Americká raperka Nicki Minaj čelí kritike židovskej organizácie pre vizuál ku skladbe Only. Päťminútové animované lyric video, ktoré interpretka zverejnila na Youtube v piatok, totiž používa obrazy pripomínajúce Tretiu ríšu. Samotná Minaj sa v klipe štylizuje ako líderka vojska.

"Nový videoklip Nicki Minaj znepokojivo evokuje propagandu Tretej ríše a vytvára nové dno vo využívaní nacistickej symboliky v popkultúre. Toto video zverejnili na 76. výročie Krištáľovej noci, ktorá znamenala začiatok konečného riešenia židovskej otázky a holokaustu," uviedol Abraham H. Foxman z organizácie The Anti-Defamation League (Liga proti hanobeniu).

"Je znepokojujúce, že nikto z tímu producentov, publicistov a manažérov neprotestoval proti použitiu takýchto obrazov. Tento videoklip je necitlivý voči preživším holokaustu a bagatelizuje históriu. Zneužívanie nacistických obrazov je hlboko poburujúce a urážlivé pre židov a pre všetkých, ktorí si pamätajú obete Hitlerovho nacistického režimu," povedal tiež Foxman.

Videoklip odsúdilo aj viacero používateľov Twitteru. Minaj medzičasom na mikroblogovacej sieti zverejnila vyjadrenie, v ktorom uviedla, že tvorca videoklipu sa inšpiroval kresleným seriálom a filmom Sin City. "Je mi to veľmi ľúto a prijímam všetku zodpovednosť, ak videoklip niekoho urazil. Nikdy by som vo svojom umení neospravedlňovala nacizmus," napísala tiež interpretka. "Producent a tiež osoba, ktorá dohliadala na tento videoklip, sú židia," doplnila tiež 31-ročná Minaj.

Singel Only bude súčasťou raperkinho pripravovaného albumu The Pinkprint, ktorý by mal vyjsť 15. decembra. V skladbe hosťovali aj raperi Drake a Lil Wayne a spevák Chris Brown. Súčasťou kontroverzného videoklipu sú tak aj ich animované verzie. Nicki Minaj tento rok vyvolala rozruch verejnosti aj s predchádzajúcim singlom Anaconda. Explicitný videoklip plný twerkingu a erotiky má za necelé tri mesiace od zverejnenia takmer 300 miliónov prehratí a patrí medzi najsledovanejšie Youtube videá tohto roka.


Nicki Minaj, vlastným menom Onika Tanya Maraj, odštartovala hudobnú kariéru v roku 2007 mixtapeom Playtime Is Over. Neskôr podpísala zmluvu s vydavateľstvom Young Money Entertainment. Debutový album Pink Friday vydala v novembri 2010 a v USA aj vo Veľkej Británii získal platinu. Pochádzajú z neho single ako Moment 4 Life (feat. Drake), Super Bass alebo Fly (feat. Rihanna). Druhú štúdiovku s názvom Pink Friday: Roman Reloaded, ktorá obsahuje napríklad hit Starships, vydala v roku 2012.

Zdroj: SITA (Nme.com, archív)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Nicki Minaj