Mnohí z vás, milí metalisti, začínali na úplných mäkkotách, ku ktorým patrili aj gothicmetaloví Fíni HIM. Priznajte sa. Nežná gitarovka s nezameniteľným Ville Valom ohlásila koniec kariéry a posledné turné, na ktorom budú znieť len tie najväčšie hity. Slovenskí experimentátori 0n0 boli ocenení "slovenskou Grammy", a pritom nemajú ani jeden hit.

Magnety týždňa

Hrdinovia nášho metalového dospievania, fínski HIM, balia krám. Lovemetalisti, ktorí boli na vrchole na prelome tisícročí, už stratili vietor z plachiet a ich posledná štúdiovka Tears of Tape je štyri roky stará. Na Facebooku kapela oznámila ukončenie kariéry a posledné turné zvané Farewell Tour. Štvrťstoročie "lásky a metalu" je pre kapelu zadosťučinením a jej členovia sa chcú sústrediť na iné životné priority. Čaká Villeho Vala úspešná sólová kariéra? Uvidíme. Rozlúčiť sa môžete prísť 2. decembra do Prahy, čo bude ich najbližšia zastávka. (ak)


Žánrovú cenu Radio_Head Award 2016 v našej obľúbenej kategórii Hard & Heavy získali chlapci z projektu 0n0 za svoj album Reconstruction & Synthesis. O cene rozhodovala 20-členná porota, ktorá vyberala z pätice nominovaných kapiel a projektov - okrem víťazov to boli aj Rats Get Fat, Poetry in Telegrams, rust2dust a Symbiosis. Ocenenie si hudobníci prebrali z rúk bubeníčky Karolíny Uherčíkovej z kapely In-Sane a Tomáša "Yxa" Dohňanského, basgitaristu skupiny Hex. (ak)


Šroty týždňa

V stredu fanúšikov kapely At the Gates zarmútil oznam na Facebooku. Ich zakladajúci člen, gitarista Anders Björler, bol odídený z kapely. Ako aj sám poznamenal, už do ich hudby nevie priniesť dostatok vášne. (pm)

Mnoho diskusie v poslednej dobe vyvolal rovnomenný album Suicide Silence. Jedna z najlepšie predávaných deathcoreových kapiel sa rozhodla ísť žánrovo úplne iným smerom, čo fanúšikovia nevedeli zniesť a smerom na bandu sa vychrlilo množstvo kritiky. Nový frontman Eddie Hermida navyše zväčša reagoval veľmi arogantne, čo pochopiteľne malo dopad aj na predaj novej dosky. Za prvý týždeň sa predalo len necelých 5000 kusov. V porovnaní s predošlými albumami je to len tretina. Otázka teda je, či páni budú aj naďalej robiť podobný štýl alebo sa vrátia ku koreňom. (pm)


Novinky

Priaznivci metalu z východného Slovenska majú určite odsledovaný lineup tohtoročného festivalu Rock pod Kameňom, ktorý sa vždy v auguste koná v Snine. Headlineri Arch Enemy, Axxis a Amorphis možno prilákajú aj hostí z iných kútov našej krajiny. Každé rockové podujatie však dnes pravdepodobne musí predstaviť aj niečo diametrálne odlišné, aby sa zavďačilo aj ľuďom s inými chúťkami. Po tom, čo Nova Rock v minulosti priniesol Scooter či Davida Hasselhoffa, na Topfeste zaspieva Karel Gott a do Sniny zavíta nemecká speváčka Nena. (ak)


Švédski crossoveroví šašovia, ktorí si hovoria Avatar, vydali poslednú štúdiovku minulý rok v máji. To im však nebráni v tom, aby vychŕlili nový klip a pripomenuli nám, že vyrážajú na európske festivaly. Príbehové video k druhej najlepšej skladbe z albumu Feathers & Flesh je akýmsi pokračovaním prvého a zaujme kombináciou animácie a herectva členov kapely v skvelých kostýmoch. Kapelu budete môcť vidieť v lete na plzeňskom Open Air Metalfeste, alebo spomínanom rakúskom Nova Rocku. (ak)


Prog/death metaloví profesori Between the Buried and Me vydávajú DVD/BluRay set Coma Ecliptic Live. Ich posledná štúdiovka Coma Ecliptic je podľa anotácie "68-minútovou vesmírnou operou, ktorá je sčasti ako Stravinsky a sčasti Queensryche". Teda spája metalovú muziku a zložité skladateľské postupy, vedúce ku koncepčným skladbám na desiatky minút. Nie je to hudba na zábavu, skôr k sústredenému posluchu. A ak Vás ešte k tomu baví sa hodinu v kuse dívať na to, ako to tí chalani vedia zahrať, nemáte nad čím uvažovať. Between the Buried and Me sú deathmetalovým Dream Theaterom. (ak)


Americkí Pallbearer svoj gitarový smútočný pochod sprehľadnili a sprístupnili širšiemu publiku. Nový album Heartless uvedie aj skladbu I Saw the End, ktorá je ideálnou na zoznámenie sa s tvorbou kapely. Nebude Vás boriť minutážou, ani rozvláčnosťou, ide rovno na vec. Zatiaľ to vyzerá na väčší kalkul oproti predošlej doske Foundations of Burden, ktorá bola nefalšovanou depkou, ale niet sa čo čudovať -gigantický moloch Nuclear Blast, s ktorým kapela podpísala zmluvu, má širokú cieľovku. (ak)


V samotnom závere marca budeme poctení albumom Emperor of Sand od progerov Mastodon. Prvé dve skladby - Show YourselfSultan's Curse - boli výborné, aj keď v porovnaní s niektorými ich skladbami jemnejšie. Pri novinke Andromeda sa však môžete vyšantiť do sýtosti. Zo zverejnenej trojice je to jednoznačne môj favorit. (pm)


Po svoj nový song zašli Dope až do roku 1989. Klasiku Thieves od Ministry prerobili v spolupráci s frontmanom Combichrist. Andy LaPlegua sa objavuje aj vo videu k skladbe, ktorej ústredným motívom je pomerne nechutné šantenie "Hillary" a "Donalda". (pm)


Ice T zrejme potrebuje prachy na nový barák, lebo podľa novinky Body Count si ich pôjde zháňať s kuklou na hlave. Ski Mask Way je z albumu Bloodlust, ktorý vyjde na konci marca. (pm)


Zaujímavým - a aspoň podľa mňa prínosným - prerodom prechádzajú Fit for an Autopsy. Z pomerne nezáživnej deathcoreovej kapely sa posúvajú k viac technickému deathu, ktorý najmä po inštrumentálnej stránke dosť pripomína Gojira. V novinke Black Mammoth sa k tomu aj politicky angažujú proti ropovodu v Severnej Dakote. Album The Great Collapse vychádza v piatok. (pm)


A v piatok vydajú svoj očakávaný rovnomenný album aj starí harcovníci Obituary. Aj keď vlastne neviem, či ma ešte môže niečím prekvapiť, keďže väčšinu skladieb už kapela zverejnila. Mimochodom, tu je A Lesson in Vengeance. (pm)


Haluz týždňa

Kto by bol povedal, že aj tento týždeň bude naša haluz pochádzať z Japonska? Začínam mať pocit, že táto krajina je stávkou na istotu. Už pôvodná znelka rozprávky Anpanman má značne depresívny text. Keď sa k tomu ale pridajú blast beats, začne tá správna zábava... (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/theheartagram

Súvisiaci interpreti: HIM, Suicide Silence