Populárny Dobrý festival sa minimálne v najbližších desiatich rokoch uskutoční v areáli prírodného kúpaliska Delňa, kde sa doteraz uskutočnila väčšina jeho ročníkov. Mesto Prešov a organizátori letného hudobného podujatia to v utorok spečatili na prešovskej radnici svojimi podpismi pod vzájomnú dohodu.

Rámcovú zmluvu o spolupráci pri organizovaní podujatia Dobrý festival podpísala primátorka Prešova Andrea Turčanová a konateľ spoločnosti Dobrý festival, s.r.o Miroslav Tásler. Ten pre agentúru SITA po podpise povedal, že dlhodobá zmluva je pre organizátorov dôležitá najmä z dôvodu získavania zahraničných hostí na podujatie.

"Tak, ako tu v minulosti boli Skunk Anansie alebo Gary Moore, na to potrebujem mať minimálne dva-tri roky dopredu garantovaný priestor, aby som vedel zabezpečiť booking kapely. Preto je to pre nás dôležité," povedal Tásler a sľúbil, že už v blízkej budúcnosti na festival prinesie zvučné zahraničné mená.

Mesto má podľa primátorky zabezpečiť podmienky na to, aby sa festival mohol uskutočniť. Zmluva zaväzuje každoročne prenajať areál Delne organizátorom. Takýto nájom je podľa zmluvy možný na maximálne desať dní počas mesiaca jún. "Realizačná zmluva už bude uzatváraná priamo so spoločnosťou Prešov Real každý rok práve na dni, keď sa Dobrý festival bude konať," dodala Turčanová.

Problém s vypustenou nádržou sa opakovať nebude

Počas minuloročného festivalu vznikli medzi mestom a organizátormi spory najmä kvôli nenapustenej vodnej nádrži. Organizátori preto bezprostredne po skončení podujatia hrozili, že tradičný prešovský  festival presťahujú do iného mesta. Ako však včera potvrdili obe strany, problémy sa podarilo vydiskutovať a vyriešiť, čoho dôkazom je aj podpísaná dlhodobá zmluva.

"Nebol úmysel zo strany mesta poškodiť festival, lebo všetci sme naň hrdí. Boli to technické problémy, keď sme pri vode do Delne skúšali novú technológiu, preto nebola v čase festivalu voda napustená. Technológia ale funguje, máme ju vyskúšanú. Vieme pre Prešovčanov zabezpečiť kvalitnú vodu na kúpanie a nie je problém, aby každý rok bola od začiatku sezóny pripravená. Problém sme tým vyriešili, a tým pádom verím, že ďalšie problémy už nebudú," vysvetlila primátorka.

Podľa Táslera je voda pre festival veľmi dôležitým vizuálnym efektom. "Aj pre tú Delňu je dôležité, aby bola napustená ako letné kúpalisko. V minulosti nebolo letné kúpalisko otvorené skôr ako Dobrý festival, teraz by už malo byť, preto voda tak či tak bude. Ja ju na Dobrom festivale oplotím, čiže vstup k vode bude kontrolovaný," dodal.

Dobrý festival sa v tomto roku uskutoční od 16. do 18. júna. Ako prezradil Miroslav Tásler, chýbať nebudú tradične najmä domáci prešovskí hudobníci na čele s kapelami IMT Smile, Heľenine Oči a Chiki Liki Tu-a, či punkové skupiny Slobodná Európa alebo Zóna A. "Pre mňa je to desiaty ročník, takže sú tam kapely, ktoré mám rád. Veľké kapely, malé kapely, metalisti, punkáči. Proste všetko možné. Chystáme, samozrejme, aj zahraničných hostí, ich mená ale zverejníme až o pár dní," dodal starší z bratov Táslerovcov.

Zdroj: SITA
Foto: Jakub Horbaj - archív Hudba.sk