Anketa Esprit - cena za najlepší slovenský jazzový album roka 2013 - sa oficiálne stala súčasťou Medzinárodného dňa jazzu. Druhý ročník jej udeľovania začína už dnes hlasovaním verejnosti.

Pred tromi rokmi určilo UNESCO dátum 30. apríla ako Medzinárodný deň jazzu. Cieľom sviatku je zviditeľnenie jazzu a jeho diplomatickej úlohy - spájať ľudí zo všetkých kútov sveta. Patrónom tohto dňa sa stal hudobník Herbie Hancock pre jeho odovzdanosť mierovému dialógu prostredníctvom hudby a umenia.

Legendárny klavirista a skladateľ si po svojom bratislavskom koncerte v roku 2010 odniesol darček v podobe sošky z dielne známej výtvarníčky Gordany Turuk. Skulptúru ocenenia Esprit vytvára výtvarníčka ako repliku tej, ktorú má doma pán Hancock. Ide o siluetu kontrabasu, nástroja, nachádzajúceho sa vo väčšine jazzových formácií. Zo slovenských hudobníkov je držiteľom ocenenia gitarista Michal Bugala, ktorý cenu získal v minulom roku za album Y, a to dokonca v oboch kategóriách - v hlasovaní verejnosti, aj odbornej poroty.

Druhý ročník ceny za najlepší jazzový album roka Esprit 2013, organizovaný portálom Jazz.sk, sa stal oficiálnou súčasťou osláv Medzinárodného dňa jazzu. V tomto roku je do súťaže zaradených šestnásť albumov slovenských hudobníkov. Paralelne s odbornou porotou môže od dnes verejnosť na stránke Jazz.sk rozhodnúť o tom, ktorý z jazzových albumov vydaných v minulom roku je najlepší a mal by dostať toto prestížne ocenenie.

Albumy z nižšie uvedených nominácií môžete podporiť na stránke www.jazz.sk/esprit/2013, hlasovanie potrvá presne mesiac.

Slávnostný akt vyhlásenia víťaza a odovzdania hlavnej ceny sa uskutoční v Medzinárodný deň jazzu, v stredu 30. apríla, v Štúdiu 5 budovy Slovenského Rozhlasu. Odovzdávanie sošky Esprit bude sprevázdané živým koncertom finalistov a priamym prenosom na Rádiu Devín.

Nominácie v ankete Esprit 2013:

AMC Trio & Randy Brecker - One Way Road To My Heart
BKK trio - Live in Košice
H&G Factory - Puttin' Together
Ondrej Krajňák - Forevernest
Peter Lipa a Milan Lasica - Návšteva po rokoch
Valér Miko - Príbehy
Michal Motýľ Tentet - Sunflowers
Nikolaj Nikitin - Music for Boys and Girls Vol.1
Lukáš Oravec - Introducing Lukáš Oravec Quartet feat. Radovan Tariška
Ľudmila Štefániková - ElectriCITY
Radovan Tariška - Folklore to Jazz
Andrej Turok - Coffee Time
Eugen Vizváry - Part One
Milo Suchomel - Jazz in the City, Volume 1
Adriena Bartošová - Softly
Anton Jaro Trio - Xola

Zdroj: SITA, PR
Foto: Jazz.sk