Dvojica, ktorá si koncom januára z udeľovania najprestížnejších hudobných cien odniesla až štyri gramofóniky, sa v lete predstaví na najväčšom stredoeurópskom festivale. Okrem autorov hitov Thrift Shop, Can't Hold Us a Same Love sú novými menami v lineupe aj Skrillex, Tom Odell, Jake Bugg či London Grammar.

Organizátori Sziget festivalu, ktorý sa uskutoční v srdci Budapešti od 11. do 18. marca, dnes dopoludnia ohlásili ďalšie prírastky v programe: k nedávno potvrdeným hviezdam ako Queens of the Stone Age, Placebo, Calvin Harris, Imagine Dragons, Bastille či Klaxons najnovšie pribudli Macklemore & Ryan Lewis, Skrillex, Tom OdellJake Bugg, London Grammar, Michael Kiwanuka či slávna nemecká hip-hopová štvorka Die Fantastischen Vier. 

Pre väčšinu fanúšikom je najväčším lákadlom dvojica Macklemore & Ryan Lewis, ktorá sa z nezávislej hip-hopovej formácie vypracovala medzi najviac oslavované a žiariace hviezdy na súčasnej hudobnej scéne. Svojím masovo prístupným štýlom a nekonvenčnými textami si získali priazeň miliónov fanúšikovi nielen doma v USA. Ich obrovský úspech sa premietol aj na tohtoročných cenách Grammy, kde ocenenie získali hneď v štyroch kategóriách – Najlepší nováčik, Najlepší rapový album (The Heist), Najlepšia rapová skladba a Najlepší rapový výkon (obe za megaúspešný singel Thrift Shop).


Na Szigete vystúpi aj výnimočný britský talent, skladateľ a spevák v jednej osobe Jake Bugg, charakteristický svojím bezprostredným a jedinečným zvukom na pomedzí folku, rocku či dokonca punku. Veľkým talentom je aj Tom Odell, dvadsaťtriročný spevák z južného Anglicka s vášnivým, romantickým a neodolateľným hlasom, ktorá na Szigete určite poteší nielen dievčenské publikum. Z Veľkej Británie pricestuje na Sziget aj Michael Kiwanuka, ktorý za debutový album Home Again, nasiaknutý starým soulom s prvkami folku a jazzu, získal v roku 2013 nomináciu na prestížnu cenu Mercury Award.


Legenda nemeckého hip-hopu Die Fantastischen Vier je na turné so svojím novým albumom Rekord, ktorý predstaví aj na budapeštianskom ostrove. Hudba elektro-trip-hopového tria z Nottinghamu London Grammar zase zahalí publikum do svojej dojímavej a melancholickej nálady podčiarknutej vynikajúcimi textami a unikátnym zvukom. Strhujúcim zážitkom bude určite aj vystúpenie Darkside, dvojice interpretov s veľkou budúcnosťou vo svete elektronickej hudby. Hudba anglickej dvojice známej ako The Big Pink je žánrovo nezaraditelná, je intímna, znepokojujúca a hlučná zároveň.


Hlavnou hviezdou tanečnej scény bude Skrillex, jedna z najvýraznejších postáv súčasnej elektronickej scény. Podobne strhujúce vystúpenia má aj Borgore z Izraela. Z Austrálie na festival pricestuje Brody Dalle, žiadaná pre jej hudbu inšpirovanú Nirvanou, The Hole a PJ Harvey. Na Szigete vystúpi počas tzv. nultého dňa, v rovnaký deň ako jej manžel Josh Homme, spevák a líder Queens of the Stone Age. 


Informácie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová. Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnom slovenskom webe www.szigetfestival.sk

Foto: Dan Steinberg/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Jake Bugg, Macklemore & Ryan Lewis