Do titulku a magnetu tohto týždenníka sme zaradili veľmi nepravdepodobné meno. Rakúski black/death metaloví zlosynovia vydali skutočne fascinujúcu nahrávku a v našom zozname toho najlepšieho a najzbesilejšieho tohto roka sa zaradili vedľa Mayhem. Užite si príjemné pondelkové ráno s Belphegor!

Magnety týždňa

Rakúski blackmetallers Belphegor z krásneho mestečka Salzburg vydali na značke Nuclear Blast svoju desiatu radovku s názvom Conjuring the Dead. Chlapci "odvedľa" nám zabezpečili takmer štyridsaťminútový náklad v aký sme ani nedúfali. Neviem či je to len momentálnou náladou, ale tá nahrávka má všetko a počúvam ju stále dokola (už niekoľko dní). Dajte si celý stream (a potom znova). Kvalitu nahrávky dosvedčia aj toaletné referencie z Metalsucks. Album sa počúva ešte veselšie s myšlienkou, že sa fešáci objavia už tento týždeň na festivale Gothoom v Novej Bani. (ak)


A aby ste teda nezabudli, už v stredu sa v Novej Bani začne piaty ročník festivalu Gothoom okolo ktorého bolo v uplynulých týždňoch celkom rušno. Lepšiu publicitu a väčší záujem pre svoje podujatie si organizátori asi len ťažko mohli predstaviť a tak dúfajme bude veľká návštevnosť. Okrem vyššie zmienených salzburgských blackmetalistov prídu aj kapely Hypocrisy, Alcest, Fleshgod Apocalypse, Gorguts, Inquisition, Decapitated či Aborym. Všetky potrebné informácie nájdete na webstránke. (ak)

Šrot týždňa

Blackmetalový žáner len včera postihla aj smutná správa. Po ročnom boji so zákernou chorobou v nedeľu zosnula líderka gréckej blackovej dievčenskej bandy Astarte, Maria "Tristessa" Kolokouri. Kapela bola založená v roku 1995 pod názvom Lloth a vydala jednu a po premenovaní v roku 1998 päť štúdioviek, pričom Tristessa bola jedinou stálou členkou. Česť jej pamiatke. (ak)


Novinky

Žánrovo príbuzní sú Rakúšanom aj Nóri 1349, ktorí nový album s názvom Massive Cauldron of Chaos vydajú 30. septembra. Z neho prezentujú sekačku Cauldron, po ktorú si musíte ísť na tento link. (ak)

Ďalšou veľmi príjemnou novinkou sa blisol Robert Plant. Živá nahrávka skladby Rainbow z prichádzajúceho albumu Lullaby and... the Ceaseless Roar dokazuje, že legendárny spevák má stále čo povedať a verím, že bude tvoriť ešte dlho. (pm)


Na internet sa cez týždeň dostala nahrávka spevu Phila Anselma na legendárnej skladbe Walk od Pantery. Keďže je bez všetkých nástrojov, dáva ešte viac vyniknúť obrovskému rozsahu, ktorým Phil disponoval. Môžete si to zobrať ako ponaučenie s názvom „čo sa s vami stane keď budete dlabať na vašu životosprávu“.


Na porovnanie si môžete pustiť Anselmovo vystúpenie s Black Label Society pred pár mesiacmi, keď v New Yorku zahrali skladbu I’m Broken (irónia, že?).


The Negative One, prvá skladba z nového albumu kapely Slipknot, má už aj svoje video. K skladbe sa dokonale hodí – chce byť provokatívne, umelecké a temné. Ale nejak mu to nemôžem uveriť. Skúste, vám sa možno páčiť bude. (Pochybujem.) Corey Taylor v rozhovore pre BBC Radio 1 Rock Show prezradil pár ďalších informácií. Napríklad, že album zrejme vyjde v októbri a prvý singel sa bude volať The Devil In I. Kto sa však posadil za bicie, ako sa album volá, ani nič iné neupresnil. (pm)


Atmosférická rocková šestica z anglicka, zvaná Anathema vydala v júni svoju desiatu štúdiovku, ktorá ma osobne sklamala. Som však jeden z mála, keďže môžeme povedať, že album bol všeobecne prijatý pozitívne (viď napr. skóre na Metacritic). Aktuálne máme na youtube zverejnené lyric video k mierumilovnej skladbe zvanej rovnako ako kapela - Anathema. Pozdáva sa Vám aktuálny zvuk kapely? (ak)


Švédski matematici Meshuggah oslavujú 25. výročie od vydania svojho prvého a rovonmenného EP. Pri tejto príležitosti vydávajú živé koncertné DVD The Ophidian Trek, ktoré vyjde okrem DVD aj na dvoch CD diskoch. Uvidíte na ňom rôzne live klipy z európskeho, ako aj amerického turné kapely z roku 2013 a tiež z nemeckého festivalu Wacken Open Air 2013. Ide o druhé živé DVD kapely po nahrávke Alive, ktorá vyšla v roku 2010. Jeho obal a zoznam skladieb si môžete pozrieť na Facebooku. Dve skladby z tohto záznamu sa objavia aj na ďalšom výročnom release kapely a to síce znovuvydaní EPčka I z roku 2004. Pôvodne jediná 21 minútová skladba bude obohatená o dve živé skladby a tiež jednu nevydanú skladbu z obdobia nahrávania EP, teda z roku 2003. Podrobnosti taktiež na profile kapely. (ak)


Nezabudli ste ešte na Lordi? Fínski horror rockeri, ktorí kedysi prerazili na Eurovízii, mixujú svoj siedmy albumový počin. Fínska variácia na populárny Kabát pomenovala svoj nový album tradične hračičkársky - Scare Force One. Album očakávame na konci októbra. (ak)


Dávam Vám do pozornosti výbornú atmosférickú záležitosť Kauan. Za projektom stojí Rus Anton Belov, ktorý sa presťahoval na Ukrainu a pomáhajú mu viacerí ukrajinskí hudobníci. Kauan je veľmi náladová doom metalová nálož s výraznými klávesovými kresbami, čerpajúca hlavne z prírodných motívov. Kedysi rýdzo ruská, dnes rusko/ukrajinská kapela má svoje piesne otextované výhradne vo Fínčine, ktorá sa výborne hodí. Na modrej sieti oznámili názov svojej šiestej štúdiovky Muistumia, ako aj jej tracklist a obal. Pôjde o kolekciu znovu nahraných starších skladieb kapely, ktorú doplní jedna novinka. Nahrávka vyjde na prelome októbra a novembra a pôjde o krásny podmaz k jesenným náladám. (ak)


Švajčiarsky čierno-čierny projekt pána Fischera zvaný Triptykon ponúka k nahliadnutiu nový videoklip. Potemnelá skladba Aurorae pochádza z aktuálnej novinky Melana Chasmata, ktorá vyšla v apríli tohto roka. Kapela pripravuje vydanie EPčka Aurorae, ktoré obsiahne okrem titulnej skladby aj trošku toho obligátneho nevydaného materiálu, ale čo je zaujímavejšie,pripravujú  európske turné s kapelou At the Gates. Detaily sa dozvieme neskôr. (ak)


Tento týždeň zaujala aj mladá proggy banda z Anglicka, In Search of Sun. S pôvodným názvom Driven hrali metalcore a postupne sa pretransformovali na niečo komplexnejšie. Na konte majú jedno EP a 1. septembra im vychádza debutový album s názvom The World is Yours. Znejú veľmi zaujímavo. (ak)


Haluze týždňa

Pozrite si dve veselé coververzie známych skladieb. Tou prvou je Thunderstruck od AC/DC v podaní bluegrassovej kapely Steve'n'Seagulls aj s bonusovým traktorom.


Druhou je potom prehrávka deathmetalovky od Cannibal Corpse. Frantic Disembowelment v podaní Roba Scallona. Paráda!


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: evilgeeks.com

Súvisiaci interpreti: Belphegor, Slipknot