pimps Chrisa Cornera vydá v blízkej budúcnosti už piaty štúdiový album, zatiaľ charakterizovaný slovami "elektronický sex" a "emocionálna sila". 1. októbra zverejnil Corner päťminútové video, v ktorom uvádza svoju predstavu o albume. Zároveň žiada fanúšikov o podporu v rámci formátu Pledge Music, ktorý umožňuje umelcom prezentovať a ich fanúšikom podporovať rôzne projekty.

Na rozdiel od predchádzajúcich albumov, ktoré zadefinovali IAMX ako elektronický kabaret s burleskou ovplyvnenými baladami, chce Corner na novinke experimentovať s novým zvukom a posunúť projekt ďalej v spolupráci s ďalšími hudobníkmi. Jedným z nich je producent Jim Abbiss, ktorý pracoval na nahrávkach Arctic Monkeys, Sneaker Pimps, Stateless, Ladytron alebo Adele. Fanúšikovia sa tiež môžu tešiť na dokument, ktorý ukáže zákulisie vzniku albumu. IAMX sa v apríli 2013 s novinkou predstavia aj v Prahe. (mi, pm)

IAMX prezentuje ambiciózne plány a kampaň v rámci platformy Pledge Music

Príjemnú jesennú melanchóliu prináša remix od torontského elektronického dua Zeds Dead, ktorý je už pár dní na Soundcloude k dispozícii na vypočutie a bezplatné stiahnutie. Zeds Dead sú dvaja producenti DC a Hooks, ktorí spolu tvoria od roku 2004. Remix tracku Woods od americkej folkovej kapely Bon Iver sa teší veľkej obľube a počúvanosti, čo spôsobilo, že sa dostal až k vám. Stojí za vypočutie. (ml)

Bon Iver - Woods (Zeds Dead remix)

Ako prvé lúče slnka po výdatnej búrke pôsobí nový singel synthpopových Darkstar s názvom Timeaway. Aj samotní členovia ho vnímajú ako dobrý štartovací bod pre ich nový vinyl, ktorý plánujú vydať na značke Warp Records už 12. novembra. Nahrávku si môžete bezplatne stiahnuť aj na ich domovskej stránke. (ml)

Darkstar - Timeaway

Kanadský hudobník žijúci v Paríži Guillaume & the Coutu Dumonts túto jeseň vydáva svoj tretí album. Nesie názov Twice Around the Sun a hosťujú na ňom speváčka Dave Aju, saxofonista Sébastien Arcand Tourigny, gitarista Alexis Messier a Nicolas Boucher, ktorý hrá na klávesy. Umelec, ktorý vystupuje v rôznych projektoch po celom svete, spojil dohromady prvky jazzu a funku s moderným technom a housom. Kompletný album, ktorý obsahuje 10 trackov, vyjde oficiálne 15. októbra na labeli Circus Company France. Ukážky nahrávok si môžete vypočuť na oficiálnej stránke labelu(dt)

Guillaume & The Coutu Dumonts

Uznávaný hudobník a producent Daniel Victor Snaith známy pod pseudonymami Caribou či Manitoba od minulého roka vystupuje aj pod prezývkou Daphni. Ide o jeho klubovo a tanečne orientované umelecké alter ego, pod ktorým len pred pár dňami uviedol na trh album s názvom Jiaolong. Nájdete na ňom aj singel Paris, ku ktorému Daphni ponúka ľahko psychadelický klip. (dt)

Daphni - Paris

Londýnsky label The Trllogy Tapes neostáva svojej povesti propagátora poctivého undergroundového zvuku nič dlžný. Začiatkom októbra totiž vydal Pharmacy EP, za ktorým stojí Tuff Sherm. Pochmúrnym jesenným večerom si pokojne nechajte znieť tieto elektronicko-atmosférické tracky, ktoré vytvoria ideálnu kulisu k vonkajšej metelici. Z trojice trackov zaujal najviac titul s názvom Leg man. (ml)

Tuff Sherm - Leg man

Novozélandsko-berlínske drum&bassové vydavateľstvo Samurai Music 15. októbra vydá kompiláciu Way of The Samurai 2: Code of Honour. Novinka je pokračovaním albumu z roku 2009, ktorý vyšiel pod názvom Way of The Samurai. Nás môže len tešiť, že dvojalbum bude okrem trackov od známych producentov ako sú Marcus Intalex, Clarity, Tokyo Prose, Loxy & Resound, ASC, Sam KDC alebo Consequence obsahovať aj dva kúsky, na ktorých sa podieľal mladý slovenský producent Subtension.

Skladbu s názvom Sklep vytvoril v spolupráci s ďalším slovenským talentom Minor Rain, s ktorým kedysi tvorili duo soundNbeats, na ďalšom tracku Reaction spolupracoval s Borderline-om z Nového Zélandu. Celá kompilácia je rozdelená na dve CD, ktoré celkovo obsahujú 22 nahrávok. Desať skladieb, vrátane spomínanej Reaction, sa objaví aj na 12-palcovom vinyle. Všetky ukážky z kompilácie nájdete na Soundcloude vydavateľstva. Z množstva kvalitných trackov sme vybrali singel Raised By Wolves od Tokyo Prose(dt, pm)

Tokyo Prose - Raised By Wolves

Kvalitné novinky vychádzajú aj na ruskej drum&bassovej scéne. K známejším producentom z východnej Európy ako Enei, Sunchase a Subwave sa tentokrát pridáva mladý producent menom EastColors. Rodákovi z Vladivostoku vyšla 8. októbra na značke Phunkfiction Recording EPčka s názvom Dreamers. Novinka spolu obsahuje sedem trackov, vrátane spolupráce s Clarity a remixu od spomínaného Eneia. My vám z tejto EPčky ponúkame track Someone To Count On. (dt)

Clarity & EastColors - Someone To Count On

November prinesie aj očakávaný album Drewa Lustmana alias FaltyDL. Novinku vydáva Ninja Tune v spolupráci s producentovým novým labelom Blueberry Records. "Nidžovia" aj samotný FaltyDL očakávajú, že nahrávka bude cenená ako jeden z elektronických albumov roka a singel Straight & Arrow vraj ponúka jasnú predstavu prečo. Na albume spolupracovali aj renomovaní producenti ako Four Tet a Gold Panda a práve jeho remix možno presvedčí aj vás. (ml)

FaltyDL - Straight & Arrow (Gold Panda remix)

FatCat Records vydá už o pár týždňov album Salon des Amateurs (Remixes), ktorý je remixovou verziou minuloročného albumu od düsseldorfského umelca menom Hauschka. Hudobník, vlastným menom Volker Bertelmann, používa pri hre na špeciálne upravené piano netradičné predmety. Vo vnútri svojho nástroja už použil vrchnáky od fliaš, ping-pongové loptičky, či dokonca vibrátory. Na albume remixov nájdete celkovo 10 trackov, na ktorom producenti ako Alva Noto, Vladislav Delay, Ricardo Villalobos, Max Loderbauer a ďalší urobili sa z jeho avantgardnej tvorby tracky, ktoré sa dajú zaradiť do škatuliek house a techno. Niektoré remixy už boli vydané skôr, no práve na tomto albume budú všetky spojené do jedného celku. (ml)

Hauschka - Cube (Ricardo Villalobos & Max Loderbauer remix)

9. októbra vyšiel na značke Exitab debut slovenského jednočlenného projektu Casi Cada Minuto, za ktorým stojí Slavo Herman. Vyzretý psychedelicko-ambientný album s názvom In White Rooms obsahuje kolekciu šiestich trackov, ktoré sú prierezom Hermanovej novej i staršej tvorby - hudbu tvorí už vyše sedem rokov. Album, o ktorého mastering sa postaral danky alias ::.:, si môžete v digitálnej verzii stiahnuť zdarma alebo zakúpiť za ľubovoľnú sumu na bandcampe Exitabu, od 22. októbra bude v limitovanej edícii dostupné aj CD s obalom od Jozefa Tušana. Odporúčame. (pm)

Casi Cada Minuto - Lies & Goodbyes

Kam na párty?

Štvrtková noc (11.10.) v bratislavskom Subclube prinesie akciu The Collective - kolektívny večierok djov s podobným vkusom. DJs Bad Mojo (Splash!), Michael Priest (Hochspannung!), Mitewort (Beatender) a Que (alias Pišta z The Uniques) budú celú noc za mixpultom a ich spoločný back-to-back-to-back set bude venovaný bass music, uk funky a future garage či moombahtonu a juke. (mi)

Po lete prichádza pokračovanie drum&bassovej noci SIGNAll_FM Night. V piatok (12.10.) v KC Dunaj vystúpi polovica projektu Insiders (Ben Soundscape) z Bristolu. Ďalším zahraničným hosťom bude Jay Rome z Rakúska. Pestrý line-up doplní úspešný slovenský producent Smote, Svetlux z Drumatique crew a nebude chýbať ani zakladateľ akcie Lixx. Ak ste priaznivcami melodického deep drum&bassu, na tejto akcii by ste určite nemali chýbať. (dt)

Drums of Death, alter ego producenta Colina Baileyho, zavíta už tento piatok (12.10.) do Banskej Bystrice. Inovatívnu a pestrú elektronickú hudbu z Londýna predstaví na festivale Barbakan, ktorý už od roku 1994 organizuje agentúra Vresk. Drums of Death sa na pódiu mení na elegantného "smrťáka", ktorý svojou show dostane každého, o čom sa mohli v júni presvedčiť návštevníci bratislavského Wilsonicu. (mi)

Vo viedenskej Arene sa v piatok (12.10.) uskutoční ďalšie vydanie putovného festivalu Electronic Beats, tentokrát s mimoriadne silným lineupom. Zahrajú James Blake, Hudson Mohawke, Tom Jenkinson a.k.a. Squarepusher, I Heart Sharks, HVOB a Wolfram. O afterpárty sa postarajú Tom Snow a DJ Observer. (mi)

Centrum súčasnej kultúry A4 vysvätí v sobotu 13. októbra nové priestory v budove YMCA akciou Na začiatku s dychom, retro-futuristickým spektáklom, ktorý práve hýbe hudobným svetom. Hudobníci Jan Jelinek a Andrew Pekler budú hrať na starých analógových nástrojoch elektronické kompozície priekopníčky elektronickej hudby, mýtickej skladateľky Ursuly Bogner. Predstavia sa aj domáce ambientné projekty Casi Cada Minuto (viď info o jeho albume vyššie) a Strom Noir a český umelec Jan Kulka s "Kúzelnou skrinkou" - unikátnym projekčným zariadením nadväzujúcim na prvé kinematografické pokusy. (mi)

Fanúšikovia hard d&b párty Therapy Session sa 13. októbra dočkajú ďalšieho pokračovania. Slovenská edícia sa presťahovala do Subclubu v Bratislave. Na akcii vystúpi zakladateľ žánru crosbreed z Poľska Switch Technique, Peter Kurten, český DJ Hanzall Lady Su, Inhuman Terror, Fatsound a Schyzo b2b Sicktek. (dt)

Vynikajúcim príkladom kvalitnej spolupráce medzi špičkou undergroundových DJov na Slovensku a v Čechách bude už o pár dní Czechoslovak Party v Chapeau Rouge v Prahe. V sobotu (13.10.) na nej vystúpia housoví dídžeji Eddie Richards, Lucas Hulan & Lumiere, Gurry & Overhaul (Back2Love), Malkao a Slovak. Underground live stage prinesie kapely Lost in mind, Hate Control a Gibbet. (ml)

Islandskú kapelu GusGus netreba pravidelným čitateľom Hudba.sk zvlášť predstavovať. Za pripomenutie však stojí, že okrem vypredaného koncertu v bratislavskom Ateliéri Babylon (12.10.) vystúpia aj v pondelok 15. októbra na úvod festivalu súčasných umení Moonride 7 v košickej Tabačke. (ml)

Mix na tento týždeň

Presne pred týždňom vyšiel vzácny mix od Joya Orbisona, ktorý patrí medzi najzaujímavejšie mená súčasného klubového undergroundu. Exkluzívny set pre Resident Advisor ponúka okrem iného aj typický "orbisonovský" R&B nasiaknutý house a uk garage s príjemnou energiou, ktorá poteší najmä v týchto chladných dňoch. (ml)

Čiastočne zverejnený tracklist a link na stíahnutie nájdete TU.



Týždenný prehľad noviniek na elektronickej scéne vychádza každú stredu. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.


Autori: Daniela Trojanová (dt), Michaela Ivaničová (mi), Martin Laškovský (ml), Patrik Marflák (pm)
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: IAMX