Už len štyri dni zostávajú do koncertu, na ktorom kultová martinská kapela Čisté Tvary symbolicky uzavrie obdobie albumu Zem Nás Chce Čistých. V plnej dĺžke zaznie jeden z najlepších albumov minulého roka v sobotu 15. októbra pravdepodobne poslednýkrát. Kapela totiž avizovala, že po tomto vystúpení si dá na neurčitý čas pauzu.

Ešte pred vydaním albumu Zem Nás Chce Čistých však Čisté Tvary fanúšikom sľúbili, že ku každej jeho skladbe ponúknu oficiálny klip. K naplneniu tohto plánu do dnešného dňa zostávali ešte dve doposiaľ nezverejnené videá. Posledný klip k skladbe Prelínať čas uvidia premiérovo práve návštevníci beznádejne vypredaného koncertu v bratislavskom Zámockom pivovare a dnes si môžete v premiére na Hudba.sk pozrieť vizuál k titulnej skladbe nahrávky.


Téma, ktorá sa týka nás všetkých

Vizuálne sugestívna a nekompromisná snímka sprevádza jednu z najexpresívnejších skladieb albumu. Autorom námetu je líder Čistých Tvarov Juraj Péč, scenár a réžiu má na svedomí Marián Vredík. Na originálnom klipe, ktorý je úplne iný ako všetko, čo kapela doteraz nakrútila, pracovali tvorcovia vyše pol roka. "Prvotný koncept bol môj. Už dávno som mal v pláne realizovať video s týmto obsahom. Hlavne preto, že sú pre mňa tieto témy dôležité a stále aktuálne. Marián Vredík priniesol premyslený výtvarný koncept a Eva Brezinová realizovala výborný strih. Samozrejme nesiem zabudnúť na kameramanky Vladimíru Hradeckú a Marulu Brnušákovú," vraví Juraj Péč.

"Ide o pomerne špecifické vizuálne dielo. Je to náš druhý, nazvime to tak - 'angažovaný' klip. S myšlienkou a námetom sme sa pohrávali už veľmi dlho. Práve z dôvodu témy, ktorá je v spoločenskom kontexte veľmi citlivá, pretože sa týka nás všetkých, vznikal klip dlhší čas. Veľa sme premýšľali, ako túto tému vizuálne uchopiť, aby bola jasná a nekompromisná, ale aby napriek tomu neodradila," približuje novinku frontman kapely. "V klipe sme sa snažili vyhnúť zbytočnému estetizovaniu a lyrizovaniu témy. Veci v ňom ostávajú odhalené vo svojej jasnej a krutej podstate. Dôležité pre nás bolo zaujať postoj. Vyhraniť sa a možno trochu primäť ľudí k zamysleniu. Ako som spomínal, táto téma je veľmi citlivá, preto očakávame polemiku a zmiešané reakcie v prijatí tohto vizuálu publikom," dodáva Juraj Péč.

Na vypredanom koncerte po rokoch aj s Radom Chrzanom

"Po tomto videoklipe bude nasledovať ešte posledný, v poradí jedenásty klip, ku skladbe Prelínať Čas. A práve pre návštevníkov nášho koncertu v Bratislave sme pripravili jeho premiéru. Pôjde o pomyselné uzavretie tejto etapy, na jej začiatku sme si sľúbili realizovať vizuál ku každej piesni, čo sa nám aj podarilo. A to nás veľmi teší. Na posledný koncert v tomto roku, ktorý odohráme 15. októbra v Bratislave, sa naozaj tešíme. Všetky lístky sa vypredali za dva týždne, čo nás naozaj teší. Zdá sa, že to bude horúca noc," uzatvára líder Čistých Tvarov.

Kapela funguje v zostave Juraj Péč, Adam Mičinec, Matej PliešovskýOndrej Gregor a Oskar Rózsa. Na sobotnom koncerte v Bratislave s kapelou ako hosť vystúpi aj gitarista Rado Chrzan, ktorý sa podieľal na nahrávaní albumu Zem Nás Chce Čistých, s kapelou však už niekoľko rokov nevystupuje.

Predchádzajúce videoklipy kapely Čisté Tvary zaujali aj odborné poroty prestížnych filmových festivalov hlavne v zahraničí. Viaceré z nich  opakovane nominovali do prehliadok toho najlepšieho, čo v žánri krátkeho animovaného hudobného videoklipu vo svete vzniklo. Kapela si však po úspešnom roku plánuje dať dlhšiu tvorivú prestávku.

Prečítajte si tiež:

Čisté Tvary sa pripomínajú klipom, ktorý uvedú na filmovom festivale v Írsku

Klip skupiny Čisté Tvary bodoval na festivaloch v Španielsku, Poľsku aj Indii

Redakciu Hudba.sk informovala Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Článok bol upravený redakciou. Viac sa o kapele dozviete na oficiálnych stránkach www.cistetvary.sk a www.facebook.com/CistetvarySk.

Súvisiaci interpreti: Čisté Tvary