Po dvoch rokoch od vydania debutového albumu Deň dňu predstavuje Miriam Kaiser zaujímavý audio-vizuálny projekt Colour Sounds (Farba zvukov). Jeho charakteristickou črtou je inšpirácia slovenskou melodikou v spojení so súčasným moderným spracovaním, ktoré vychádza z klasickej, populárnej, ale aj elektronickej hudby.

Talentovaná slovenská hudobníčka a autorka tak nadväzuje na svoju predchádzajúcu tvorbu, pre ktorú sú typické sláčikové aranžmány podporené jemnou elektronickou hudbou. V porovnaní s debutovým CD však nový projekt Colour Sounds dáva väčší priestor inštrumentálnej hudbe a inšpiráciám slovenským folklórom. Kompozične, aranžérsky, interpretačne a produkčne sa na projekte podieľajú Miriam Kaiser Milan Adamec. Obrazovú projekciu slovenskej krajiny a ľudovej kultúry pripravil fotograf, filmár a dokumentarista Branislav Molnár 

"V našej tvorbe stále čerpáme zo svojich bohatých skúseností profesionálnych huslistov, čo sa najviac prejavuje pri využívaní sláčikového kvarteta ako základného stavebného materiálu, ktoré je miestami podporené orchestrálnymi plochami," približuje projekt, ktorého prvou ochutnávkou je 
aktuálne vychádzajúc EP s názvom Najlepšie veci. Celý album Colour Sounds plánuje hudobníčka vydať na jeseň tohto roku.

Prečo však autori projektu pri takej silnej inšpirácii slovenskou kultúrou a prírodou vybrali anglický názov? "Vnímam, že tento projekt môže osloviť aj zahraničného poslucháča, preto som zvolila jednoduchý anglický názov, ktorý vyjadruje spojenie farebného obrazu s farebnou hudbou," netají sa Miriam svojimi zahraničnými ambíciami.

"Exotické" nástroje a filmová atmosféra

Zaujímavou novinkou inštrumentácie je časté využívanie harfy, ktorá v niektorých skladbách rozvíja snivé impresionistické nálady minuloročného singla Zvony. V novej pilotnej inštrumentálnej skladbe Plameň, ktorá je zároveň ukážkou podmanivej vizuálnej podoby projektu, je netradičným obohatením aj čembalo, ktoré v kombinácii sláčikového orchestra a sólových nástrojov dopĺňa tvorbu Miriam Kaiser o prvky barokovej hudby (concerto grosso).


Netradičné spracovanie piesní a skladieb evokuje filmovú, resp. scénickú hudbu, preto vznikol nápad spojiť hudbu a obraz nielen v podobe videoklipov, ale aj priamo na koncertnom pódiu. V podobnom duchu sa niesol už aj debutový album Deň dňu (2014). "Deň dňu predstavuje Miriam Kaiser ako milovníčku vážnej hudby, huslistku a hodnovernú speváčku, ktorá je na našej scéne výnimočná. Jej hudba má filmový lesk a nenásilne spája svety klasiky a popu," napísala v našej recenzii Martina Šimoňáková.

Podobné kvality má aj nová tvorba, no je hudobne i textovo vyzretejšia. Tým, ktorí si obľúbili hudobníčkin debut, ponúkne Colour Sounds pestrú kolekciu piesní. Poslucháči si už teraz môžu vypočuť skrátené ukážky dvoch spievaných noviniek. Jednou je pieseň Skôr ako sa rozvidní, ktorá je inšpirovaná známou slovenskou ľudovou uspávankou Čierne oči, druhou skladba Najlepšie veci, ktorá zaujme svojou priezračnou krásou a oči aj dušu otvárajúcim textom.


Nový projekt hudobne obohatili aj známi inštrumentalisti - harfista Michal Matejčík a violončelista Jozef Lupták. "S Michalom sa poznáme ešte zo školských lavíc bratislavského konzervatória, medzičasom sa z neho stal uznávaný hudobník, má za sebou okrem iného aj koncertné turné s Georgeom Michaelom. Jozefa zasa ako prvá oslovila moja priateľka, ktorá len medzi rečou spomenula, že hľadám čelistu, ktorý zahrá aj náročné party. To bola výzva pre skúseného a odvážneho hudobníka, ktorú Jozef neodmietol," hovorí s úsmevom Miriam. 

Mladá umelkyňa verí, že projekt svojou zvukomalebnosťou a netradičným nástrojovým obsadením s kvalitnou obrazovou projekciou osloví aj náročnejšie publikum všetkých vekových kategórií. Celé skladby si budete môcť vypočuť prostredníctvom streamingových služieb Spotify či Deezer, EP aj album budú dostupné aj v digitálnom obchode iTunes. Naživo bude mať audio-vizuálny projekt premiéru začiatkom septembra v Bratislave. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach hudobníčky www.miriamkaiser.sk a www.facebook.com/miriamkaiser.sk.


Text: Hudba.sk (zdroj: Miriam Kaiser)
Foto: Miriamkaiser.sk