Spevák a skladateľ Andy Belej vydal svoj druhý album Dreams & Ideas, ktorý počas najbližších dní predstaví na turné. Na koncertoch po celom Slovensku ho budú sprevádzať výborní muzikanti z tria Petra Lipu mladšieho. Krst čerstvej novinky sa uskutoční 20. decembra v Prešove.

Andy Belej je mimo územia východného Slovenska zatiaľ menej známym menom, no jeho nový album je dobrým dôvodom sa s ním zoznámiť. Novinku Dreams & Ideas prináša po dvoch rokoch od debutovej platne Lonely, na turné predstaví skladby z oboch nahrávok.

"Druhý album je oproti tomu prvému odlišný vo viacerých aspektoch. Je akustický, obohatený o sláčikové kvarteto a viac osobný. Podarilo sa nám v štúdiu nahrať album s pesničkami, ktoré oscilujú medzi jazzom a jemným, nevtieravým popom. Je to pestrá nahrávka, ktorú sme naozaj nahrali na jeden pokus," spomína na chvíle v štúdiu Andy Belej. Svoje piesne nahral s Danom Špinerom (klavír - Katka Koščová, Andrej Šeban), Rasťom Uhríkom (kontrabas -  Vertigo, Katka Koščová), Danom Šoltisom (bicie - Vertigo), Ferom Benešom (perkusie), Jánom Chalupom (bicie) a Pavlom Jeňom (trúbka). Vokály naspievala huslistka Zuzana Oráčová a sláčikové aranžmány pre neho napísal Adrián Harvan. 

Na decembrovú koncertnú šnúru však vyráža s úplne inou partiou muzikantov. "Keďže sú to všetko plne vyťažení muzikanti, nedokázali sme zladiť naše termíny. Na turné idem s triom v obsadení Peter Lipa ml. (klavír), Michal Šimko (basová gitara) a Michal Fedor (bicie)," hovorí Andy, ktorý s kapelou svoj repertoár nacvičil v Bratislave za dva dni intenzívneho skúšania. "Bolo to namáhavé, ale podarilo sa nám vyskladať vyvážený program z nových aj starších vecí a už sa tešíme na živé hranie." 

Krst albumu sa uskutoční v Road Cafe pri Harley-Davidson Prešov, na ktorom sa k Andymu a Peter Lipa Jr. Triu pridajú aj hostia Pavol Jeňo na trúbke a huslistka Zuzana Oráčová.

Termíny koncertov Dreams & Ideas:

12. 12. - Banská Štiavnica, Archanjel Caffe Bar 
13. 12. - Považská Bystrica, Klub Umelci B2 
14. 12. - Bratislava, Rustique 
17. 12. - Tatranská Lomnica, Switch Club 
18. 12. - Košice, Caffe & Bar Smelly Cat 
19. 12. - Michalovce, Caffe Barrique 
20. 12. - Prešov, Road Cafe (Harley-Davidson Prešov)


Informácie a fotografie za Andyho Beleja poskytol PR manažér Edo Kopček.

Foto: