Obľúbený formát speváckej šou je späť, v nedeľu večer odštartovala tretia séria Česko Slovenskej SuperStar. Po takmer dvojročnej prestávke, počas ktorej dostali priestor súťaže Česko Slovensko má talent a Hlas Česko Slovenska, budeme nasledujúce štyri mesiace vo vysielaní televízií Markíza a Nova svedkami hľadania novej speváckej hviezdy.

Po prvom "federálnom" víťazovi Martinovi Chodúrovi a zatiaľ poslednom, ktorým sa stal Lukáš Adamec, sa tento rok dozvieme tretie meno, ktorého majiteľ sa bude vďaka najväčšej podpore televíznych divákov tešiť z finančnej výhry 100-tisíc eur a vydania debutového CD.

Boj sa začal, poznáme prvých favoritov

Televízni diváci mali v nedeľu večer možnosť vidieť síce veľmi krátke, ale často veľavravné zostrihy jednotlivých vystúpení, ktoré stačili na utvorenie si názoru. Pri mnohých súťažiacich porotcovia sypali komplimenty takmer okamžite. Pavol Habera už dokonca našiel svojho favorita do finálových kôl. 

Je ním Adam Kukačka, šestnásťročný, na prvý pohľad nenápadný chlapec, ktorý s hudbou začínal v brnianskom speváckom zbore. Neskôr dostal ponuku spievať v kapele, ktorú neodmietol. Pred porotu predstúpil s gitarou a s ľahkosťou v prejave predviedol svoj spevácky talent. "Ja som sa bála, že sa nedočkám. Ty si prišiel a chce sa mi plakať. Si skvelý, ďakujem, že si prišiel," povedala Adamovi dojatá Farna. "Som presvedčený, že ty budeš vo finále," pridal nečakane povzbudzujúce vyhlásenie Habera, známy skôr ako porotcovský kat.



Veľkým prekvapením pre trojicu porotcov bola Sabina Křováková, ktorá sama na seba prezradila, že inak znie jej hlas keď spieva a inak keď hovorí. Hlas, ktorý znel v ústnom prejave krehko až detsky, skutočne naberal pri speve na nečakanej sile. Okrem hitu What's Up z dielne 4 Non Blondes ponúkla Sabina aj vlastnú pieseň v češtine. Ewa Farna ju označila za najväčšie prekvapenie dňa. 



Netypickým spojením metalového spevu a piesne pre deti Včelka Mája zaujal porotu Aleš Petrželka. Jeho vystúpenie bola skôr šou ako skutočne bravúrny výkon, no všetci traja porotcovia sa zhodli na jeho postupe. "Nespievaš zle, podľa mňa si dobrý spevák, si taký šepsovský týpek. Ty nám tam zapadneš," objasnil Habera svoje dôvody na Alešov postup.



Plní sa aj hviezdna rota

Porotcovia si vypočuli množstvo súťažiacich, ktorí prišli vyskúšať svoje šťastie, chceli sa predviesť pred kamarátmi alebo mali tak zle vyvinutý hudobný sluch, že počas svojho života ešte neprišli na to, že spievať skutočne nevedia.

Jednou z nich bola Adela Pulcová, ktorá je podľa vlastných slov jediná v rodine so speváckym talentom. Po jej vystúpení si však už ani nedokážeme predstaviť, ako znie spev jej rodinných príslušníkov. "Ty si úkaz. Ani jeden tón tam nebol dobrý," ohodnotil ju Habera. "To bolo najhoršie vystúpenie, aké som kedy počula," pridala sa k nemu Ewa Farna.

Aj ďalšia súťažiaca Pavla Filipová si vyspievala vstupenku do hviezdnej roty, aj keďsi pôvodne prišla pre tú, ktorá otvára dvere do divadelných kôl. Zabojovala skladbou od svojho obľúbenca Michaela Jacksona Black or White. Pridala dokonca aj tanečné kroky. No jej prejav, v ktorom neodznelo ani jedno slovo v skutočnej angličtine, bol biedny. Ondřej Soukup zaradil súťažiacu do kategórie totálnych absurdít. Napriek tomu s uplakanou Pavlou súcitil a na rozlúčku jej venoval objatie.



SuperStar plná zmien

Prvou zo mnohých zmien je už dlho avizované nové zloženie poroty. Jedinou stabilnou tvárou v nej tak naďalej ostáva spevák Pavol Habera. K nemu si tento rok ako porotcovskí kolegovia prisadli česká speváčka Ewa Farna a český hudobný skladateľ Ondřej Soukup. Oboch vám v najbližších dňoch predstavíme v samostatných profilových článkoch. Na rozdiel od doterajších česko-slovenských sérií štvrtý porotca do kresla nezasadne. Zmena nastala aj na postoch moderátorov. Treťou sériou bude televíznych divákov sprevádzať neokukaná moderátorská dvojica Zora KepkováRoman Juraško

Tvorcovia sa nechali inšpirovať televíznym boomom reality šou. Väčší dôraz je tentoraz kladený na životné príbehy súťažiacich tak, ako sme to mohli vidieť v americkom X Factore. Absolútnou novinkou bude aj exkluzívna vila, v ktorej bude bývať finálová dvanástka. Novinkou je tiež roadshow, ktorej súčasťou je špeciálny vlak SuperStar Expres. Ten má za úlohu prepraviť súťažiacich priamo na kasting. Dopravným sprievodcom a zároveň moderátorom roadshow je bývalý superstarista Ben Cristovao.

Divákov čaká tiež menej kastingových kôl, ale o to viac priamych prenosov, vďaka čomu budú môcť svojimi SMS hlasmi zasahovať do priebehu súťaže viac ako doteraz. Jednou z ďalších zmien, ktorú zrejme fanúšikovia veľmi radi privítajú bude odvysielanie finálových rozhodnutí v rovnaký deň ako priame prenosy finálových kôl. Na rozhodnutie tak už nebudú musieť počkať do nasledujúceho dňa. Resumé sa dozvedia hneď. 

No nepredbiehajme udalosti, do finálových kôl ostáva ešte veľa času. Čaká nás ešte niekoľko ďalších kastingových kôl, počas ktorých sa bude formovať stovka postupujúcich do divadla. Najbližší zostrih uvidia diváci na televíznych obrazovkách opäť v nedeľu večer, v rovnakom vysielacom čase.

Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: TV Nova / TV Markíza