S naším názorom na elektro metalový projekt Lindemann je to ako na hojdačke. Ich prvý videoklip sa prepracoval do rubriky Šrot týždňa, novinka je však uvedená o odstavec vyššie. Nie, nechceme Vás nalákať na kontroverzie a nahotinky. Fish On je jednoducho skvelá skladba.


Magnet týždňa

Till Lindemann, vokalista nemeckej legendy Rammstein, posúva so svojím sólovým projektom hranice kontroverzie stále ďalej. Už klip a text skladby Praise Abort boli sústom ťažko stráviteľným a nový videoklip Fish On pokračuje v nastolenom trende. Tentokrát sa môžete pozrieť na dvoch divochov (samozrejme členovia projektu), ako do sietí lovia skupinu polonahých divošiek a potom ich nútia šľapať na bicykloch. Vec ťažko podrobiteľná interpretácii, nuž pozrite sa sami. V práci si to ale nepúšťajte. Album Skills in Pills je vonku od polovice júna.


Šrot týždňa

Znepokojujúce správy dorazili z tábora Satyricon. Líder nórskej blackovej formácie Satyr má nezhubný mozgový nádor, ktorý podľa jeho slov na Instagrame nie je nebezpečný, pokiaľ sa nebude zväčšovať. Zákrok v tomto prípade vraj predstavuje väčšiu hrozbu, a tak s tým hudobník nebude zatiaľ nič robiť. Sám chce pokračovať v písaní hudby pre nový album. Nech mu to vydrží!


Novinky

Anglickí gotici Paradise Lost predstavili svoje koncertné DVD, ktorého materiál bol nakrútený v septembri minulého roka v bulharskom meste Plovdiv. Nosič nazvaný Symphony for the Lost vyjde 20. novembra a bude mať dve časti: skladby odohraté s orchestrom a bez neho. Škoda len, že sa nedočkáme kvalitnejšieho formátu BluRay. Celý tracklist si môžete pozrieť tu. O dôvod viac tešiť sa na ich bratislavskú koncertnú zastávku, ktorá príde už onedlho - 25. októbra v Randali.


O týždeň skôr, v nedeľu 18. októbra, naše hlavné mestečko navštívi symfonická show zo Švédska - Therion. Táto legenda má svoje najlepšie roky za sebou, ale živé prevedenie The Rise of Sodom and Gomorrah by ste si rozhodne nemali újsť. A je to tiež ich jediné vystúpenie široko-ďaleko. Deň pred Bratislavou vystúpia v Holandsku a potom by ste na nich museli utekať až do Mexika. Lístky sú stále v predaji v sieti Predpredaj.sk.


Post-rocková skupina Crippled Black Phoenix má tie najkrajšie koncerty, aké si môžete predstaviť, plné fanúškovskej spolupatričnosti a spievajúcich hrdiel. Vnútorné roztržky v kapele sa upokojili a Justin Greaves s obnovenou zostavou podpísal zmluvu s veľkým vydavateľstvom Season of Mist, v ktorom im 27. novembra vyjde EP zvané New Dark Age Tour EP 2015 A.D. Z neho si môžete vypočuť zverejnenú skladbu Spider Island, musíte však klikať sem. Páči sa Vám? V tom prípade si poznačte ešte jeden dátum - 1. december. Vtedy sedemčlenná kapela odohrá koncert v košickom klube Colloseum. Určite bude nezabudnuteľný.

A ak 1. decembra budete v hlavnom meste, utekajte si pozrieť koncert projektu Operation: Mindcrime. Geoff Tate ju založil po tom, čo sa oddelil od svojich domovských Queensrÿche, ktorí pokračujú s novým vokalistom. 18. septembra Tateovi vyšiel album The Key, ktorý príde predstaviť do bratislavského klubu MMC. Speváka na pódiu doplnia na base John Moyer (Disturbed), na bicích Simon Wright (AC/DC, Ronnie James Dio), na klávesoch Randy Gane (Myth) a gitaristi Kelly Gray a Scott Moughton.


V Košiciach v decembri vystúpi aj fínska doomová formácia Swallow the Sun. Celý Colloseum klub zosmutnie presne 13. decembra, napríklad aj pri novej piesni Heartstrings Shattering, ku ktorej vyšiel lyric videoklip. Na koncerte im budú predskakovať deathovo orientovaní krajania Wolfheart.


A keď sa už dnes toľko bavíme o koncertoch, do pozornosti Vám chcem dať aj správu o vystúpeniach Slipknot, ktoré sa odohrajú v susedných krajinách. V januári sa predvedú vo Viedni, Prahe a Gdaňsku.

Minulý týždeň nás čiernobiely sympaťák Abbath potešil coververziou songu Warriors a teraz pridal aj cover Immortal. Song Nebular Ravens Winter zahral naživo so svojim projektom, ktorý doplňujú Baard Kolstad a King ov Hell. Ich debutový album vyjde v januári.


Skvelá kapelka The Ocean s medzinárodným osadenstvom, ktorá pred dvomi rokmi vydala fantastický album Pelagial, sa privalila s novou hudbou. Spoločne s Japoncami Mono vydáva 23. októbra split album Transcendental, na ktorom bude mať trinásťminútovú výpravnú skladbu The Quiet Observer.



Multižánrový server Stereogum streamuje nový album Thy Catafalque. Ide o projekt maďarského multiinštrumentalistu Támasa Kátaia, ktorý žije v Škótsku a jeho tvorba v sebe spája melodické riffy, surový black, elektronické plochy, mnoho kláves, slákov či akustiky. Jeho zvuk je veľmi originálny. Album Sgúrr (škótsky výraz pre vrchol hory) oslavuje krásy škótskej prírody a organický život. Svoju dávku enviromentálneho post-blacku si doplňte na tomto odkaze. Stojí za to!



Aj na Slovensku neustále vzniká zaujímavá nová hudba. Mladá bratislavská kapela Storyum disponuje silným ženským vokálom a ich novej skladbe Sweet Killer nechýba drajv. Viac sme o kapele a ich novom albume písali v osobitnej správe.


A novinku nachystali aj Khadaver, Prešovčania pohrávajúci sa s blackom a industrialom. Parádna skladba Zeroborn, osadená lyric videom, ohlasuje vydanie albumu Extinctio Mundi, ktorý vyjde 9. novembra. Najjednoduchšie sa k nemu dostanete na kapelnom Bandcampe, kde okrem digitálnej môžete objednávať aj fyzickú verziu. Viac sa dočítate TU


Haluz týždňa

Mike Portnoy zahral na drobnej zostave bicích od Hello Kitty viacero hitoviek, ktoré neznalé publikum nevedelo uhádnuť. Bol tam Led Zeppelin, Kiss, Slayer alebo Megadeth. Ak veľmi chceš, hrať sa dá na hocičom.


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Adrián Kozák
Foto: revolvermag.com

Súvisiaci interpreti: Paradise Lost, Satyricon