Spevácka súťaž sa včera večer dostala do dôležitej a divácky obľúbenej etapy. Odvysielaný bol prvý živý semifinálový prenos. Osud súťažiacich mali vo svojich rukách predovšetkým hlasujúci televízni diváci, ktorí mali po prvýkrát možnosť podporiť svojho favorita. Definitívne slovo však mali v závere mentori.

Osmička najlepších súťažiacich z prvej série X Factoru sa po prvýkrát musela popasovať s trémou v priamych prenosoch. Z niektorých vystúpení bola tréma cítiť, iní súťažiaci pôsobili na pódiu ako hotoví speváci. Televízni diváci možno aj na základe týchto dojmov rozhodli o tom, kto sa im páčil tento týždeň najmenej. Na posledných dvoch miestach z osemmiestneho rebríčka sa umiestnili Marina Laduda a Matěj Vávra.

Obaja súťažiaci dostali poslednú šancu zabojovať o svoje zotrvanie v súťaži odspievaním skladieb vybraných práve na túto príležitosť.  Definitívny verdikt mali v rukách mentori, ktorí rozhodli o tom, že súťaž včera opustila Marina Laduda, ktorú na vypadnutie označili všetci porotcovia okrem Brzobohatého, ktorý bol až do tejto chvíle jej mentorom.

Vystúpenie, s ktorým Marina Laduda zabojovala o pokračovanie v súťaži mohlo porotcov na poslednú chvíľu ovplyvniť, no svoj názor si zrejme spravili už pri prvej Marininej skladbe večera, ktorou bol Madonnin hit Like A Virgin. Práve toto vystúpenie na porotcov príliš nezapôsobilo. Na Celeste pôsobilo lacno, Sisa poukázala na intonačné nedostatky a Oto Klempíř označil vystúpenie za prvé, ktorému v tento večer neuveril.

Video z vystúpenia Mariny Laduda


prvý priamy prenos z X Factoru, 11.5.2014 Zdroj: Marko Erd / Facebook.com/kingshaolinmusicPozrite si viac fotiek z prvého priameho prenosu X Factoru

Vystúpenia, ktoré nadchli

Je zrejmé, že v tejto záverečnej fáze majú mentori jednotlivých kategórií za úlohu vychvaľovať súťažiacich do nebies ako tých najlepších. Napriek tomu sa porotcovia v prípade niektorých spevákov a speváčok nebránili ani drobným výčitkám. O to vyššiu hodnotu nadobudli tie vystúpenia, ktoré si získali iba kladné hodnotenia.

Jedno z takých hodnotení si vypočula dvojica Ricca a Claudia. Spevácke duo ponúklo skladbu Hallelujah, ktorou dojali Celeste Buckingham až k slzám. "Ste neskutoční, tá energia z vás je taká krásna. Jediné, čo by som s vami riešila, je angličtina, ale to je jedno, ste vynikajúci," vyjadrila sa mladá porotkyňa. "Mám k tejto piesni silnú citovú väzbu, milujem ju. Veľmi sa mi to páčilo," netajil Ondřej. "Bol to veľmi dobrý nápad zvoliť si túto skladbu, dynamicky to bolo veľmi pekne vystavané," zhodnotila dojatá Sisa. "Chválim vás aj moju ženu, že dostala nápad dať vám túto pieseň," prezradil Oto.

Video z vystúpenia Ricca a Claudie


Z kategórie nad 28 rokov si iba pozitíva vyspievala Brigita Szelidová skladbou You Are So Beautiful. "Výber piesne bol fajn, tá pieseň bola vo vašom podaní krásna. Ja vám musím iba zatlieskať," začal s hodnotením Ondřej. "Ide z vás krásna energia a ten spev, wow," vyriekla nadšená Celeste. "Mám ťa rád," vyznal sa jednoducho Oto. "Prežívala som to s tebou, bolo to krásne, verím, že ti všetci uverili, o čom spievaš," zhodnotila dojatá a spokojná Sisa Sklovská.

Video z vystúpenia Brigity Szelidovej

 
O vizuálne prekvapenie sa postaral Peter Bažík


Peter bol možno v hlavách viacerých divákov zaškatuľkovaný ako niekdajší Superstarista, ktorý sa vždy staval do pozície rockera, no navonok pôsobil mäkko, sladko. Včera sme ho prvýkrát mohli vidieť ako úplne iného človeka v inej speváckej súťaži. Postarala sa o to jeho mentorka Sisa Lelkes Sklovská, vďaka ktorej prešiel Bažík výraznou vizuálnou zmenou. Zrejme práve vďaka žiaducej zmene imidžu, pôsobil spevák na pódiu sebavedomejšie, než sme doteraz mohli vidieť.

K zmenenej vizáži pridal skladbu od Johna Newmana Love Me Again, do ktorej vložil svoj typický chrapľavý hlas, a na porotcov to zapôsobilo. "Toto je to, čo som tu chcel zažiť, táto premena. Bolo to super," vyjadril sa Ondřej. "Nemám čo riešiť, keď má spevák sexy hlas. Zmena je neskutočná, som veľmi milo prekvapená," pridala sa Celeste. "Boli to 90. roky, prišlo mi to old school, ale aj tak ťa chválim," nezdieľal rovnaké nadšenie Oto. "Urobil si ma šťastnou, mne padol kameň zo srdca. Som rada, že ľudia reagujú tak dobre na tvoju zmenu. To bolo mojím cieľom omladiť ťa a dať ti spievať súčasný hit," povedala spokojná Sisa.

Video z vystúpenia Petra Bažíka

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Facebook.com/xfactorsk (titulný obrázok), Marko Erd (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Celeste Buckingham