Už po deviatykrát budú mať fanúšikovia možnosť rozhodnúť o tom, ktorí slovenskí interpreti dostanú prestížnu sošku svalovca so zaťatými päsťami a rádiomagnetofónom namiesto hlavy. Rádio_FM oznámilo, že hlasovanie spustí v pondelok 16. januára. Ceny sa budú v bratislavskej Starej tržnici odovzdávať 12. marca.

Hlasovanie v prvom kole Rádiohláv sa začne už v pondelok 16. januára, oficiálne bude spustené v Ráne na eFeMku s Dominikou a Martinom a potrvá až do 12. februára. Pätice najlepších, o ktorých v jednotlivých kategóriách rozhodnú fanúšikovia a poslucháči, postúpia do druhého kola hlasovania, ktoré sa začne 13. februára.

Poslucháči Rádia_FM, jednej z programových služieb verejnoprávnej RTVS, budú vyberať svojich favoritov v hlavných kategóriách Album roka, Singel roka, Debut roka a Objav roka. To najlepšie zo slovenskej hudby v roku 2016 si budú môcť vybrať zo zoznamu interpretov, ktoré budú zverejnené na webe ankety www.radiohlavy.sk.

Tak ako po minulé roky svoje ceny udelia aj odborné poroty, ktoré rozhodnú o víťazovi piatej hlavnej kategórie Album roka - Cena kritikov a tiež určia nominácie a víťazov v žánrových kategóriách Hip hop/Rap/RnB, Hard & Heavy, Elektronická hudba, World Music/Folk, Experimentálna hudba, Klasická hudba a Jazzová hudba.

Počas slávnostného večera, ktorý sa uskutoční 12. marca v Starej tržnici v Bratislave, spoznáme aj držiteľa Ocenenia za prínos do hudby. Aj tento rok budú víťazi ankety odmenení soškami, ktoré podľa návrhu Bety K. Majerníkovej vyrobila sochárka Mira Podmanická. Minulý rok si ich odniesli v hlavných kategóriách Saténové ruky, Billy Barman, Chiki Liki Tu-a a Bulp, žánrové ceny prevzali Strapo, Jimmy Pé, Morna či Solamente Naturali.

Reportáž: Rádiohlavy 2015: Ceny za Album roka si podelili Saténové ruky a Chiki Liki Tu-a

Radio_Head Awards, 13.3.2016 Zdroj: SITA/Marko Erd

Kto je historicky najúspešnejší?

Najúspešnejšieho interpreta v histórii ankety nie je ľahké určiť, záleží na uhle pohľadu. Prvým ročníkom dominovala kapela Noisecut a doteraz ako jediná získala najprestížnejšiu poslucháčsku cenu Album roka dvakrát. Okrem toho získala aj cenu Singel roka za spoluprácu s J. B. Kladivom na piesni MarienaJane Kirschner sa zase ako jedinej podarilo dvakrát triumfovať v kategórii Album roka - Cena kritikov a jej Moruša Biela zároveň bodovala aj v kategórii World Music / Folk.

Najviac ocenení má na konte kapela Billy Barman - okrem Albumu roka 2010 získala dvakrát cenu Singel roka a sošky má aj v dvoch dnes už neexistujúcich kategóriách Nováčik roka a Koncertná kapela roka. Za zmienku stojí aj fakt, že skupina okolo Juraja Podmanického a Jozefa Vrábela si odniesla sošky z najviac ročníkov - prvýkrát za rok 2009, potom 2010, 2012 a naposledy za rok 2015. Mimochodom, zrušenie "koncertnej" kategórie sa najviac dotklo kapely Puding Pani Elvisovej, ktorá v nej triumfovala trikrát po sebe - v rokoch 2010, 2011 a 2012. Jej štvrtá soška je za Singel roka 2011.

Iné kapely výrazne bodovali len v jeden večer. Ročník 2013 patril najmä skupine Korben Dallas, ktorá si odniesla rádiohlavy v kategóriách Album roka, Singel roka aj Koncertná kapela roka. Nasledujúcemu ročníku ešte jednoznačnejšie dominovala skupina Fallgrapp, ktorá premenila na víťazstvo štyri z piatich nominácií (Album, Debut, Singel a Elektronická hudba).

Zo spomenutých mien patria k tohtoročným favoritom na rozšírenie svojej kolekcie ocenení Billy Barman. V novembri totiž vydali výborný tretí album Dýchajúce obrazy a medzi nomináciami na Singel roka pravdepodobne nebudú chýbať ich skladby Miletička (feat. Vec) a/alebo Sloboda. Na víťazstvo v kategóriách Objav roka a Debut roka zase tipujeme Katarínu Málikovú a jej prvotinu Pustvopol, s ktorou by mohla zamiešať karty aj u kritikov či v žánrovej kategórii World Music / Folk. Bez ohľadu na výsledky je však jasné, že Rádiohlavy aj tento rok zviditeľnia umelcov, ktorí si zaslúžia, aby sa o nich hovorilo.

Prečítajte si tiež: Hudobný dramaturg Rádia_FM: Hrať jednu skladbu trikrát denne je pre nás priveľa

Text: Hudba.sk (zdroj: RTVS, archív Hudba.sk)
Foto: Katarína Acél (titulná fotografia), SITA/Marko Erd (foto v článku)