Vplyv Davida Bowieho na hudbu a popkultúru bol obrovský a rástol počas celej jeho kariéry, predovšetkým vďaka spôsobu, akým sa dokázal vždy prispôsobiť dobe a udávať trendy. O tom, že jeho dielo sa dotklo hudobníkov rôznych žánrov a osobností aj z iných oblastí spoločenského života, svedčia reakcie, ktoré v posledných hodinách doslova zaplavili internet.

"Som smutný a veľmi ma to mrzí, no musím povedať, že je to pravda. Budem istý čas offline," týmito slovami spolu s fotografiou z detstva dnes ráno potvrdil smutnú správu Bowieho syn, anglický filmár Duncan Jones (režíroval filmy Moon a Source Code, tento rok uvedie novinku Warcraft). Odvtedy na sociálnych sieťach pribudlo nespočetné množstvo spomienkových odkazov od fanúšikov, hudobníkov, hercov, režisérov aj astronautov. Nižšie nájdete výber z nich zameraný prevažne na hudobnú scénu.

Prečítajte si:

David Bowie je mŕtvy. Dva dni po vydaní albumu prehral boj s rakovinou

Fanúšikovia po celom svete sa lúčia s Bowiem. Pozrite si video z jeho rodiska

Tony Visconti: Jeho smrť je umeleckým dielom

Z hudobníkov bol najbližším spolupracovníkom Davida Bowieho producent Tony Visconti, ktorý s ním pracoval od albumu Space Oddity (1969) až po najnovšiu, len minulý piatok vydanú štúdiovku ★ (Blackstar). Ako dnes prezradil Visconti, Bowie všetko naplánoval tak, aby sa s fanúšikmi rozlúčil tým najlepším možným spôsobom.

"Vždy si robil, čo chcel. A chcel to urobiť po svojom a vždy tým najlepším spôsobom. Jeho smrť nie je iná ako jeho život - je to umelecké dielo. Urobil pre nás Blackstar, svoj dar na rozlúčku. Celý rok som vedel, že to bude takto. Napriek tomu som na to nebol pripravený. Bol to výnimočný človek, plný lásky a života..." napísal producent na svojom Facebooku.

Visconti sa bude podieľať aj na spomienkovom koncerte na Bowieho počesť, ktorý dnes ohlásili predstavitelia newyorskej Carnegie Hall. Uskutoční sa 31. marca a vystúpia na ňom napríklad The Roots, The Mountain Goats, Cyndi Lauper, Perry Farrell, Jakob Dylan či Ann Wilson. Organizátorom koncertu je podnikateľ a filantrop Michael Dorf, pričom výťažok z podujatia venujú rôznym organizáciám.

Vystúpil do kozmu, z ktorého prišiel

"Slová to nedokážu vyjadriť: RIP David Bowie," anglický skladateľ a hudobník Brian Eno

"Davidovo priateľstvo bolo svetlom môjho života. Nikdy som nestretol takú úžasnú osobu. Bol najlepší zo všetkých," americký rocker Iggy Pop, ktorý v 70-tych rokoch býval s Bowiem v Berlíne, absolvovali spolu turné Station To Station (1976) a spolupracovali na koncertoch aj v štúdiu.

"Sme šokovaní a hlboko zarmútení správou o smrti nášho drahého priateľa Davida Bowieho. Tak ako bol úžasným a milým človekom, bol i mimoriadne výnimočným umelcom a skutočným originálom," napísali The Rolling Stones.

"Som zničená! Tento úžasný umelec zmenil môj život! Prvý koncert, na ktorom som bola v Detroite! R.I.P. Talentovaný. Jedinečný. Génius. Trendsetter. Muž, ktorý spadol na Zem. Tvoj duch bude žiť navždy!" americká speváčka Madonna, ktorá zverejnila aj spoločnú fotku s Bowiem.

"Bowie bol inovátor, jedinečný umelec s víziou, ktorá zmenila tvár populárnej hudby. Už teraz veľmi chýba," gitarista a skladateľ Jimmy Page z Led Zeppelin.

"Som si istý, že si viete predstaviť, aký som zarmútený z Davidovho odchodu. Bol tou najväčšou inšpiráciou a povzbudením, aké som si kedy mohol priať," bývalý klávesák skupiny Yes Rick Wakeman, s Bowiem nahrával na prelome 60. a 70. rokov.

"David Bowie: Najchytrejší a najzaujímavejšie brilantný človek našich čias. Necháva tu obrovské vákuum a bude veľmi chýbať," napísal Roger Taylor na oficiálnych stránkach kapely Queen, kde tiež zdieľali videoklip k ich slávnej spolupráci Under Pressure.


"Všetci sme Bowieho deťmi. Inšpiroval nás a zmenil naše životy. Jemu i jeho práci navždy patrí láska, vďaka a rešpekt," anglická kapela Pet Shop Boys, ktorá nahrala singlovú verziu Bowieho skladby Hallo Spaceboy.

"David Bowie bol jednou z mojich najdôležitejších inšpirácií, bol nebojácny, kreatívny, dal nám dosť zázrakov na celý život," americký raper Kanye West

"Odpočívaj v pokoji David Bowie... Vesmírny cestovateľ, nositeľ snov, spevák piesní... Som nesmierne rada, že si tu bol, a budem ťa ďalej počúvať, ako vždy..." americká hudobníčka Regina Spektor

"Vždy pôsobil akoby nebol z tejto planéty. Teraz z nej odišiel. Ohýbal pravidlá, prekračoval hranice rodu, žánrov i našich myslí. RIP David Bowie. Jedinečný," americký herec a spevák Josh Groban.

"David Bowie bol skutočný novátor, skutočný tvorca. Nech odpočíva v pokoji," americký spevák, raper a producent Pharrell Williams.

"Najdrahší David, odpočívaj v pokoji. Tvoj život zmenil môj život. LOVE FOREVER." americký gitarista a producent Nile Rodgers z kapely Chic.

"Nikdy nedokážem slovami vyjadriť, ako ma budeš vždy a stále inšpirovať... Ďakujem za to, že si malému pehatému a kučeravému decku ukázal, že byť ODLIŠNÝ je to, čím treba byť. Génius na veky vekov," americký spevák Justin Timberlake.

"Mnoho z textov na albume (Blackstar) teraz vyznieva dosť prorocky... Je to enormná strata. David Bowie ma naučil viac než moji učitelia v škole. Naozaj zmenil svet," anglický spevák Marc Almond z dua Soft Cell.

"Bol som v šoku, keď som sa dnes ráno dozvedel o smrti Davida Bowieho... Znamenal tak veľa pre mňa a pre mnohých. Bol to jedinečný, úžasný outsider, vždy objavujúci, stimulujúci a inšpirujúci každého, kto chcel posúvať hranice hudby, umenia, módy a spoločnosti. Je len málo umelcov, ktorí sa dokážu dotknúť generácie tak ako on, bude nám veľmi chýbať. Nech žije Lazarus," napísal anglický hudobník Peter Gabriel, ktorý tiež zverejnil svoju verziu jednej z Bowieho ikonických skladieb. "Heroes bola pre mňa vždy jednou z úžasných Bowieho piesní. Hrdinstvo tvárou v tvár útlaku a zúfalstvu."


"Nesmrteľný, neuveriteľný džentlmen a hrdina," anglická skupina Massive Attack

"2016 začal zle. Ďalší z mojich hudobných idolov odišiel, nech jeho odkaz žije navždy," napísal americký hudobník Travis Barker a pridal Bowieho citát týkajúci sa progresívnosti jeho tvorby: "Neviem, kam odtiaľto pôjdem, ale sľubujem, že to nebude nudné."

"David Bowie bol obrovskou inšpiráciou počas celého môjho života. Originálny hviezdny muž (star-man) sa vrátil k hviezdam. Ďakujem za všetko, čo si nám priniesol," britská speváčka a skladateľka Florence Welch.

"Takmer ma rozplakala náhla správa o odchode Davida Bowieho," britský hudobník Billy Idol

"Budeš nám veľmi chýbať, David Bowie. Bowieho Changes a piesne o Ziggyho príbehu ma veľmi ovplyvnili," americký hudobník Gene Simmons z kapely KISS

"Som zničená... Odišla legenda," americká speváčka Cher.

"Aká obrovská strata... Mal som to šťastie, že som s pracoval s géniom na Cat People," taliansky producent Giorgio Moroder.

"Celý svet dnes stratil jedného z velikánov. David Bowie bude žiť navždy," americká skupina Imagine Dragons

"Miloval som, ako Bowie provokoval ľudské rodové stereotypy a to, akým outsiderom skutočne bol. Neuveriteľne predbehol svoju dobu," americký spevák Adam Lambert

"Odpočívaj v pokoji David," americká kapela Foo Fighters.

"B O W I E N A V Ž D Y," napísal na Twitteri Fred Durst z kapely Limp Bizkit a pridal Bowieho najnovší videoklip Lazarus.


"Som veľmi smutný zo správ o smrti Davida Bowieho, no prostredníctvom svojej hudby bude žiť navždy. Prosím, mohli by všetky rádiá na svete dnes hrať len hudbu Davida Bowieho - myslím, že mu to svet dlží," anglický herec a stand-up komik Eddie Izzard.

"Počas dospievania som počúval a sledoval popového génia Davida Bowieho. Bol majstrom znovuobjavovania, ktorý to vždy robil správne. Je to nesmierna strata," britský premiér David Cameron

"Ľudia sa ma vždy pýtali, s akým hercom by som najviac chcel pracovať, a ja som vždy odpovedal, že s Davidom Bowiem. Mrzí ma, že už nebudem mať šancu. RIP," napísal americký herec Joe Manganiello na adresu speváka a hudobníka, ktorý sa ako herec predstavil napríklad vo filmoch ako Muž, ktorý spadol na Zem (1976), Veselé Vianoce, pán Lawrence (1983), Twin Peaks (1992), Basquiat (1996), Zoolander (2001) či Dokonalý trik (2006). 

"Som veľmi smutný... David Bowie bol a vždy bude umením, ktoré bude žiť navždy..." americký herec Wilmer Valderrama

"Hlboko zarmútený. Stratili sme jedného z najväčších umelcov, čo kedy žili. Moja láska ku všetkému, čo si vytvoril, je nesmierna. RIP David Bowie," americký herec Logan Lerman

"Práve som stratil hrdinu. RIP David Bowie," anglický herec a filmár Ricky Gervais

"Bože. David Bowie. Jeden z velikánov. Ďakujem," napísala americká filmárka Ava DuVernay a priložila úryvok z textu Bowieho piesne Changes


"NIE NIE NIE! Nie David Bowie! Nie! Hrdina, láskavý, zábavný, úžasný, prelomová legenda. Nie! Nie David Bowie! Nie!" americká herečka Pauley Perrette

"Nikdy som si nepredstavoval svet bez neho. Vystúpil do kozmu, z ktorého prišiel. Zbohom, David Bowie," americký herec a dídžej Elijah Wood.

"Slová mi unikajú, môj dych je plytký. Budeme dnes púšťať tvoju hudbu v každej miestnosti a zapálime sviečku na tvoju počesť," americká herečka Zoe Saldana.

"Odpočívaj v pokoji, otec nás všetkých čudákov. Smutný deň," americký herec Mark Ruffalo

"Bowie existoval, aby sme sa všetci my čudáci naučili, že zvláštnosť je vzácna vec. Navždy zmenil svet," mexický filmár Guillermo del Toro

"Zarmútila ma správa, že David Bowie prehral boj s rakovinou - jeho hudba bola pre mnohých inšpiráciou," napísal britský astronaut Tim Peake, pričom odkaz na Twitteri zverejnil z Medzinárovnej vesmírnej stanice ISS. Vesmír Bowieho fascinoval od čias jeho prvého veľkého hitu nazvaného Space Oddity, ktorý naspieval v roku 1969, teda v čase, keď sa uskutočnilo prvé pristátie človeka na Mesiaci. Text piesne zachytáva príbeh Majora Toma, ktorý "sedí vo svojej plechovke vysoko nad svetom".

Skladba sa do povedomia verejnosti dostala opäť v roku 2013, keď ju krúžiac po obežnej dráhe Zeme zaspieval vtedajší veliteľ ISS, kanadský astronaut Chris Hadfield. Jeho videoklip videli na internete milióny ľudí a Hadfieldovu interpretáciu svojej skladby schválil aj sám Bowie. Ten o nej vyhlásil, že ide o najdojímavejšiu verziu tejto pesničky, aká kedy vznikla".


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA, Facebook, Twitter, BBC, TASR)
Foto: AP Photo/Bob Child

Súvisiaci interpreti: David Bowie