Počas dvoch večerov, 12. a 13. decembra, sa v bratislavskom V-klube konala prehliadka hudobných talentov, ktoré fanúšikovia mohli objaviť vďaka projektu Demovnica_FM. Na dvoch koncertoch, ktoré sme vám v spolupráci s iWavez priniesli v priamom prenose, sa predstavilo 10 interpretov z rôznych žánrov.

Aktualizácia (14.12., 00:30): Priamy prenos práve skončil, ďakujeme za pozornosť a želáme vám pekný víkend.

Talenty sú, len ich nie je vidieť

Zdá sa vám, že na Slovensku už nevzniká nová zaujímavá hudba a v rádiách znejú stále tí istí interpreti? Nie je to celkom tak, každý rok aj u nás vzniká toľko nových hudobných projektov ako nikdy predtým, akurát v médiách drvivá väčšina z nich nedostáva žiadny priestor. Jednou z mála výnimiek je verejnoprávne Rádio_FM, ktoré nielenže hrá inú hudbu ako väčšina rádií, ale aj aktívne vyhľadáva a fanúšikom predstavuje nové talenty. Špeciálne na tento účel odštartoval v máji tohto roka po dlhej odmlke projekt Demovnica - hitparáda tvorby kapiel a interpretov, ktorí doposiaľ nevydali oficiálny album.

V rámci 30. kôl (vysiela sa každú nedeľu o 18:00) sa doposiaľ predstavilo vyše 100 hudobníkov z rôznych žánrov. Desať najvýraznejších nových objavov dostalo šancu vystúpiť 12. a 13. decembra naživo v bratislavskom V-klube na koncerte s názvom Go2Stage - Decembrový špeciál. Vstupné na oba večery bolo zdarma, navyše ste si celý program mohli pozrieť aj z pohodlia domova prostredníctvom našich live streamov.

Fanúšikovia novej slovenskej hudby sa môžu tešiť aj na kompiláciu Demovnica naostro, ktorá bude obsahovať skladby od všetkých desiatich hudobníkov z Decembrového špeciálu. Kompilácia, ktorá vznikla pod profesionálnym dohľadom hudobných producentov Marcela Buntaja a Maroša Hečka, vyjde v pondelok 16. decembra a bude voľne dostupná na voľné stiahnutie na webe fm.rtvs.sk.

Nižšie si môžete vypočuť ukážky tvorby všetkých piatich interpretov, ktorí sa v piatok predstavili vo V-klube. Nás z programu druhého dňa najviac zaujali Martina Javor & band a skupina Millhouse, na ktorej budúcoročný album sa už tešíme.

 
Kto zahral vo štvrtok?

Program štvrtkového koncertu otvoril hudobník a textár Juraj Strásky, ktorý tvorí pod umeleckým menom JuSt. Vďaka Demovnici si ho všimol hudobný producent Tomáš Sloboda, ktorý sa rozhodol pomôcť mu s nahrávaním debutového albumu. Spolu natočili aj videoklip k piesni Iný, ktorý zachytáva atmosféru v štúdiu. Viac info o ich spolupráci


Ako druhá sa na pódiu predstavila bratislavská kapela Trolejboys, ktorú jej členovia charakterizujú s najväčšou úprimnosťou slovami "mladá, síce nie príliš hudobne talentovaná kapela, ale za to s názorom" a ktorej vystúpenia sa vraj nesú v duchu hesla "lepšie dvakrát vidieť ako raz počuť". Po vzhliadnutí prenosu treba povedať, že sa oplatí vidieť aj počuť.


Stredná časť programu patrila nu-folkovej pesničkárke Katarzii, ktorá od zaslania svojej piesne do Demovnice prešla obrovský kus cesty. Dnes má ako jediná z účinkujúcich na konte oficiálny album Generácia Y, ktorý vyšiel pred pár dňami na rešpektovanej značke Slnko Records. Kritici ju považujú za jeden z najväčších objavov posledných rokov, a práve živé vystúpenia sú najsilnejšou stránkou charizmatickej študentky scenáristiky, čo potvrdila aj na koncerte Decembrovom špeciále Go2Stage. Prečítajte si našu reportáž z krstu spomínaného albumu


Predposlednou kapelou večera boli chlapci z "psycho-thrillerového" tria Fúzy Múzy, ktorí ponúkli okrem inštrumentálnej hudby s nezameniteľnou atmosférou vďaka extravagantnému basákovi aj zaujímavý vizuálny zážitok.


Záver štvrtkového večera patril éterickej speváčke Ivane Mer, ktorú počas koncertu sprevádzala harfistka Mária Kmeťková. V rozhovore po skončení koncertu, ktorým sa náš prenos skončil, prezradila, že debutový album, ktorý pripravuje v spolupráci s Oskarom Rózsom, sa nahráva s kompletnou kapelou. Viac o Ivane Mer (aj Katarzii)

Ivana Mer - Pachoľa

Text: Hudba.sk
Foto: Facebook.com/katarziaprojekt

Súvisiaci interpreti: Martina Javorová & band, Millhouse