Český klavírny objav Jan Veselý predstavil svoj prvý singel Better World pred mesiacom, no pred pár dňami sa dočkal svojej ďalšej premiéry - tentokrát v klasickej akustickej verzii. Aktuálny objav českej inštrumentálnej scény tak po októbrovom dubstepovom debute dokazuje, že vo svojej tvorbe chce prekvapovať kombinovaním krásy hudobnej klasiky i moderných štýlov.

Český klavírny virtuóz Jan Veselý má len 18 rokov a už teraz má našliapnuté na úspešnú medzinárodnú umeleckú dráhu. Po tom, čo začiatkom októbra exkluzívne na Hudba.sk odpremiéroval videoklip Better World, sa rozhodol predstaviť fanúšikom i jeho akustickú verziu, ktorú doteraz skrýval v zásuvke. "Skladba vznikla začiatkom augusta. Ako prvú sme nahrali dubstepovú verziu, ale napokon sme, paradoxne skôr, dokončili klip práve k akustickej verzii," prezrádza Jan na margo vzniku oboch variant piesne. Ako hudobný sprievod tentokrát doplnil perkusie, o ktoré sa postaral Matěj Král a husle, ktoré nahral Adam Pakosta.

Podľa mladého umelca sú dve verzie Better World sú skôr hudobným experimentom, než modelom, v ktorom by chcel tvoriť v dlhodobom horizonte: "Pri tejto skladbe som si bol istý, že ju urobím i v akustickej forme, keďže ide o môj prvý singel. Do budúcna chcem ale skôr vydávať a kombinovať rôzne hudobné žánre v jednej skladbe.

Premiéra aj v Šanghaji

Jan Veselý má iba 18 rokov a už sa môže pýšiť tým, že si ho vybrala ako jeden z mladých talentov prestížna značka PETROF, ktorá sa hrdí až 150-ročnou tradíciou. Prvýkrát predstavila Veselého ako jeden zo svojich mladých objavov na tohtoročnom českom festivale Rock For People, kde Jan vystúpil so svojím programom na PETROF Stagei. Najnovšie sa PETROF opätovne spojil s menom Jan Veselý na medzinárodnom októbrovom veľtrhu Music China 2015 v Šanghaji, najväčšom podujatí svojho druhu v Ázii, kde Jan oficiálne predstavil svoj hudobný debut.

"PETROF je značka s ohromnou históriou i veľkou budúcnosťou. Ich klavíry sú veľmi vzácne. Takmer každý klavirista chce vlastniť PETROF alebo na ňom hrávať. Znamená to pre mňa naozaj veľa, cítim sa poctený a myslím si, že je to pre mňa výzva ešte dokonalejšie pochopiť celý tento krásny nástroj, jeho zvuk a možnosti,"  hovorí Jan o tom, aký je pocit byť spojený so  svetoznámou značkou, akou je PETROF.

U nás už stihol mladý inštrumentálny objav zaujať speváčku Celeste Buckingham, ktorá si ho vybrala ako hudobný sprievod k svojej českej verzii soundtracku Lásky na vlásku. Pod svoje ochranné krídla si Jana Veselého vzala Martina Garassyová, manažérka úspešnej Moniky Bagárovej, ktorá taktiež v súčasnosti boduje v New Yorku i v Ázii.


Informácie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová zo Soul For Show. Viac nájdete na facebookovej stránke mladého umelca.

Foto: David Sklenář