Skupina Peter Bič Project po minuloročnom singli All Those Places, v ktorom znejú husle, banjo aj zborový spev, opäť prekvapila svojich fanúšikov. Tentokrát sa spojila s dvojicou Kali a Peter Pann a s bývalým gitaristom IMT Smile Viktorom Špakom a výsledkom je singel, ktorého odkaz je postavený na skutočnom príbehu.

Podľa známeho hesla "Hudba spája ľudí" sa hudobníci spojili, aby dodali silu a odvahu tým, ktorí musia každý deň bojovať s neľahkým osudom. To, čo začalo ako pomoc dvom bratom, má dnes osloviť celú spoločnosť. Netradičná hudobná kombinácia skupiny Peter Bič Project, rapera Kaliho, producenta Petra Panna, a Viktora Špaka (skupina Cirkus) vznikla koncom minulého roka. Cieľom spolupráce bolo pomôcť dvom bratom trpiacim Wilsonovou chorobou, ktorých energia a chuť žiť dokázala nakopnúť aj samotných muzikantov. Vznikla tak pieseň Wanna Live, ktorej cieľom je dodať ľuďom v ťažkých chvíľach odvahu postaviť sa a ďalej bojovať.

Wilsonovej chorobe, ktorá je zriedkavou dedičnou poruchou transportu medi, sa príliš nehovorí, no jej následky sú fatálne. Príbeh bratov Damiána a Martina Triščovcov zo Sabinova, ktorí sa jej dokázali vzoprieť, oslovil aj lídra skupiny Petra Biča. Stretnutie s bratskou dvojicou ho nakoplo k myšlienke, že len pri benefičnom koncerte ostať nemôže. "Keďže sme muzikanti, zvolili sme spôsob, aký nám je najbližší, teda nahrali sme pieseň. Kto chce pomôcť, nemal by kecať, ale konať. Ľudia o tejto chorobe takmer nič nevedia, preto by sme radi poukázali na príznaky a následky, aké ju sprevádzajú," hovorí gitarista a kapelník.

pieseň Wanna Live spojila ľudí z rôznych svetov Zdroj: PR

Raper Kali bol nezlomnosťou bratov tiež inšpirovaný, sám sa totiž všetko, čo robí, snaží za každých okolností dotiahnuť do finále. O to viac držal Damiánovi a Martinovi palce, aby svoj boj zvládli do úspešného konca. "Nech ľudia bojujú s hocičím, nemali by sa nikdy vzdávať. Práve naopak, mali by bojovať a veriť, že raz prídu krajšie dni. Okrem osudu, ktorý má každý z nás napísaný, hrá v našich životoch dôležitú úlohu psychika. Ak človek vie, že v tom nie je sám a môže sa spoľahnúť na pomoc z druhej strany, zvláda sa každá starosť ľahšie," dodáva 32-ročný raper.

A aký je teda príbeh, ktorý sa stal inšpiráciou pre skladbu Wanna LiveDamián a Martin sa v krátkom čase po sebe dozvedeli o tom, že trpia chorobou, ktorá je v našich podmienkach nevyliečiteľná. Keďže im ju diagnostikovali príliš neskoro, neostávala bratom veľká nádej na život. Novú iskru zapálila alternatíva s transplantáciou kmeňových buniek. Liečba si však vyžadovala nielen veľa peňazí, ale aj cestu do ďalekej Číny. Vďaka sestre Mirke, priateľom a sponzorom sa sen predsa len stal skutočnosťou. Dnes sa už obaja môžu tešiť z faktu, že sa ich život vráti do normálu. "Keď boli v chlapci v Číne, sledoval som každý deň, ako sa im darí. Viem, koľko úsilia to ich najbližších stálo! Energia, ktorú do toho vložili, bola obrovská, preto pred nimi dávam klobúk dole," uzavrel Peter Bič.

Viac sa o inšpiratívnom príbehu bratov Tirščovcov dozviete na Facebook stránke "Chceme pomôcť Damiánovi a Martinovi".


Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytol za skupinu Peter Bič Project PR a produkčný manažér Imrich Makó. Článok bol upravený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Peter Bič Project