Vo včerajšom prvom semifinále Eurovision Song Contestu 2016 vo švédskom Štokholme sa rozhodlo o prvých desiatich finalistoch. Prvýkrát v histórii do víkendového finále postúpila aj Česká republika, ktorú reprezentuje speváčka Gabriela Gunčíková s piesňou I Stand.

Naši západní susedia niekoľko rokov v Eurovízii nesúťažili vôbec a vrátili sa do nej až minulý rok. Dvojica Marta Jandová a Václav Noid Bárta v semifinále neuspeli (podobne ako v minulosti Kabát, Gipsy.cz či Tereza Kerndlová), no tento rok to už vyšlo. Gabriela Gunčíková, ktorú Slováci spoznali v roku 2011 vďaka druhému miestu v Česko Slovenskej SuperStar či o rok neskôr pri jej hosťovaní na veľkom halovom turné Karla Gotta, potvrdila svoje spevácke kvality a zaslúžene postúpila do Veľkého finále.

"Je to užasné, všetci sú šťastní, všetci oslavujú. Ja som z toho úplne mimo, je to veľká eufória," popísala Gabriela svoje bezprostredné pocity po vyhlásení postupujúcich. Vedúci českej delegácie Jan Bors pre portál Novinky.cz dodal: "Je to neuveriteľný úspech. Dúfali sme, že postúpime a urobili sme pre to maximum. Sme šťastní, že sa to podarilo. Gábina to zazpievala neuveriteľne, celá hala stuhla a potom vybuchla v aplauz. Tie chvíle, kým nás vyhlásili, si neviete predstaviť."

"Bola to od začiatku obrovská zodpovednosť. So svojou delegáciou som sa ale cítila v bezpečí. Mali sme možnosť urobiť niečo veľké a cítim sa poctená tým, že sme to dokázali a teraz sme tu," povedala speváčka o pár minút neskôr na tlačovej konferencii semifinalistov, kde novinárom na úvod pripomenula, že ešte Česko nikdy vo finále nebolo a je to historický moment. Odpovedala tiež na otázku, či tento úspech zmení vnímanie Eurovízie v Česku a na Slovensku. "Myslím, že jedným z cieľov zúčastnených krajín je, aby súťaž dostali viac medzi ľudí, pretože Eurovízia je úžasný a unikátny projekt. Chcem, aby moja krajina lepšie rozumela tomu, o čom táto súťaž je. Som nadšená z oho, že mám tú možnosť byť vo finále," dodala.


Prvý veľký úspech aj pre zahraničný skladateľský tím

Talentovaná 22-ročná speváčka už pred samotným vystúpením zaujala médiá sledujúce Eurovíziu svojím anjelským vzhľadom (čitatelia poľského webu Dziennik Eurowizyjny ju dokonca zvolili za najkrajšiu súťažiacu tohto ročníka). Jedným z hlavných dôvodov jej úspechu však je, že prišla do Štokholmu so skladbou, ktorú špeciálne pre populárnu pesničkovú súťaž napísali skúsení zahraniční autori. Stalo sa tak prvýkrát v rámci doterajších účastí Českej republiky. V iných krajinách je však spolupráca so zabehnutými skladateľskými tímami už dávnejšie trendom, keďže podmienkou súťaže nie je, aby skladbu napísali umelci z danej krajiny, dôležitá je štátna príslušnosť interpreta.

Eurovíznymi "skladateľskými špecialistami", ktorých pieseň päťčlenná česká porota vybrala z viac než 40 skladieb, sú Christian Schneider a Sara Biglert zo Švédska, ktorí spolu tvoria už 15 rokov, a ich írsky kolega, skladateľ a textár Aidan O'Connor, ktorý sa k nim pridal v roku 2013. Ich piesne v minulosti súťažili v národných kolách Litvy, Moldavska či Malty, interpretom sa však postúpiť na Eurovíziu nepodarilo (v Litve aj na Malte to ale bolo tesné - skončili ako náhradníci na druhom mieste). Aj v prípade skladateľského tria tak ide s Gunčíkovou o prvý väčší úspech.

Viac o výbere piesne a interpretky: Česko posiela na Eurovíziu superstaristku Gunčíkovú, Slovensko sa nezúčastní

Spolu s Českom postúpili do finále aj speváci a speváčky z Azerbajdžanu, Ruska, Holandska, Maďarska, Chorvátska, Rakúska, Arménska, Cypru a Malty. Mimo pritom zostali aj niektoré tradične silné eurovízne krajiny ako Fínsko alebo Island. Druhé semifinále sa uskutoční vo štvrtok 12. mája. Veľké finále je tradične naplánované na sobotu (14.5.), pričom prvýkrát v histórii ho budú môcť v priamom prenose sledovať aj diváci v USA. Rovnako po prvýkrát bude finále obohatené o nesúťažné vystúpenie svetovej hviezdy - Justin Timberlake počas večera predstaví svoj nový singel Can't Stop the Feeling.

Gabriela Gunčíková v semifinále Eurovízie 2016 Zdroj: Profimedia.sk - Vyacheslav Prokofyev/TASSGabriela Gunčíková na tlačovej konferencii Zdroj: Profimedia.sk - Mehmet Kaman / Anadolu AgencyPozrite si viac fotiek z účinkovania Gabriely Gunčíkovej na Eurovízii

Text: Hudba.sk (zdroj: Eurovision.tv, Escportal.cz, Novinky.cz, archív)
Foto: Eurovision.tv, EBU - Yan Renelt / Thomas Hanses (titulná fotokoláž), Profimedia.sk (fotografie v článku)

Súvisiaci interpreti: Gabriela Gunčíková