Slovenská kapela Gladiator plánuje s pripravovaným albumom priniesť príbeh o putovaní mladého muža. Zatiaľ posledná radová štúdiovka Hlavu maj hore skupine vyšla v roku 2009. Novinku, ktorej pracovný názov je 13, chcú uviesť na trh na jeseň tohto roka.

Formácia z nahrávky už zverejnila singel Na kom ti záleží. Spevák a gitarista kapely Miko Hladký v rozhovore pre agentúru SITA prezradil, že k myšlienke o jednotnom koncepte ho motivovali albumy skupín ako The Eagles či The Beatles.


Texty sú momentálnou prioritou 

"Keďže je to náš trinásty album, má pracovný názov 13. Chcel by som na tú trinástku určitým spôsobom vsádzať, takže by som na nahrávku zaradil aj 13 skladieb. Budeme vyberať asi zo štyridsiatich piesní. K jednej skladbe by sme chceli prizvať aj hostí, nebudem však hovoriť mená, pretože sme tých ľudí ešte neoslovili. Inšpiráciu som si zobral zo starších albumov. Celé sa to začalo, keď som si pustil The Eagles a ich nahrávku Hotel California (1976, pozn. SITA) a potom som začal vyťahovať albumy The Beatles. Uvedomil som si, že chcem, aby aj náš album mal akýsi koncept alebo príbeh. Niečo, čo má ako celok význam. Dúfam, že sa nám to podarí. Mal by to byť príbeh súčasného chalana, ktorý putuje svetom a stretáva sa s rôznymi životnými situáciami," povedal frontman, ktorý s kapelou pracuje na textoch.

"Momentálne robíme texty. Baví nás to, sme hladní po skladaní a aranžovaní. Sme v tom najvzrušujúcejšom štádiu, kedy nosíme do skúšobne nové veci a pracujeme na nich. Každá vec, ktorá sa v živote stane, môže človeka inšpirovať. Sú to všetko témy zo života. Objavia sa tam aj sociálne či politické témy, pretože sa s nimi človek stretáva. V poslednej dobe sme si prešli napríklad krízou na Ukrajine, a to všetko ľudí ovplyvňuje. V texte sa potom tieto veci objavia, i keď možno len jednou vetou," vyjadril sa hudobník.

Leto v znamení tvorby a koncertovania

Kapela plánuje na albume pracovať počas leta, kedy ju čakajú aj festivaly. Spevák priznal, že sa s nahrávaním nebudú ponáhľať, naopak, v štúdiu si dajú na albume záležať. "Chceme sa vyhrať so zvukom aj s aranžmánmi. Pretože som počúval staré albumy, chcel by som, aby aj naša nahrávka v sebe niesla určitý odkaz na tento hardrockový sound. Nechceme sa ponáhľať, budeme to robiť počas leta, takže to budeme musieť poprepletať medzi letné festivaly. Tešíme sa na to, pretože nás baví aj koncertovať, ale aj práca v štúdiu. Veľmi sa tešíme na Topfest, ktorý je najväčším rockovým festivalom na Slovensku. Hrali sme tam aj minulý rok, bola tam výborná nálada, tak uvidíme, aká bude teraz. Tešíme sa aj na Domašu. Všetky koncerty si fanúšikovia môžu pozrieť na našom Facebooku alebo na webstránke www.gladiator.sk," uviedol Hladký, s ktorým v kapele pôsobia aj brat a basgitarista Maroš Hladký, bubeník Georgio Babulic, gitarista Lívo a klávesák Peter Slamečka.

"Sme super parta, výborne si rozumieme. Gro tvoríme ja, môj brat Maroš na basgitare a Georgio na bicích. My traja sme už skoro ako jedna bytosť. Lívo a Peťo s nami hrajú asi desať rokov. Každý vieme, akú úlohu v kapele máme, navzájom sa všetci dopĺňame, kontrolujeme sa, takže všetko je v poriadku," povedal Miko Hladký.  

Zdroj: SITA
Foto:  Facebook.com/pages/Gladiator

Súvisiaci interpreti: Gladiator