Slovenský džezový klavirista a skladateľ Pavel Morochovič vydal svoj debutový album Awakening. Nahrávka pozostáva z ôsmich originálnych skladieb napísaných pre trio. Po boku Morochoviča sa na albume predstavil i basgitarista Juraj Griglák a bubeník Martin Valihora.

Podnet pre vznik štúdiovky dal Morochovičovi hudobník Ivan Dimitrov, ktorý hosťuje vo dvoch skladbách na albume. Dimitrov oslovil mladého klaviristu nielen ohľadom nahratia albumu, ale pritiahol k nahrávaniu i spomínaných hudobníkov Grigláka aj Valihoru, čím dal zároveň podnet k vzniku tria (Morochovič trio, pozn. red.), ktoré začalo na domácej scéne pôsobiť koncom minulého roka. "S Ivanom sme sa stretli na jednom nahrávaní, ktoré produkoval. Počul ma hrať, nejaké moje predošlé kompozície, to sa mu zapáčilo a navrhol mi, že mi pomôže vyprodukovať album. Väčšinu vecí na albume som komponoval až po potvrdení nahrávania, v podstate len pár týždňov pred termínom," priblížil Morochovič v rozhovore pre agentúru SITA.

Spoluprácu so známymi slovenskými hudobníkmi podľa vlastných slov dlho nezvažoval. "Bola to úplne nová spolupráca, čo býva občas veľké riziko, no veľmi som sa tomu nebránil, skôr naopak. Štýlovo sú to multižánroví hudobníci svetových kvalít, tak som už len veril, že im moja hudba sadne. Myslím, že to dopadlo nad naše očakávania, a to i napriek časovému stresu, v ktorom sa album komponoval a nahrával," poznamenal Morochovič.

Album nahraný za rekordne krátky čas

Niektoré skladby podľa jeho slov vznikli dokonca bezprostredne pred nahrávaním. "Ešte pár dní predtým, ako sme začali nahrávať, nebol v štúdiu k dispozícii ani klavír, zháňal sa na poslednú chvíľu," prezradil talentovaný rodák z Pčoliného. Album nahrala trojica muzikantov pod taktovkou hudobníka Jaroslava Žiga jr., ktorý sa postaral o jeho zvuk a mastering. Štúdiovka, ktorú sa podarilo zrealizovať za neuveriteľné štyri hodiny, vznikla v polovici októbra 2013 a jej vydania sa na jar tohto roku zhostilo vydavateľstvo Hevhetia.

Morochovičovým zámerom bolo vytvoriť koncepčne jednotný a hudobne pestrý celok prepojených, na seba nadväzujúcich hudobných motívov v širšom žánrovom kontexte. Jadro albumu tvorí šesť úvodných skladieb, ktoré spolu vytvárajú akýsi uzatvorený kruh. V úvode album znie skladba Inferno, ktorá formou a prevedením patrí k zložitejším kompozíciám nahrávky. Po Inferne nastupuje set Renaissance zahŕňajúci tri skladby, ktoré boli ako jediné v rámci prípravy len prearanžované. Tento set Morochovič skomponoval už v rokoch 2009 - 2010. Otvára ho skladba Awakening, v ktorej sa po prvý raz sólovo predstavia aj Griglák a Valihora. Spomínaná kompozícia sa nesie v pokojnej nálade. Ďalšia v poradí je skladba s názvom The Unbearable Lightness Of Being, ktorá je akýmsi protipólom ku skladbám Awakening a Paradise a vyvažuje atmosféru v rámci setu Renaissance. Spomínaná kompozícia je charakteristická striedaním nálad v rámci dvoch nosných motívov a je zároveň prípravou k záverečnej skladbe setu, Paradise.

Paradise, ktorá je vyvrcholením trilógie Renaissance, začína preparovaným klavírom a je akousi odpoveďou k úvodnej pochmúrnejšej kompozícii Inferno. V Paradise bol použitý modifikovaný motív zo skladby Awakening, ktorý trilógiu logicky uzatvára. Nasledujú skladby The Ballad - Home a Vicious Circle. The Ballad - Home sa nesie vo veľmi intímnej melancholickej atmosfére a hudobne sa najviac zo všetkých skladieb opiera o slovenský ľudový motív nepriamo nadväzujúci na ľudový motív, ktorý zaznel už v úvodnej kompozícii Inferno. Vicious Circle je najvýbušnejšou kompozíciou na albume. Atmosférou nadväzuje na Inferno a uzatvára tak úvodných šesť vzájomne sa prelínajúcich skladieb. Je zaujímavá aj tým, že sa v nej strieda viacero hudobných štýlov. Zaznie v nej latino groove, swing a dokonca aj metalovo ladená pasáž.

Takmer hodinovú nahrávku uzatvárajú dve skladby. Waltz For Nicole je najdlhšou kompozíciou na albume, ktorá sa nesie vo swingovom duchu. Posledná skladba má názov What Else? Ide o jazz fusion kompozíciu so štipkou humoru, nepravidelnou formou a taktovaním. Strieda sa v nej swing a straight timing - dve rozdielne formy interpretácie, ktoré sa však dokážu skvelo dopĺňať a tvoria tak zaujímavú a pestrú hudobnú formu.

Album by chcel Morochovič v priebehu roka i pokrstiť. "Zatiaľ je to v nedohľadne, ale chcel by som to stihnúť ešte tento rok. V dnešnej dobe je veľmi náročné zorganizovať čo i len koncert, na Slovensku obzvlášť. Dôvodom je najmä vyťaženosť spoluhráčov,"skonštatoval. Ako však dodal, s Valihorom a Griglákom plánujú na jar zorganizovať viacero spoločných koncertov.  


Zdroj: SITA
Foto: Pavelmorochovic.com