V košickom Dome umenia sa opäť rozozvučia tóny novej chuti, tentokrát v podaní estónskeho skladateľa Arva Pärta a ďalších interpretov. Podujatie sa uskutoční v dňoch 11. až 15. novembra pod záštitou Štátnej filharmónie Košice a Slovenskej sekcie ISCM.

Otvárací koncert 10. ročníka festivalu súčasného umenia Ars Nova Cassoviae a 3. ročníka ISCM New Music Days bude tradične patriť žiakom košických základných umeleckých škôl, ktorí sa predstavia na koncerte s názvom Portréty.

Počas festivalu vystúpi aj unikátne spojenie študentov Konzervatória Košice a súboru Veni Academy. Program okrem najintímnejšej skladby amerického skladateľa Johna Cagea 4'33" či výbušného Záznamu siedmeho dňa Martina Burlasa, ponúkne aj dve premiéry mladého skladateľa Mateja Demka pre klavír a dychové kvinteto.

Festival vyvrcholí 14. a 15. novembra dvoma koncertmi, ktoré uvedú až tri skladby známeho estónskeho skladateľa Arva Pärta - Te Deum, Cantus in Memory of Benjamin Britten a Symfónia č. 1: Polyfonická. Na zážitku z Pärtovej hudby sa budú podieľať tri telesá: sláčikový orchester Musica Cassovia, Štátna filharmónia Košice a 29-členný miešaný zbor Voces Musicales z Estónska.

Arvo Pärt - Spiegel im Spiegel (live by Anne Akiko Meyers)

V Košiciach okrem toho zaznie aj dielo významného slovenského skladateľa Romana Bergera, ktorému Zväz poľských skladateľov pred nedávnom udelil cenu za vynikajúcu skladateľskú činnosť, či program Štátnej filharmónie Košice - Nezodpovedaná otázka.

Podujatie okrem zvukových zážitkov otvorí aj brány troch výstav, ktoré budú prístupné v priestoroch Domu umenia. Študenti Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave vo svojich dielach stvárnili Pärtovo Te Deum, mladý talentovaný fotograf Lukáš Gál predstaví kolekciu snímok mladých hudobníkov a uzdu fantázii popustia aj žiaci košických ZUŠ.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Barbora Huszárová, PR manažérka podujatia Hudba novej chuti.

Foto: Last.fm/music/Arvo+Pärt

Súvisiaci interpreti: Arvo Pärt