Kapela IMT Smile oslávila v roku 2016 svoje 20. narodeniny. Pri tejto príležitosti bratia Táslerovci usporiadali štyri veľkolepé narodeninové koncerty s názvom hiSTORY. Kompletný záznam z vystúpení, ktoré v Košiciach a Bratislave navštívilo viac ako 30-tisíc fanúšikov vrátane prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku, teraz vychádza ako dvojalbum.

Skupina IMT Smile má vo svojej bohatej diskografii viacero koncertných nahrávok, ale ich aktuálny počin hiSTORY Live je skutočne výnimočný. V krásnom papierovom obale, ktorého booklet je plný fotografií Martina Trenklera, sa nachádzajú dve CD toho najlepšieho, čo IMT Smile počas svojej kariéry nahrali. Presne dvadsať skladieb, medzi ktorými nechýbajú tie najväčšie hity ako Nepoznám, Veselá pesnička, Ľudia nie sú zlí, Opri sa o mňa alebo energiou nabité koncertné evergreeny ExotikaNiekto ako kráľ, ktorej záver je obohatený o ľudovku A ja taká dzivočka.

Spomínané koncerty, ktorá sa konali v decembri, boli skutočným dôkazom toho, ako viacero piesní z katalógu IMT Smile zľudovelo. Ľudia poznajú texty skladieb od slova do slova a spievajú ich z plných pľúc. Tešia sa spoločne s Ivanom Táslerom, ktorému často stačí len malé gesto, pohľad do hľadiska a ono už vie, čo má robiť. "Bolo to úžasné. Každý jeden koncert boj jedinečný. Silné momenty sa striedali s ešte silnejšími a celá kapela IMT Smile sme si to na pódiu totálne užívali," neskrýva nadšenie Ivan Tásler.

Prečítajte si: IMT Smile v Bratislave: výletu do histórie tlieskal 10-tisícový dav aj prezident

Ivan Tásler, IMT Smile hiSTORY, 13.12.2016 Zdroj: Marko Erd

Záznam mapuje štvoricu koncertov

Nosič s názvom hiSTORY LIVE je živá spomienka na projekt, počas ktorého fanúšikovia mohli po rokoch vidieť na jednom pódiu opäť pôvodnú zostavu IMT Smile vrátane Kataríny Knechtovej, Petra Biča či Martina Migaša. Na svoje si prišili aj priaznivci Mariána Čekovského, ktorý zaspieval svoj hit Myslím, že môže byť a v piesni Mám krásny sen (Hawaii) potvrdil, že je aj výnimočným klávesákom. Martin Valihora zase v songu Tajné milovanie predviedol, prečo je už dlhodobo najlepší slovenský bubeník a v závere zaspieval a zatancoval aj umelecký súbor Lúčnica.

Poslednou skladbou na albume je hiSTORY Medley, ktoré pozostáva z piesni Anna, Cesty II. triedy, Úsmev a čaj, My dvaja a Najkrajšie Vianoce. Jednotlivé skladby sa nahrávali na štyroch koncertoch vlani v polovici decembra. Dva sa uskutočnili v Bratislave a dva v Košiciach. Režisérom špeciálnych koncertov bol Ján Ďurovčík.

Fanúšikovia prešovskej formácie po každom z koncertov hiSTORY zaplnili facebookovú stránku skupiny mnohými pozitívnymi reakciami a poďakovaniami. "Bolo to neskutočné. Na tento koncert nikdy nezabudnem. Vidieť toľko talentu na jednom pódiu, no nemám slov. Dojali ste ma k slzám. Boli ste dokonalí," napísala fanúšička Petra. Neprehliadnuteľný bol aj odkaz od Radovana: "Mám 40 rokov a som šťastný, že už 20 rokov ma sprevádza hiSTORY IMT Smile s fantastickými skladbami, ktoré som si už viackrát mohol vychutnať aj naživo po celom Slovensku na nezabudnuteľných koncertoch. Verím, že to ešte takto spolu pár rokov potiahneme a budete mi vlievať toľko pozitívnej energie ako doteraz."

Redakciu Hudba.sk informoval Marek Kučera z vydavateľstva Universal Music.

Foto: Universal Music (vizuál), Marko Erd (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: IMT Smile