Priamo z ďalekých severských krajín, z Dánskeho kráľovstva a Faerských ostrovov, dorazí na Slovensko po prvýkrát objav európskych hudobných festivalov, skupina Dánjal. 26. januára vystúpi v klube Blue Note v Novom Meste nad Váhom a o deň neskôr na benefičnom podujatí Objatie tónov v Leviciach.

Skupina Dánjal z Faerských ostrovov je prirovnávaná k Tomovi Waitsovi - je nestála ako faerské počasie a bez štipky súcitu s poslucháčmi prechádza z rockového šansónu do klezmeru, ruského tanga, Balkánu alebo k africkým rytmom. Kapela patrí medzi najväčšie objavy škandinávskej hudobnej scény, je aktuálne nominovaná v šiestich kategóriách Dánskych hudobných cien.

Formáciu tvorí zaujímavá sedemčlenná zostava hudobníkov z celej Škandinávie, medzi nimi aj dredatý fínsky mandolista Kim Nyberg, švédska klarinetistka Annika Jessen, absolventka operného spevu Sidse Holte Østergaard z Dánska či spevák, skladateľ, herec a klavirista Dánjal á Neystabø.

Keď Dánjal vydali debutový album The Palace (nominovaný na dánsku hudobnú cenu), novinári nad neuhladeným kabaretom, ktorému nechýba sarkastický humor, nešetrili pochvalami. Na druhom albume The Bubble svoj zvuk posunuli k poetickejšej atmosfére, no s razanciou, ktorá je pre Danjál príznačná. Svedčí o tom aj singel Blow The Bubble, posúďte sami.


Dánjal zahrá aj na benefičnej akcii Objatie tónov

Skupina, ktorá sa v roku 2012 predstavila na festivale Colours of Ostrava či na putovnom Womexe, kde sa predstavili už niekoľkokrát, zahrá v slovenskej premiére 26. januára v komorných priestoroch klubu Blue Note v Novom Meste nad Váhom. V poslednú januárovú nedeľu (27.1.) zase svojím vystúpením podporí benefičné podujatie Objatie tónov, ktoré sa uskutoční v športovej hale v Leviciach. Už po tretíkrát tam organizátori doprajú zdarma kultúrny zážitok deťom a osobám s mentálnym postihnutím.

Pre ostatných záujemcov je v predaji limitovaný počet vstupeniek. Výťažok z oboch koncertov je venovaný na podporu benefičného podujatia Objatie tónov pre mentálne postihnutých. Predpredaj vstupeniek na koncert Dánjal v Novom Meste nad Váhom (26.1.) prebieha priamo v klube Blue Note a na benefičné podujatie Objatie tónov v Leviciach (27.1.) v Levickej informačnej agentúre.

V rozhovore pre časopis Nový Populár frontman Dánjal á Neystabø uviedol, že sa chystá absorbovať ducha slovenskej kultúry a obohatiť svoju tvorbu o nové vplyvy. Vystúpenie bude podľa jeho slov naplnené emóciami, ktoré by tu radi zanechali. Charizmatický spevák od klavíra emotívne, až bolestným hlasom spieva a do krásnych melancholických skladieb sa ponára celým telom. Prídte sa ponoriť s ním.



Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Milan Štefánik, PR manažér benefičného podujatia Objatie tónov. Autormi textu sú Tomáš Ilečko a Milan Štefánik.

Súvisiaci interpreti: Dánjal