Celý svet ho pozná pod prezývkami "Mr. Dynamite", "Krstný otec soulu" alebo "Najtvrdšie pracujúci muž šoubiznisu“. Aký ale bol v skutočnosti spevák James Brown, muž, ktorého životný príbeh sa stal jednou z najzásadnejších kapitol na dejinách populárnej hudby?

Odpoveď ponúka hviezdna zostava tvorcov na čele s režisérom Tateom Taylorom (nominácia na Oscara za film Farba citov) a producentmi Brianom Grazerom (Oscar za Čistú dušu) a Mickom Jaggerom, lídrom legendárnych The Rolling Stones, ktorého Brown výrazne ovplyvnil. "James Brown chcel byť v hudbe vždy napred. Predurčoval rytmus a vkus, jeho hudba sa stala súčasťou hip-hopového jazyka. Jeho život ma vždy fascinoval a dojímal, je mi cťou, že ho touto cestou môžem dostať k ľuďom," hovorí Mick Jagger.

Životopisný príbeh legendy populárnej hudby s názvom Get On Up – Príbeh Jamesa Browna môžete vidieť v slovenských kinách už od 13. novembra. Portál Hudba.sk a spoločnosť Barracuda Movie pri tejto príležitosti pripravili exkluzívnu súťaž pre fanúšikov hudby a tanca, ktorý bol neoddeliteľnou súčasťou Brownových vystúpení. Výhrou je poukaz na služby podľa vlastného výberu z ponuky Riverpark Dance School v hodnote 25 eur.

Súťažná otázka: Ktorá herečka, držiteľka dvoch nominácií na Oscara, si vo filme Get On Up zahrala matku Jamesa Browna?

A: Whoopi Goldberg
B: Jill Scott
C: Viola Davis

Svoje odpovede posielajte na emailovú adresu sutaz@hudba.sk do utorka 18. novembra 13:00. Následne vyžrebujeme a na tomto mieste zverejníme meno výhercu/výherkyne.

Aktualizácia (19.11.): Výherkyňou sa stáva Ivana Čajkovičová z Viničného. Srdečne blahoželáme!


Nespútaný živel na pódiu aj v súkromí

James Brown sa narodil v Južnej Karolíne uprostred hospodárskej krízy v roku 1933. Prežil detstvo plné samoty, zanedbávania, dostal sa do polepšovne aj do väzenia. Nikdy sa nenaučil pravidlá, ktoré sa v spoločnosti musia dodržiavať. To ho predurčilo k tomu, aby ich porušoval. Ako amatérsky boxer alebo skôr pouličný bitkár sa naučil tvrdo bojovať, čo sa odrazilo na jeho dynamickej životnej sile. Stal sa jedným z najvplyvnejších umelcov v histórii, ktorí kedy vystúpili na pódium a dodnes inšpiruje a ovplyvňuje vývoj pop music.

Bol ako nespútaný živel, ktorý si vždy robil, čo chcel. Nebál sa meniť zavedené poriadky, čo mu pomáhalo v zásadných životných a predovšetkým hudobných rozhodnutiach. "Možno ma nepoznáte, ale na každej doske, ktorú doma máte, kúsok zo mňa nájdete," hovorí vo filme James Brown, muž, ktorého stojí za to spoznať, aby ste si spolu s ním mohli povedať: "I feel good."

Film Get On Up, ktorý si názov zapožičal z jednej z najslávnejších Brownových pesničiek, je nielen silným životným príbehom, ale zároveň si ho možno užiť aj ako hudobný koncert plný tých najväčších hitov. Tvorcovia použili originálny Brownov spev a autentický zvuk jeho kapiel, no zároveň od hercov požadovali, aby s maximálnou precíznosťou spevácky aj hudobne kopírovali originál. V hlavnej úlohe sa predstavil Chadwick Boseman, pre ktorého ide o životnú rolu a príležitosť, ďalšími účinkujúcimi sú Viola Davis, Dan Aykroyd, Nelsan Ellis, Jill Scott či Lennie James.

Viac sa o legendárnom Jamesovi Brownovi dozviete v kinách od 13. novembra.

Text: Hudba.sk (zdroj: Barracuda Movie)
Foto: Barracuda Movie

Súvisiaci interpreti: James Brown