Rok a pol po vydaní je skladba Take Me to Church od írskeho pesničkára Hoziera hitom číslo jeden aj na 20-percentne homofóbnom Slovensku. Aj keď má videoklip o dvoch homosexuáloch vyše 143 miliónov prehratí z celého sveta, nie každému je jasné, aké je skutočné posolstvo piesne. A slovenskí fanúšikovia budú možno prekvapení, čo si to vlastne pospevujú.

Take Me To Church patrí do kategórie skladieb, ktoré úplne neznámych umelcov vynesú od prvotného úspechu na internete cez rastúci záujem médií a hudobného priemyslu až na vrchné priečky hitparád. Málokedy je však postupný prienik nezávislého umelca do mainstreamu spojený s takým silným posolstvom ako v tomto prípade - írsky spevák totiž na podklade náboženského pokrytectva ostro kritizuje štátom podporovanú diskrimináciu homosexuálnej komunity v Rusku.

Úspech zo dňa na deň

Andrew Hozier-Byrne, skrátene iba Hozier, sa narodil v roku 1990 ako syn lokálneho bluesového hudobníka v írskom mestečku Bray z okresu Count Wicklow. Odmalička tak vyrastal v hudobnom prostredí, otec mu púšťal svoje obľúbené piesne. To ho inšpirovalo k založeniu svojej vlastnej kapely už v 15 rokoch, pričom sa sústreďoval okrem otcovho žánrového zamerania aj na R&B, soul a gospel. Neskôr sa dostal na Trinity College v Dubline, kde však štúdium po roku ukončil. Uprednostnil vydavateľstvo Universal Music, pre ktoré nahrával demá.

Pieseň Take Me To Church vyšla presne pred rokom a pol - 13. septembra 2013 - na rovnomennom debutovom EP mladého speváka a multiinštrumentalistu. O 12 dní neskôr na Youtube zverejnil videoklip, ktorý sa vďaka filmovému vizuálu podčiarkujúcemu text skladby okamžite stal virálnym hitom. Vďaka šíreniu na sociálnych sieťach mal už po prvom dni 35-tisíc zhliadnutí, čo je pre neznámeho nováčika naozaj vysoké číslo. O ďalších 24 hodín sa počet divákov zvýšil na 80-tisíc a po tom, ako videoklip na Twitteri zdieľal britský zabávač Stephen Fry, počítadlo prehratí dosiahlo do dvoch týždňov viac než 230-tisíc. Dodnes si na videoklip o dvoch zaľúbených a prenasledovaných mužoch kliklo viac než 143 miliónov ľudí.


"Táto pieseň pre mňa vyjadruje, čo znamená byť človekom, čo je to ľúbiť niekoho ako človeka, a o tom, že organizácie, ktoré by toto podkopávali, podkopávajú prirodzené súčasti bytia. Ak vás uráža alebo znechucuje obraz dvoch bozkávajúcich sa ľudí, ak vás toto viac znechucuje než násilie, tak si myslím, že by ste sa mali lepšie pozrieť na svoje hodnoty. Nemyslím si, že by mala byť nejaká kontroverzia okolo základných ľudských práv a rovnakého zaobchádzania s ľuďmi," povedal charizmatický spevák na margo svojho videa.

Je veľmi symbolické, že mesiac po neúspešnom referende sa práve táto skladba stala na Slovensku absolútne najhranejšou, keď tento týždeň vystriedala Thinking Out Loud od Eda Sheerana. Smerovala k tomu už niekoľko týždňov, no je otázne, či väčšina poslucháčov, ktorí si ju zamilovali, vedela o jej význame a kontexte. Tak či tak, prekážať by to malo len spomínaným 20 percentám...

Démonmi skúšaný tanečník

Po premiére videoklipu v hlavnej úlohe s Brendanom Cantym a Conalom Thomsonom sa z piesne stala akási neoficiálna hymna LGBT komunity. Iný kontext jej však dal David LaChapelle, ktorý pred mesiacom zverejnil nové, tiež virálne úspešné video. V krátkom filme hviezdi 25-ročný ukrajinský tanečník Sergej Polunin, ktorý svoje umenie predvádza v opustenej kôlni obklopenej prírodou. V choreografii od Jade Hale-Christofi tancom bojuje so svojou osobnostnou a pracovnou krízou.

Polunin sa začal venovať baletu z donútenia už ako 13-ročný. Navštevoval Royal Ballet School vo Veľkej Británii, ale so svojím talentom stále bojoval. Napokon pred tromi rokmi túto školu opustil, pretože sa nedokázal stotožniť s jej obmedzujúcou disciplínou. Vzápätí odišiel do Ruska, aby mohol tancovať so Stanislavského baletom a baletom Novosibirsk. Jeho vnútorný boj spočíva práve v neprijatí samého seba ako talentovaného tanečníka, preto zvažuje, že balet zavesí na kliniec a bude sa snažiť o kariéru v Hollywoode.


Očaril Annie aj Ellie

Hozier od debutového EP stihol minulý rok na jar vydať aj druhú krátku kolekciu From Eden, po ktorej v septembri nasledoval kritikmi oceňovaný eponymný album vydaný pod hlavičkou vydavateľstva Columbia Records. Z neho vydal už celkovo päť singlov, ten najnovší, Someone New, zverejnil v podobe videoklipu pred týždňom.

Napriek tomu nielen u nás, ale aj vo svete doteraz najviac rezonuje hit z roku 2013. Fanúšikov si stále nachádza aj v speváckej obci. Vo februári sa k Hozierovi v jednom z hudobných vrcholov tohtoročného odovzdávania cien Grammy na pódiu pridala Annie Lennox a najnovšie svoju verziu obhajovania rovnakých práv pre všetkých zverejnila Ellie Goulding. Interpretka úspešného singla Love Me Like You Do zo soundtracku kinohitu 50 odtieňov šedej Hozierov hit prezentuje v stripped-down verzii len na pozadí klavíra a backing vokálov.


Pozrite si aj video k aktuálnemu singlu Hoziera - Someone New:


Autor: Marek Majzon
Foto: Facebook.com/hoziermusic