Legenda českej country by tento rok oslávila už 70. narodeniny. Michal Tučný sa narodil 11. januára 1947, zomrel 10. marca 1995. V apríli sa uskutoční koncert na jeho počesť. Účasť prisľúbili členovia skupiny Tučňáci či líder Žlutého psa Ondřej Hejma.

Pražská Lucerna bude miestom, na ktorom sa uskutoční galavečer pri príležitosti nedožitého jubilea legendy českej a slovenskej country hudby Michala Tučného. Program bude obsahovať jeho najväčšie hity v podaní skvelých interpretov.  

"Pred dvoma rokmi sme zorganizovali spomienkový koncert pri príležitosti dvadsiateho výročia jeho úmrtia," hovorí spevákova dcéra Gabriela Novotná. "Všetci sa výborne zabávali, koncert v Lucerne bol vypredaný. Stretli sme sa otcovými priateľmi a známymi, ktorí na tom koncerte vystupovali. Divákom sa to tiež veľmi páčilo. Sú to vlastne už dva roky a napadlo mi urobiť podobné podujatie k ockovmu nedožitému jubileu," uviedla.  


Koncert sa uskutoční 4. apríla na tom istom mieste. Účasť už stihli prisľúbiť Ondřej Hejma zo skupiny Žlutý pes, Václav Bláha z Divokého Billa, František Segrado, Tomáš Linka, Tomáš Hrbáček z Harleja, členovia legendárnych Tučňákov a mnoho ďalších hviezd českej hudobnej scény. Prítomná bude aj dcéra Michala Tučného Miša.

Moderátorom večera bude Aleš Háma. Spevákov bude sprevádzať skvelá country kapela BlueGround.  


Bude to znieť možno ošúchane, ale Tučného úloha v českej country, ale aj v populárnej hudbe je už navždy nezameniteľná. Jeho spev a zjav sa stali poznávacím znamením celej jednej slávnej kapitoly napínavého "westernového románu". Od tradičných kovbojských piesní pomohol posunúť domáci trampský štýl k modernému elektrifikovanému country, čo si zaslúži skutočný obdiv.

Prečítajte si: Stručná biografia českej legendy Michala Tučného

Michal Tučný účinkoval počas svojho života so skupinami Greenhorn - Zelenáči, Fešáci i Tučňáci, teda s kapelami rôznorodo špičkovými. Texty Jana Vyčítala, pódiové vystúpenie pod vedením Petra Novotného i komplexná umelecká spolupráca so Zdeňkom Rytířom sú nesporne najdôležitejšími bodmi jeho kariéry.



Zdroj: Peter Lehotský, archív Hudba.sk
Foto: archív

Súvisiaci interpreti: Michal Tučný