"Vianočné dieťa" Robo Opatovský, tenorista Miroslav Dvorský a charizmatická Barbora Švidraňová. To je trojica hlasov, ktoré znejú v najslávnostnejšej popovej vianočnej skladbe od čias klasiky Svet lásku má (1996). Pesnička sa volá Aleluja a vznikla v spolupráci s Ľubicou Čekovskou, ktorá dala jednoduchému hudobnému námetu orchestrálny zvuk.

Nielen dnešné počasie ale aj nový singel "najvianočnejšieho" slovenského speváka ohlasuje blížiace sa najkrajšie sviatky v roku. Základom pesničky je melódia, ktorú Robo Opatovský spieval svojej dcérke, keď bola bábätkom. "Keď mala Hanka tri mesiace, často ju bolelo bruško a dokázala vkuse plakať aj hodinu. Ja ako starostlivý otec som ju na rukách upokojoval aj tým, že som jej spieval. A keď som minul celý repertoár uspávaniek, začal som si vymýšľať melódie. Jedna z nich bola Aleluja. Práve táto melódia Hanku dokonale upokojila," prezradil spevák.

Z jednoduchej melódie je napokon skladba s monumentálnymi sviatočnými aranžmánmi troch výrazných hlasov, symfonického orchestra a dievčenského zboru, za čo Robo vďačí uznávanej slovenskej skladateľke Ľubici Čekovskej. "Ľubica to celé zaranžovala pre symfonický orchester a dievčenský spevácky zbor a orchester aj dirigovala. Dievčenský spevácky zbor dirigoval Adrián Kokoš. Pre mňa ako muzikanta to bol úžasný hudobný zážitok a skúsenosť. Keď som počul výsledok, mal som zimomriavky, znie mi to, akoby som počul anjelský zbor," vyznal sa Opatovský.


"Je to veľmi pekná pesnička. Jednoduchosť je na nej to krásne a úprimné. Myslím si, že naozaj vyjadruje pokoj a šťastie. Je to skladba, ktorá sa začína z jednoduchej krásnej melódie a potom sa otvorí do veľkolepého trojhlasného spevu s orchestrom. Spolupracovalo sa nám naozaj príjemne a spontánne. Robo je jeden veľmi milý človek a veľký muzikant," netají nadšenie Miroslav Dvorský.

Zaujímavosťou je, že text piesne napísal bezpečnostný analytik Milan Žitný, ktorý taktiež prispel k jej výnimočnej sviatočnej atmosfére. Z účasti na projekte sa teší aj speváčka Barbora Švidraňová: "Spolupráca na tejto piesni bola fantastická! Robo s Ľubicou napísali krásny song, pán Žitný nádherný poetický text. Bolo mi cťou zúčastniť sa na nahrávaní. Verím, že skladba bude mať veľký úspech."

Od čias piesne Svet lásku má, ktorú Pavol Habera, Peter Dvorský a Karel Gott pred 20 rokmi naspievali v sprievode Slovenskej filharmónie, podobne veľkolepú vianočnú skladbu nik na Slovensku nenahral. Novinka Aleluja môže tejto vianočnej klasike bezpochyby konkurovať, hoci u Opatovského ide o menej nákladný projekt. Nahratie Haberovho vianočného albumu Svet lásku má (1996) totiž vtedy stálo takmer tri milióny korún (100-tisíc eur). Slovenský aj český trh s hudbou bol však vtedy v úplne inej kondícii.

Pieseň Aleluja umelci nahrávali v koncertnej sieni Slovenského rozhlasu a bude súčasťou albumu Vianočné duetá. Ochutnávku z neho ponúkne Robo Opatovský na spoločnom turné s Máriou Čírovou, v rámci ktorého odohrajú deväť koncertov po celom Slovensku.

Vianočné turné Roba Opatovského a Márie Čírovej:

27. 11. - Batizovce, Kultúrny dom
28. 11. - Prešov, Kino Scala 
4. 12. - Levice, Hotel Astrum Laus
5. 12. - Martin, Kino Strojár
11. 12. - Žilina, Holiday Inn 
12. 12. - Košice, Spoločenský pavilón
13. 12. - Bratislava, Istropolis
18. 12. - Trnava, Kino Hviezda
19. 12. - Topoľčany, Dom kultúry   

Hudba.sk informovala Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Článok bol upravený a doplnený redakciou. Viac sa o aktivitách Roba Opatovského dozviete na jeho webe www.roboopatovsky.com a na www.facebook.com/robo.opatovsky.

Foto: Mako Hindy

Súvisiaci interpreti: Robo Opatovský