Nestarnúci a stále populárny Meky Žbirka vo štvrtok pokrstil nové dvoj-DVD s názvom The Best Of Video & Rarity. Nosič mapujúci jeho kariéru prináša súbor všetkých jeho videoklipov, dva unikátne filmy a archívne nahrávky Slovenskej televízie. Spevák bude DVD propagovať na turné, ktorého slovenská časť sa koná v decembri. Viacero zastávok je už vypredaných.

Na DVD The Best Of Video & Rarity nájdu fanúšikovia celkovo 48 klipov a televíznych záznamov, pričom mnohé z nich sa na obrazovom nosiči objavujú prvýkrát. Výber dvadsiatky piesní na prvom DVD sa začína prvým Mekyho sólovým hitom Zažni a končí piesňou Každý deň budú vraj Vianoce s Mariánom Kochanským. Druhé DVD sa začína hitom 22 dní a končí piesňou Fair Play, ktorú Meky zložil a nahral pre rovnomenný film. Bonusom sú aj dva filmové dokumenty - Fanstory (1986) a Možno sa ti zdá (1988).

Výberovku, ktorá sa na trh dostala 31. októbra, pokrstil spevák Adam Ďurica čajom s mliekom. "Krstným otcom som sa stal na želanie pána Žbirku, čo ma naozaj potešilo a lichotí mi to. To, že si vybral niekoho mladého, bol podľa mňa odvážny ťah, ale zase naozaj si to veľmi vážim. Je to pre mňa veľká česť," prezradil pre agentúru SITA interpret, ktorý má na konte dva veľké tohtoročné hity Neľutujem a Mandolína. "Priznám sa, že počas toho, ako sme krstili, som mal jemnú trémičku, pretože som nikdy žiadnej žijúcej legende žiadne CD ani DVD nekrstil, takže pre mňa to bol pocit nový, ale zase na druhej strane ma to aj teší," dodal 27-ročný hudobník.

Adam Ďurica pokrstil nové DVD Mira Žbirku, 6.11. Zdroj: SITA/Ján Slovák


Vianočný stromček v auguste

Pri tvorbe nového DVD Mekymu pomáhala manželka Katka. "Spolu sme vymysleli obal DVD, ktorý ide do série s CD Boxom, ktorý vyšiel pred dvoma rokmi, aby to ladilo aj esteticky. Dávať dohromady klipy, formáty, ďalšie technické detaily, to bola aj moja úloha, ale, samozrejme, ideovo to mal pod palcom Meky. Klip k piesni Vianočná dávam do pozornosti, nakrúcali sme ho v lete, v auguste som zdobila stromček na našej chate a verili sme, že neprídu susedia, pretože by nás možno považovali za bláznov," hovorí so smiechom.

Podľa Mira Žbirku obsahuje DVD viacero videí, ktoré fanúšikov prekvapia. "Neviem, či všetci videli klip k pesničke Do člna alebo Slávou opitý, to sú také zašité veci. Samozrejme, novinky, klip k piesni Vianočná, ten je nový. Je to o ale najmä minulosti, keď sa pozrieme, ako DVD začína od Zažni, alebo živý záznam, ako spievam s Limitom Baladu o poľných vtákoch, keď sme ešte nevedeli, že to bude raz známa skladba. To ma prekvapilo, že taký záznam existoval, to bol dvojkoncert skupiny Limit a Olympic, vždy po jednej skladbe sme hrali. Tu sú také záznamy, že niektoré z nich ani nemohli ľudia vidieť, sú vytiahnuté z archívu. Bola to dlhá práca vyznať sa v tom, čo tam je z tej minulosti a ísť až po súčasnosť. Samozrejme, čím to bolo bližšie, tým som si to lepšie pamätal," povedal spevák pre TASR.

Na vydanie DVD nadväzuje Meky Vianočným Best Of Video Tour, ktoré začína v pondelok v českých Tepliciach. U našich západných susedov odohrá do konca novembra celkovo 10 koncertov, slovenskú časť začne v Trnave 1. decembra. Koncert je vypredaný, rovnako ako vystúpenia v Prešove a Liptovskom Mikuláši.

Posledné lístky na turné sa tak dajú v predpredaji zakúpiť už len na koncerty v Bratislave, Lučenci a Nitre. Špecifikom turné je, že na ňom budú použité aj viaceré klipy z nového DVD. Viac podrobností o turné

Vianočné Best Of Video Tour 2014 - slovenské termíny:

1. 12. - Trnava, Dom kultúry - vypredané
3. 12. - Bratislava, Istropolis
4. 12. - Bratislava, Istropolis
6. 12. - Lučenec, Kino Apollo
7. 12. - Nitra, PKO
9. 12. - Žiar nad Hronom, MsKC
10. 12. - Prešov, Kino Scala - vypredané
13. 12. - Liptovský Mikuláš, Dom kultúry - vypredané

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Zdroj: SITA, TASR
Foto: SITA/Ján Slovák

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka