Projekt Demovnica_FM objavuje novú slovenskú hudbu prostredníctvom Rádia_FM už viac ako sedem mesiacov. V rámci 30. kôl hitparády sa predstavilo vyše 100 hudobníkov z rôznych žánrov. Desať najvýraznejších nových objavov vystúpi 12. a 13. decembra naživo v bratislavskom V-klube. Z oboch večerov Vám prinesieme priamy prenos.

Interpreti z Demovnice mali doteraz možnosť prezentovať svoju tvorbu naživo na troch koncertoch s názvom Go2Stage. Vystúpilo na nich už 13 hudobných formácií, a tak mal organizačný tím okolo Demovnice_FM dostatok priestoru na to, aby si vybral 10 mien, ktoré ho zaujali svojou hudbou a vystupovaním najviac.

Prvý rok Demovnice vyvrcholí ďalším Go2Stage s podtitulom Decembrový špeciál, ktorý počas dvoch dní ponúkne najzaujímavejšie nové mená slovenskej nezávislej scény. V bratislavskom V-klube vystúpia vo štvrtok a v piatok Fúzy Múzy, Tante Elze, JuSt, Trolejboys, Katarzia, Ivana Mer, Adalbert, Martina Javor, SilverspoonMillhouse.

Ak vám väčšina týchto mien nič nehovorí, nezúfajte a dajte im šancu. Vstup na akciu je zdarma, no ak to máte ďaleko, spoznať ich môžete aj prostredníctvom live streamov, ktoré na Hudba.sk prinesieme v spolupráci s iWavez. V oba dni začnú koncerty o 19:30, presný rozpis nájdete na Facebooku.

Indie pop, nu-folk aj tvrdý rock

Vo štvrtok (12.12.) otvorí program vo V-klube hudobník a textár Juraj Strásky, ktorý tvorí pod umeleckým menom JuSt. Vďaka Demovnici si ho všimol hudobný producent Tomáš Sloboda, ktorý sa rozhodol pomôcť mu s nahrávaním debutového albumu (ukážky vo videu na konci článku). JuSta na pódiu ho vystrieda bratislavská kapela Trolejboys, ktorá je charakteristická svojimi energickými vystúpeniami. Ako tretia sa na pódiu predstaví nu-folková pesničkárka Katarzia, ktorá v týchto dňoch vydala svoj debutový album Generácia Y (reportáž z krstu). Po nej vystúpia vo svojich typických kostýmoch chlapci z psycho-thrillerového tria Fúzy Múzy, ktorí predvedú okrem hudby s nezameniteľnou atmosférou aj vizuálnu show. Koniec štvrtkového večera bude patriť speváčke Ivane Mer, ktorú bude počas koncertu sprevádzať harfistka.


Piatkový večer začne o 19:30 vystúpením Adalberta, ktorý odohrá koncert s trojčlennou skupinou. Pokračovať bude Martina Javor so skupinou a jej gitarovým nu-folkom, ktorý sem-tam ulietava do punku. Po nej roztancuje publikum indie-pop kapely Silverspoon. Záver večer už ale bude temnejší aj vďaka speváčke so silnou melancholickou hudbou Tante Elze, ktorá v Demovnici prerazila so skladbou When The Days. Zavŕšením piatkového koncertu bude vystúpenie alternatívnej stoner-rockovej kapely z Bratislavy Millhouse


Fanúšikovia novej slovenskej hudby sa môžu tešiť aj na kompiláciu Demovnica naostro, ktorá bude obsahovať skladby od všetkých desiatich hudobníkov, ktorí na koncerte Decembrový špeciál vystúpia. Kompilácia, ktorá vznikla pod profesionálnym dohľadom hudobných producentov Marcela Buntaja a Maroša Hečka, vyjde v pondelok 16. decembra a bude voľne dostupná na voľné stiahnutie na webe fm.rtvs.sk.

Demovnica_FM funguje ako projekt Rádia_FM od mája tohto roka. Cieľom projektu je hľadanie nových, zatiaľ neobjavených, hudobníkov. Konkrétne ide o webový rebríček desiatich nahrávok slovenských autorov, ktorí nemajú vydaný album u žiadneho oficiálneho vydavateľa. Kapely, ktoré tím z Rádia_FM do Demovnice vyberie, získajú priestor na prezentáciu aj vo vysielaní, kde sa im v nedeľu poobede venuje hodinová relácia s rovnomenným názvom. Demovnica pritom pôvodne figurovala len ako rubrika v rámci programu Osmička. Väčší priestor v podobe relácie jej Rádio_FM vyhradilo pre veľký záujem zo strany kapiel a poslucháčov.

Relácia ponúka okrem noviniek na slovenskej hudobnej scéne aj rozhovory s víťazmi jednotlivých kôl a hodnotenia interpretov hosťami, ktorí sa svojím profesným životom nejakým spôsobom dotýkajú hudobnej brandže. Zväčša ide o hudobníkov, hudobných dramaturgov, producentov či kritikov. Demovnicu_FM už hodnotil hudobný publicista Oliver Rehák a moderátori Rádia_FM Daniel Baláž, Rudi Rus, Pavol Hubinák či Biba_FM. Z hudobníkov to zas napríklad boli Shina z Longitalu, Peter Lipa, Tomáš Sloboda či Oskar Rózsa.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Regina Annušová z produkcie Rádia_FM.

Foto: Jakub Budaj