Niekdajší členovia už nefungujúcej britskej rockovej kapely Led Zeppelin Robert Plant a Jimmy Page pôjdu pred súd pre obvinenie z plagiátorstva. Michael Skidmore, pozostalý zosnulého gitaristu známeho ako Randy California, v roku 2014 uviedol, že Led Zeppelin skopírovali časť gitarového riffu legendárnej skladby Stairway to Heaven.

Gitarový riff má podľa neho pochádzať z piesne Taurus, ktorú California nahral v roku 1968 s americkou kapelou Spirit. Losangeleský sudca Gary Klausner najnovšie rozhodol, že piesne sú dostatočne podobné na to, aby o tom, či sa spomínaná autorská dvojica skladby Stairway to Heaven dopustila plagiátorstva, rozhodla porota. Ďalšie súdne pojednávanie sa bude konať 10. mája. Skidmore tiež uviedol, že 72-ročný gitarista Jimmy Page mohol počuť pieseň Taurus koncom 60. rokov minulého storočia, keď kapely spolu koncertovali.


Led Zeppelin vznikli v roku 1968. Skupina sa stala jednou z najúspešnejších, najinovatívnejších a najvplyvnejších kapiel v histórii. Pôvodne sa formácia volala New Yardbirds a okrem spomínaných členov v nej pôsobil aj basgitarista a klávesák John Paul Jones a bubeník John Bonham. Status superhviezd a následne i legiend im definitívne zabezpečila mimoriadne úspešná štvrtá štúdiová nahrávka, ktorej nedali žiadny názov a zvyčajne sa označuje ako Led Zeppelin IV (1971). Práve z nej pochádza jedna z najznámejších skladieb skupiny Stairway To Heaven.

Všetky štúdiovky Led Zeppelin okrem prvej, eponymnej z roku 1969 a poslednej (Coda, 1982) ovládli britský albumový rebríček a výborne sa im darilo aj v tom americkom. Rozpad jednej z najlepšie predávaných kapiel sveta prišiel v roku 1980 so smrťou spomínaného bubeníka Bonhama. Zostávajúci členovia kapely následne rozbehli sólové kariéry. Niekoľkokrát sa však ešte stretli na pódiu, pričom za bubny sa i na zatiaľ poslednom koncerte v Londýne v roku 2007 posadil Bonhamov syn Jason. Americký dvojtýždenník Rolling Stone ich označil za "najtvrdšiu kapelu všetkých čias a najvýznamnejšiu kapelu 70. rokov". V roku 1995 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

  
Zdroj: SITA (NME.com)
Foto: Evan Agostini/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Led Zeppelin