Hudobníci každého žánra sa snažia byť úspešnými v tom, čo robia. Nie vždy sa to však darí, a tak mnoho umelcov hľadá chodníčky a spôsoby, ako si to uľahčiť a tú slávu a peniaze si predsa len trošku urýchliť. Slovenskí raperi nie sú výnimkou a mnohí z nich sa určite nájdu v texte Tona S. v novinke s názvom Recept na úspech.

Tono Suchota, ktorý si nedávno na festivale Hip Hop Žije jak najväčší pán zarapoval Method Manov part s Redmanom, je dobre známy pre svoje vtipné hlášky, lyrické zvraty a nadhľad. Tak sa treba pozerať aj na jeho čerstvo zverejnený "laboratórny" videoklip Recept na úspech. "Mám toho plné zuby, žiť z ruky do huby - nenávidieť ranný budík a bludy od ludí," začína svoju sarkastickú novinku a ďalej vraví, že jeho recept funguje na 100%, pretože výsledky vidí všade okolo seba. V jeho desiatich bodoch sa určite nájde značná časť slovenskej hip-hopovej scény.

Skladba, ktorú produkoval Majstro a svojimi skrečmi k nej prispel aj DJ Metys, pochádza z ešte horúceho titulu vydavateľstva Gramo Rokkaz, albumu Fičúringy, ktorý Tono S. vydal na konci júla. Novinka je postavená na spoluprácach, tzv. fíčuringoch (z anglického featuring), a tak ju fičúr Tono nazval výstižne a po svojom zároveň - Fičúringy. Zmysel pre humor samozrejme neskončil pri názve CD, o čom svedčí aj Recept na úspech.

Autormi videoklipu sú samotný Tono S. a Veronika Donutková, ktorá s ním spolupracovala už na niekoľkých klipoch v minulosti a ich vzájomný vzťah dáva predpoklady aj budúcim projektom. V prípade receptu si svoje úlohy podelili spravodlivo, Tono S. sa postaral o réžiu, námet, scenár a výkonnú produkciu a Veronika mala na starosti kameru a post-produkciu. Zaujímavosťou samotnej skladby je, že vznikla na jeden take, to znamená, že je narapovaná na jeden súvislý pokus. Rap nie je nadpájaný ani dorábaný, od začiatku po koniec ide Tono S. súvisle ako na koncerte.


Vypočujte si ukážky z albumu Fičúringy:


Redakciu Hudba.sk informoval Lukáš "Gashtan" Jasenec z vydavateľstva Gramo Rokkaz. Viac info nájdete na www.facebook.com/TonoSGramoRokkaz.

Foto: Veronika Donutková