Na Slovensku zrejme o skupine Jananas počul málokto, teraz by to však všetci mali napraviť. Pražská štvorica funguje na českej scéne už nejaký ten rok, no hovorí o sebe, že "Jananas je kapela, které všechno dlouho trvá". Možno aj preto im druhý album vychádza až teraz. Lákajú naň však znamenitým singlom.

To samo je vskutku zábavný song, ktorého text má veľkú šancu zľudovieť. Je totiž dokonalým odrazom mnohých chvíľ z našich životov, kedy sa uchyľujeme k iracionálnym výhovorkám. Jananas sa vo svojej novinke skrátka vyhrali s jazykom, využili neošúchanú tému, a zároveň vlezú už na prvé počutie do uší. Tak trocha pripomenú napríklad Tata Bojs, je však cítiť, že tento "moderný folk" sa nesnaží príliš kopírovať druhých.

Komu by už len napadlo spievať o tom, že to porno bol len spam, počítač sa zavíroval sám, kľúče sa stratili, diár schoval, za všetko môže detstvo či "chtěl jsem cestovat a odejít z domu, ale neumím anglicky, nevedli mě k tomu?" Jananas určite nie. To tak nejak prišlo... samo. A k tomu maximálne zábavné lyric video s očarujúco tancujúcim starším pánom.


"Jananas je založené okrem iného aj na kvalitnej práci s textom. Preto lyric video bola jasná voľba. Chceli sme ukázať, že i z textového videa môže mať človek radosť a nemusí ho používať len ako hudobnú kulisu. Ale keby sa to náhodou niekomu nepáčilo, môžeme samozrejme povedať: my nič, to samo," komentuje s nadhľadom kapela.

Pozadie procesu tvorby nového albumu zároveň vysvetľuje takto: "Album sme pomenovali To samo podľa aktuálneho singla, ale dosť dobre vystihuje tiež to, ako album vznikal. Nechceli sme len prísť do štúdia s pripraveným materiálom a za týždeň mať hotovo. Niektoré piesne sme museli skrátka 'vysedieť'. Zámerne sme to teda nechali kvasiť a vrieť. Mohlo tak vzniknúť niečo prirodzené a samozrejmé. Skrátka sme počkali, až to príde samo."

Text: Hudba.sk, mž (zdroj: iDnes.cz)
Foto: David Konečný