Už tento piatok a sobotu odštartujú Chiki Liki Tu-a dvojicou "krstných" koncertov v bratislavskom Randali slovensko-české turné s osemnástimi zastávkami. Propagovať na ňom budú svoj nový album s netradičným názvom 3x4=13, ktorý si môžete celý vypočuť na internete.

Špeciálny album 3x4=13 oficiálne vyšiel v pondelok - práve v tento deň boli CDčka doručené fanúšikom, ktorí si ho zakúpili v predpredaji. Pre tých ostatných kapela novinku sprístupnila na Youtube, vypočuť sa dá aj na streamingových službách.

Okrem toho Prešovčania zverejnili aj novú verziu skladby DPH z minuloročného, cenou Radio_Head Award oceneného albumu Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. O aranžmány dychovej sekcie sa postaral dirigent Adrián Harvan, ktorý takto obohatil viacero skladieb na albume. "Toto je môj celoživotný sen, že my budeme hrať a Adrián bude dirigovať to, čo napísal do nôt a bude mať pod palcom celý orchester," uviedol gitarista Ľuboslav Petruška.


Na albume sa okrem hitov prerobených do "bigbandového" zvuku nachádzajú aj live nahrávky skladieb Malicherná záležitosť, Stena, Ci jeho a Pod balkónom. Kolekciu obohacujú coververzie skladieb Každý má svoje, Hore vodou, dolu vodou od Kategorismuflón a Popolnica a Rači budu doma od Mňága a Žďorp.

Počúvajte album na Deezeri:



Guten Tag aus der Slowakei

Mnohých fanúšikov určite prekvapí intro v nemčine. Nahrávka s názvom Guten Tag vznikla vo vysielaní berlínskeho rádia, v ktorom boli Martin VišňovskýĽuboslav Petruška pred niekoľkými rokmi hosťami.

"Je to veľmi jemné privítanie, práve preto sa to volá Guten Tag. Pamätám si, že sme začínali na turné týmto ranným rozhovorom a na druhý deň sme už hrali v Paríži a pokračovali s turné, v rámci ktorého sme sa trošku povozili po Európe. Zabudol som, že máme takýto záznam. Martin to vytiahol a pustil nám vetu Ľuboslav Petruška, der Gitarrist... fakt totálna nechutnosť. Guten Tag a vybavené," spomína Petruška.

Redaktorka stihla predstaviť oboch hudobníkov a prezradiť, že sú zo Slovenska. Viac sa však poslucháči nedozvedia a začína úvodná pesnička albumu, Kuca paca v "Chiki Liki Tu-a Orchestra" verzii. Na Youtube je celá platňa k dispozícii na bezplatné vypočutie. Skupina takto už nejaký čas ponúka svojim fanúšikom všetky svoje nahrávky, aby ich počúvali cez oficiálny kanál a nevznikali rôzne "divné verzie".

"Našim fanúšikom patrí jedno veľké Ďakujeme za to, že nás opäť podporili pred vydaním albumu, odmeníme sa im za to na koncertoch. Môžem povedať, že ja budem spievať oveľa viac ako tomu bolo doteraz. Zahráme tiež niekoľko piesní, ktoré sme nikdy predtým nehrali, takže budeme vyzerať panensko-vyplašení," pozýva Ľubo Petruška do klubov.

Chiki Liki Tu-a - 3x4=13 Tour:  

14. 10. - Bratislava, Randal (krst albumu)
15. 10. - Bratislava, Randal (krst albumu)
18. 10. - Trnava, Artklub
19. 10. - Praha, Rockcafé (krst albumu)
20. 10 - Olomouc, 15minut
21. 10. - Piešťany, Žiwell
22. 10. - Brezno, Bombura
4. 11. - Prešov, Christiania (krst albumu)
5. 11. - Prešov, Christiania (krst albumu)
10. 11. - Košice, Collosseum
11. 11. - Martin, Mestská scéna
12. 11. - Žilina, Smer club
17. 11. - Banská Bystrica, Klub 77
18. 11. - Ružomberok, Relax čajovňa
19. 11. - Lučenec, Pivovar Franz
24. 11. - Nitra, Music a café
25. 11. - Kremnica, Akropola
26. 11. - Trenčín, Klub Lúč

Hudba.sk informoval Edo Kopček, PR manažér skupiny Chiki Liki Tu-A. Článok bol upravený redakciou.

Foto: Jaroslav "Jaris" Vaľko