Americká speváčka LP, vlastným menom Laura Pergolizzi, si za posledný rok získala srdcia miliónov fanúšikov po celom svete. Tento mesiac vystúpeniami v Paríži, Amsterdame, Berlíne, Madride či Londýne zakončí úspešné európske turné a v koncertovaní bude pokračovať v Severnej Amerike. V lete sa však na Starý kontinent vráti a nevynechá ani Slovensko.

O LP sme už toho na Hudba.sk popísali celkom dosť. Ešte predtým, ako sa jej prelomový singel Lost On You stal na niekoľko týždňov najhranejšou piesňou v slovenskom éteri, sme vám talentovanú hudobníčku predstavili v profilovom článku. Minulý mesiac sme zase priniesli reportáž z jej koncertu vo Viedni, kam sa za ňou vybrali aj stovky slovenských fanúšikov.

Asi málokto počítal s tým, že sa v nabitom programe nečakanej hviezdy súčasnej pop music nájde termín aj pre koncert na Slovensku. Zdalo sa, že tí, ktorí si jej klubové koncerty metropolách Česka a Rakúska nechali ujsť, budú mať najbližšiu možnosť na Colours of Ostrava, kde sa speváčka predstaví v júli. Dnes je však oficiálne potvrdené, že hneď na začiatku letného pokračovania svojho európskeho turné zavíta do Prešova. Dobrý festival tak má pri príležitosti svojho jubilea prvýkrát vo svojej histórii v lineupe vyložene súčasné meno, ktoré je práve na vrchole svojej kariéry a teda aj záujmu európskych promotérov.

"Som rád, že LP exkluzívne prijala moje pozvanie na desiate výročie Dobrého festivalu. Je o ňu teraz neskutočný záujem a zo všetkých strán dostáva lákavé ponuky, takže si veľmi vážim, že práve môj rodný Prešov bude mestom, kde ju na Slovensku môžu fanúšikovia vidieť po prvýkrát," hovorí organizátor festivalu Miro Tásler. "Bol som na jej koncerte vo Viedni minulý rok. Konal sa v malom klube, bola tam výborná atmosféra, ľudia z nej boli úplne hotoví. Keď zapískala, tak celá sála spustila burácajúcu odozvu," dodáva známy hudobník a promotér. Práve spomínané hvízdanie je pre LP typické, často a veľmi šikovne ho zakomponováva do svojich skladieb.


Hoci do širšieho povedomia sa začala dostávať až v lete minulého roka, v skutočnosti nie je Laura Pergolizzi žiadnym nováčikom. Kým sa odhodlala robiť vlastnú tvorbu, jej pesničky naspievali popové hviezdy ako Rihanna, Christina Aguilera, Rita Ora, či Backstreet Boys. Má za sebou spoluprácu s Lindou Perry na svojom druhom albume, na jeho nasledovníkovi Forever For Now (2014) zase pracovala s Isabellou Summers z Florence and the Machine a producentom Robom Cavallom, ktorý v minulosti robil s kapelami ako Linkin Park, Green Day, ale aj s Ericom Claptonom, Phillom Colinsom, či Alanis Morissette.  

Písanie skladieb pre seba a pre iných umelcov striktne oddeľuje. Ako o svojej tvorbe prezradila v rozhovore pre CNN po vydaní albumu Forever For Now, "sú to piesne, ktoré môžem spievať len ja." To isté platí aj o jej minuloročnom EP s piatimi skladbami Death Valley, medzi ktorými je aj spomínaný najzásadnejší singel jej kariéry. Podľa neho napokon nazvala aj svoj najnovší album Lost On You. Milióny pozretí na Youtube, prvé priečky v predajnosti a vypredané koncerty si LP užíva plnými dúškami. Ako sme sa presvedčili vo Viedni na vlastné oči a uši, jej reportoár je dostatočne silný na to, aby fanúšikovia počas koncertu nečakali len na tú jedinú najznámejšiu skladbu. Návštevníci Dobrého festivalu sa tak rozhodne majú na čo tešiť.


Počas svojho pobytu na festivale si LP podľa organizátorov nájde čas aj na osobné stretnutie s fanúšikmi. Samozrejme, nie so všetkými, iba s tými, ktorí budú mať šťastie v súťaži o "meet & greet". Viac sa o nej dozviete na vlnách Rádia Expres a na webovej stránke festivalu www.dobryfestival.sk.

Desiate výročie Dobrého festivalu sa bude konať od 16. do 18. júna v areáli prírodného kúpaliska Delňa v Prešove. Medzi zatiaľ ohlásenými menami na tento ročník sú aj IMT Smile, Čechomor, Sepultura, David Hasselhoff, Graham Candy, Horkýže Slíže, Slobodná Európa, Xindl X, Kandráčovci, Vec, Sima Martausová, Peter Nagy, Peter Bič Project + Dario G, Kai Hansen & Revenclaw, Chiki Liki Tu-a, Heľenine oči, The Paranoid, ElevenHill, Dereš, Zoči Voči a mnohí ďalší.


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka festivalu Hana Tásler. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Facebook.com/iamLP