Album Štvorka skupiny Slobodná Európa v piatok večer pokrstil legendárny hudobník Marián Varga. Koncert sa uskutočnil vo vypredanom Majestic Music Clube, kde kapela zároveň prvýkrát predstavila svoj nový koncertný program. Celý program večera mohli záujemcovia sledovať v našom priamom prenose.

Aktualizácia (00:00): Priamy prenos pred malou chvíľou skončil. Ďakujeme za pozornosť, dobrú noc!

Na koncerte Slobodná Európa predstavila okrem svojich klasík aj nový album Štvorka (recenzia), ktorý vyšiel presne pred týždňom, 4. 4. 2014. Okrem legendárneho krstného otca - Mariána Vargu - sa na pódiu so Slobodkou objavili aj všetci bývalí členovia kapely, teda basák Braňo Alex a bubeníci Peter "Ozi" Hurtig, Roman "Čunďo" Čunderlík, Tomáš "Tuleň" Vojtek a Ďuro Vitéz. Špeciálnymi hosťami boli aj gitaristi Laco Lučenič a Peci Uherčík.

Najväčšou inšpiráciou je deadline, priznáva Whisky

Štvrtý album Slobodnej Európy okrem samotnej kapely v zložení Whisky (spev), Jeho Skromnosť Svetozár Korbeľ (gitara), Braňo "Temo" Černák (gitara), Martin "Žumo" Zimanyi (basa) a Ďuro Černý (bicie) nahrávali ako hostia aj Laco Lučenič (gitara), Marián Varga (hammond), Katka Korček (vokály), Dorota Nvotová (sláky a vokály), Michal Hudák (spev), Ela a Kery z dua Genius Locci (vokály), Marián Jaslovský (saxofóny), Pavel Pavel (tuba), Ivan Minárik (zvonkohra), Tuleň (bubny), Braňo Alex (basa) a Peter Bálik (gitara).

Dlhoočakávaná novinka vyšla po 11 rokoch od zatiaľ poslednej štúdiovky Trojka (2003) a obsahuje spolu 12 skladieb, z toho jedenásť úplne nových skladieb. "Na platňu sa nedostali skladby Kríza a Kapitalizmus, no zaradili sme sem pieseň Miss Underground, do ktorej Marián Varga nahral Hammond. Túto skladbu sme nahrali ešte v roku 2003 na tretí album, no nestihol som ju otextovať. V roku 2008 sme robili reedíciu nahrávky Unavení a zničení, dorobil som text, zavolali sme Mariána a Peťa Bálika a skladbu sme dokončili. Je to moja srdcová pesnička. Keď som tak počúval novú platňu a rozmýšľal som, čo tam ešte chýba, napadlo mi, že táto skladba tam musí byť," objasnil Whisky v rozhovore pre SITA.

Prečítajte si: Slobodná Európa nesklamala, Štvorka jej vyšla na jednotku


Prvé podklady albumu vznikli ešte v decembri 2013 a finálnu podobu dostal tento rok. Nahrávalo sa vo februári a v marci v Cobra Sound Studio v Rusovciach pod hudobnou a zvukovou réžiou Ivana Minárika. "Neviem si predstaviť, že by v štúdiu za pultom sedel niekto iný ako on. Je to človek, ktorý nahrával s Ursinym album Modrý vrch. Nielenže má ucho, ale aj vkus, ktorému celoživotne verím. Som veľmi šťastný, že sme s ním mohli znovu nahrávať," povedal frontman Slobodnej Európy.

Pilier autorstva hudby drží už tradične gitarista Svetozár Korbeľ, ktorý je autorom desiatich skladieb, v pesničke Bez práce nie sú koláče zložil hudbu spolu so spevákom Whiskym a skladbu Ranné správy má na svedomí ďalší gitarista kapely Temo. Autorom textov je štandardne Whisky, ktorý sám otextoval desať skladieb a zvyšné dve (Vesmír a Pakáreň 3) spolu so Svetozárom Korbeľom. Texty na album Štvorka písal spevák v starom, zrekonštruovanom mlyne, kde býva už niekoľko rokov. "Odsťahoval som sa z mesta pred mnohými rokmi, žijem tu v starom mlyne a do mesta sa už nikdy nevrátim. Po Vianociach som sa tu zatvoril. Najprv som dva týždne chodil len tak po dome, až som napísal niečo, čo sa mi už konečne páčilo. No najväčšou inšpiráciou je pre mňa deadline, keď už musím niečo urobiť. A robil som to klasicky, na poslednú chvíľu," dodal.

Štvorka obsahuje viacero textov o plytkosti dnešnej doby. "Napríklad pieseň Moderný svet je na prvý pohľad vtipná, no nakoniec je tam cítiť, že je o morálke, plytkosti a stupidite moderného sveta, v ktorom si ženy prečítajú v časopisoch, ako majú oklamať manžela. Ja som v tomto konzervatívny a tieto hodnoty som vždy cítil skôr takým klasickým spôsobom," priznal spevák.


Plány na blízku i ďalekú budúcnosť

Nový album Slobodnej Európy vyšiel vo vydavateľstve Warner Music Czech Republic a už pár dní je k dispozícii v každej dobrej kamennej predajni s hudobnými nosičmi ako na Slovensku, tak aj v Českej republike, resp. na rôznych e-shopoch. Od pondelka 21. apríla sa Štvorka objaví aj v digitálnej distribúcii na portáloch ako iTunes, Google Play, Deezer, MusicJet, Spotify a iných. O pár mesiacov neskôr sa fajnšmekri dočkajú aj vydania tohto albumu na vinyle. Okrem toho bude kapela do konca roka album propagovať na koncertoch.

Slobodná Európa má na konte už štyri radové albumy, na ktoré by najbližšie chceli nadviazať práve koncertným albumom. "S nahrávaním nového albumu to nebude taký ľahký proces. Myslím, že o dva alebo tri roky, by sme mohli spraviť live nahrávku aj s DVD, ktoré bude prešpikované so všelijakými srandami. No ďalšiu radovú štúdiovku začneme riešiť možno tak o päť rokov. I keď milujem Boba Dylana, mám rád interpretov, ktorí majú menej albumov, pretože je potom jednoduchšie toho hudobníka pochopiť. Nedokážem totiž hudbu počúvať len tak, ako kulisu. Musím sa prelúskať textami, aby som vedel, čo počúvam," vysvetlil Whisky, ktorý sa venuje aj pilotovaniu či cestovaniu po rôznych krajinách.

"Precestoval som asi 60 krajín, pričom chodím tam, kam nechodia turisti, kde sú zachované pôvodné etniká, kultúry. Navštívil som Indiu, Indonéziu, Južnú Ameriku, Laos, Thajsko, Vietnam, Nepál, Čínu, Kambodžu alebo Maroko a tento rok idem do Kamerunu. Robím potom cestovateľské kiná, kde premietam 600 až 700 fotografií, ku ktorým rozprávam všelijaké príbehy. Stáva sa, že keď prídem na prednášku iných cestovateľov, ktorí sú oveľa lepší, ľudia tam zaspávajú. Preto sa snažím moje prezentácie robiť inak, chcem aby to bola aj sranda. Venujem sa tomu už tri roky a funguje to," dodal hudobník.  


Zdroj: SITA, PR, Hudba.sk
Foto: Jozef Barinka

Súvisiaci interpreti: Slobodná Európa