Najplodnejšie slovenské nezávislé vydavateľstvo Slnko Records odštartovalo aj tohtoročnú jeseň vo veľkom štýle. V septembri už stihlo vydať dva albumy, tretím poradí je debut rockového tria Hviezda. Nahrávka sa volá Tu v Bratislave, no hoci je prvým albumom formácie, ide o vyzreté dielo hudobníkov, ktorí nie sú žiadnymi nováčikmi.

Skupinu Hviezda založili v roku 2011 Tomáš Ďurovka, Peter Hajdin a Peter Prekop. Všetci traja už mali spoločné skúsenosti s dlhoročným hraním v skupinách Med a Kosa z nosa"Naším zámerom pôvodne bolo iba skúsiť nahrať niekoľko spoločných skladieb a ak sa podarí, oficiálne ich vydať. Bubnovať sme pozvali Michala Lašána zo skupiny Noisecut. V tomto zložení sme tvorili a skúšali asi rok. Mišo Lašán sa však z osobných dôvodov rozhodol skupinu opustiť a my sme mesiac pred prvým koncertom potrebovali rýchlo nájsť nového bubeníka," hovorí Peter Hajdin.

Po Lašánovom odchode oslovili Vlada Wittgrubera, vtedy už bývalého člena skupín Med a Sax'n'Jay. Spoločná chémia tejto štvorice sa ukázala hneď na prvej skúške - bolo jasné, že Tomáš Ďurovka, Peter Hajdin, Peter Prekop a Vlado Wittgruber k sebe jednoducho patria.
 Na názve kapely sa však hudobníci zhodli až krátko pred premiérovým koncertom, ktorý odohrali v Randali v zime 2012 so Slobodnou Európou. Toto vystúpenie Hviezdu "nakoplo" k intenzívnejšiemu koncertovaniu, pričom na ich ďalších koncertoch sa ako hostia na pódiu objavili známi bratislavskí hudobníci ako Peter Bálik (Živé Kvety), Sveťo Korbeľ (Slobodná Európa), Broňa Schragge (Tu v dome) alebo Matej Klimo (Matthew Sax).

Radšej neskoro ako nikdy

Zvýšená aktivita kapely sa čoskoro pretavila aj do koncertného EP. Natočili ho v bratislavskom klube U Očka a na záver roka 2012 sa stalo prvou vydanou nahrávkou Hviezdy pod hlavičkou Slnko Records
Koncertné EP vzniklo v spolupráci s Erikom "Lososom" Horákom (Noisecut, Zlokot), ktorého kapela oslovila aj po nazbieraní dostatku materiálu na debutový album. "Odporučil nám štúdio LVGNC Mareka Rakovického, kde sme koncom leta 2013 nahrali podklady pre 10 piesní. Radostným prekvapením pre nás bolo odhalenie autorského talentu Peťa Prekopa, ktorý na albume zložil väčšinu hudby k Tomášovým textom," hovorí Hajdin, ktorý je producentom albumu Tu v Bratislave.

Mastering zverila kapela do rúk štúdiu Sage Audio v americkom Nashville. "Keď nám Steve Corrao poslal finálny master, hovoril som si, my to CD snáď nakoniec naozaj vydáme," smeje sa Hajdin, narážajúc na fakt, že ide o partiu hudobníkov, ktorí sa hudbe venujú už viac než polovicu svojho života. "Niektorí z nás hráme hudbu už viac ako 25 rokov. Keď sme začínali, nikdy by mi nebolo napadlo, že potrvá štvrť storočia, kým vydáme plnohodnotný album. O to silnejší pocit je držať hotové dielo v rukách."

Výborným pocitom je určite aj to, že tvorba Hviezdy okamžite zaujala svoje cieľové publikum. S pilotným singlom Havrani kapela štyrikrát po sebe obsadila prvé miesto v československej hitparáde Osmička Rádia_FM. V pondelok 8. septembra, kedy bol album oficiálne uvedený na trh, preto kapela novinku predstavila vystúpením a rozhovorom práve v tomto rádiu.

Vypočujte si úspešný singel Havrani:



Slnko Records už v septembri stihlo vydať debut projektu Monikino kino (Prázdniny) aj nový album Kataríny Koščovej (Oknom). Ďalším v poradí bude novinka Shootyho "banjobandu" Tu v dome s názvom Protichodné chute (viac info prinesieme v utorok). V nasledujúcich týždňoch potom na Slnku vydajú svoje novinky aj Korben Dallas (Banská Bystrica), Jana Kirschner (Moruša Čierna), Talent Transport, Zlokot a Bad Karma Boy.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka zo Slnko Records. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Facebook.com/Hviezda