Organizátori Bažant Pohody v posledných týždňoch potvrdili viacero zaujímavých mien. Tým najnovším je žánrovému škatuľkovaniu unikajúce duo Goldfrapp, ktorého účasť na festivale bola zverejnená dnes ráno. Do Trenčína prídu aj lídri post-dubstepu Mount Kimbie, legenda freestyle DJingu Mr. Scruff, veľká osobnosť BBC Gilles Peterson či rockeri The Afghan Whigs.

Dvojica Alison Goldfrapp a Will Gregory alias Goldfrapp patrí od začiatku milénia k rešpektovaným postavám hudobnej scény. Už ich debutový album Felt Mountain z roku 2000 bol nominovaný na Mercury Music Prize, najcennejšiu z odborných britských trofejí za album roka. Albumy Supernature (2005) a Head First (2010) boli zase nominované na Grammy. 

"Je to najuniverzálnejšia a najiskrivejšia popová kapela nového tisícročia," trefne zhodnotili kvality Goldfrapp na BBC. Goldfrapp sa totiž hudobne neustále vyvíjajú, každý album je vždy posunom vpred a vždy má inú atmosféru – od trip-hopu, cez glam rock či tanečný synthpop až po zasnený atmosférický folk.

Goldfrapp Zdroj: Facebook.com/Goldfrapp

Ich ostatný album Tale of Us (2013) má silnú atmosféru filmov Davida Lyncha, je zasnený a hĺbavý. "Keď sa cítite uvoľnený a dôverujete si, môžete objaviť miesta, kam ste sa predtým neodvážili," hovorí o ňom speváčka Alison.

Takto znie aktuálna tvorba Goldfrapp naživo, niektoré ich zásadné skladby a hity z predchádzajúcich albumov si môžete pripomenúť na konci článku.


Post-dubstep, súčasná brazílska hudba aj grunge

V Trenčíne sa tento rok predstaví aj jedno z najviac ospevovaných mien súčasnej elektronickej scény – britský projekt Mount Kimbie, ktorý je spolu s Jamesom Blakeom či Eskmom lídrom post-dubstepového "pesničkárstva". Hneď debutová nahrávka dua Dominic Maker a Kai Campos s názvom Crooks & Lovers z roku 2010 silno zarezonovala u všetkých podstatných hudobných médií, ktoré mladých muzikantov vynášali do nebies. A druhý album Cold Spring Fault Less Youth, ktorý vyšiel vlani na rešpektovanej značke Warp, je považovaný za ďalší posun vpred. "Mount Kimbie sme videli naživo, bol to nesmierne príjemný koncert, plný skvelých melódií a neodbytných basových liniek," uviedli organizátori Pohody.


Keď sa povie meno Gilles Peterson, hudobný fajnšmeker hneď spozornie. Gilles je legenda - začínal ako DJ na pirátskych rozhlasových staniciach, dnes je držiteľom Rádu britského impéria. Stál pri zrode žánrov ako acid jazz či nu jazz, do modernej tanečnej hudby výnimočným spôsobom zakomponoval svoje obľúbené žánre ako jazz, soul, hip-hop, ale aj tradičnú hudbu krajín z celého sveta.

"Výnimočný vyhľadávač talentov a šéf viacerých rešpektovaných vydavateľstiev na jednej strane, skvelý a uznávaný DJ, ktorý určuje trendy, na strane druhej - jeho relácia Worldwide na BBC je už roky synonymom hudobnej kvality. Na našom festivale predstaví svoj nový projekt Sonzeira. Rovnomenný album, ktorý nahrával v Rio de Janeiro spoločne s miestnymi špičkovými hudobníkmi, vyjde v máji, u nás predvedie Gilles svoj DJ set so skladbami z tejto nahrávky, ale aj ďalšími obľúbenými brazílskymi melódiami," hovorí šéf Pohody Michal Kaščák.


Andy Carthy, známy ako Mr. Scruff, je DJ, ktorý pri mixovaní nepozná hranice. V jeho setoch počuť blues, jazz, soul, funk, 60's R&B, disco, boogie, deep house, reggae, ska, rocksteady, dancehall, electronicu, hip-hop, africkú či latinskú hudbu, drum&bass i breakbeat. Zároveň sa však drží hesla, že dobré skladby musia na seba perfektne nadväzovať, aby mal set svoju vlastnú dušu. Je považovaný za hudobného maratónca - minimálna dĺžka jeho hrania sú tri hodiny, zvyčajná šesť hodín, no dokáže hrať aj dlhšie. A vždy s nesmiernym zápalom, šarmom a vtipom. Ten, mimochodom, cítiť aj z jeho povestných ilustrácií, ktoré využíva nielen na obaly svojich nahrávok, ale aj na vizualizácie počas DJ setov, no napríklad aj z názvov jeho albumov – Mr. Scruff, Mrs. Cruff alebo Ninja Tuna, ktorý vydal, ako inak, na prestížnom labeli Ninja Tune.


Na Pohode 2014 zahrá aj kapela The Afghan Whigs, ktorá patrila v deväťdesiatych rokoch k lídrom scény alternatívneho rocku, najmä jeho grungeovej vlny. Kapela vydala šesť albumov, z nich najmä Gentlemen (1993) vyvolal veľký ohlas. Frontman kapely Greg Dulli patrí medzi tých spevákov, ktorým médiá pre jeho pódiovú charizmu dávajú radi nálepku Kazateľ. Spolupracoval s mnohými známymi hudobníkmi, napríklad Foo Fighters, dEUS, s Markom Laneganom vytvoril projekt The Gutter Twins. The Afghan Whigs sa vlani po desaťročnej prestávke vrátili na koncertné pódá, v apríli im na prestížnej značke Sub Pop vychádza nový album Do To The Beast, prvý po 16 rokoch. K piesni Algiers nedávno zverejnili videoklip.

Recenzie ich comebackových koncertov sú viac než pozitívne. "The Afghan Whigs previedli svojich verných údolím tieňov a donútili každého jedného návštevníka koncertu k vlastnej vnútornej očiste. A keďže hudba skupiny za dobu pauzovania vôbec nestratila na sile i naliehavosti, dokázala s fanúšikmi nadviazať duchovné puto, ktoré je základom hudobného zážitku ako takého," napísali o ich pražskom koncerte v roku 2012 Novinky.cz.


Ďalšími menami, ktoré boli potvrdené za posledné dva týždne sú slávna britská ska kapela The Selecter, tanečné duo The Correspondents, ktoré bolo dvakrát zaradené medzi Top 10 vystúpení na festivale Glastonbury, či unikátny projekt A Moving Sound z Tajvanu, ktorý spája tradičnú hudbu tejto exotickej krajiny s prvkami západného popu a to celé "servíruje" v podobe farebnej šou s tancujúcou frontmankou Mie Hsieh. Dominujúci ženský element do Trenčína prinesú aj kapely Tricot a Deap Vally. Prvá menovaná je z Japonska a tvoria ju tri dievčatá s bubeníkom, ktoré údajne začali hrať math rock bez toho, že by o existencii takéhoto žánra vedeli. Deap Vally tvoria dve ženy, ktoré sa zoznámili na kurze háčkovania - gitaristka a bubeníčka, ktorých vystúpeniam podľa Michala Kaščáka nechýba "tá správna špina, napätie, energia a sexepíl". BBC ich tvorbu prirovnali k The White Stripes či dokonca Led Zeppelin.


Doposiaľ potvrdení účinkujúci 18. ročníka festivalu Pohoda:
(podľa lineupov minulých ročníkov ide približne o polovicu programu)

Kraftwerk 3D, Tricky, Suede, Goldfrapp, Disclosure, Tame Impala, Moderat, Mogwai, Mount Kimbie, Mr. Scruff, Gilles Peterson´s Sonzeira DJ Set, Jana Kirschner, Azealia Banks, The Afghan Whigs, Fatoumara Diawara + Roberto Fonseca, The Selecter, The Correspondents, Jambinai, Molotov Jukebox, Tricot, Putan Club, Seward, Manu Delago Handmade, Chinawoman, Deap Vally, Bemet, A Tribe Called Red, Vec + Valihora, LolaMarsh, Slobodná Európa, Analogik, Repetitor, A Moving Sound, WWW Neurobeat + Pavel Fajt, Walter Schnitzelsson, Helfer, Banjo Band Ivana Mládka, Autumnist, Korben Dallas, Oratnitza, Bachtale Apsa, Never Sol, Talkshow, Čad, Esazlesa, Herzog Herzog, The Global Optimistic, DJ Gadjo.cz feat Mário Bihári, Katarzia, Škvíry & Spoje.


Informácie pre Hudba.sk poskytol PR manažér festivalu Mário Gešvantner. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Pohodafestival.sk

Súvisiaci interpreti: Afghan Whigs, Goldfrapp